Ökad kommunal makt över byggandet
Kommunerna har så kallat planmonopol dvs. de har bestämmanderätt över vad marken ska användas till. Denna kommunala rättighet har tillkommit för att kommunerna ska kunna göra en vettig och funktionell stadsplanering.
I många kommuner där den kommunala planeringen har hanterats på ett bra sätt har man kunnat anlägga bostadsområden, industrietableringar, infrastrukturanläggningar, grönområden etc. på ett effektivt och genomtänkt sätt. I och med att markanvändningen styrs av de kommunala församlingarna ligger beslutsmakten nära kommuninvånarna.
Plan- och bygglagen har varit den grundläggande lagstiftningen för denna verksamhet. Regeringen har vid flera tillfällen försämrat kommunernas möjlighet till att styra markanvändningen. I motsvarande grad har markägarnas makt över planeringsprocessen ökat. Det märks mycket tydligt i de kommuner där ledig mark varit eller är en bristvara och därmed värdefull.
Ofta äger byggbolag och byggmaterialföretag mark och driver förslag om markanvändning som gynnar deras intressen vilket ibland står i strid med samhällets. Planerna på Öresundsbro och Österleden i Stockholm är tydliga exempel på hur företagen bestämt dagordningen.
Kommunernas makt över markanvändningen måste stärkas. I takt med att tätorterna växer och allt fler krav ställs på samma mark måste den demokratiska planprocessen stärkas -- inte urholkas som regeringen försöker göra. Inte minst de ökade miljökraven och miljöhänsynen kräver ett ökat kommunalt engagemang och makt.
Regeringen bör få i uppdrag att komma med förslag om hur den kommunala planprocessen skall stärkas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att den kommer med förslag om hur den kommunala planprocessen skall stärkas.
Stockholm den 22 januari 1994 Lars Werner (v) Bengt Hurtig (v) Jan Jennehag (v) Karl-Erik Persson (v) Rolf L Nilson (v)