Energi behövs för många av de verksamheter som bedrivs i samhället. I vårt klimat är uppvärmningen en väsentlig del av energibehovet.
Det är angeläget att i första hand värma våra byggnader med hjälp av förnybar energi. Emellertid är sådan energi ännu inte konkurrenskraftig för alla ändamål och på alla platser i jämförelse med användning av ändliga energiresurser. Att begränsade resurser används medför att behovet av effektivitet i uppvärmningen blir ännu större.
Fjärrvärme
En effektiv och miljöanpassad metod för uppvärmning är fjärrvärme. Genom att distribuera hett vatten i rörledningar under jord till byggnader i tätorten, kan produktionen koncentreras till en eller få platser. Detta ger möjligheter att på ett högeffektivt sätt ta hand om föroreningar i avgaserna i stället för att släppa ut orenade gaser i höjd med yttertaken inom hela tätorten.
Produktion av värme i stor skala gör det också möjligt att välja metoder och bränslen, som inte passar lika bra för användning i liten skala. Det gäller t.ex. utnyttjande av spillvärme och inhemska bränslen.
Kraftvärme
En påtaglig fördel med fjärrvärme är att den ger underlag för att producera elkraft på ett synnerligen effektivt sätt. Genom att mindre bränsle erfordras blir metoden även miljöeffektiv. Samproduktion av el och värme i kraftvärmeverk medför att bränslebesparingen uppgår till 25--50 % i jämförelse med separat framställning av vardera nyttigheten.
Möjligheterna att använda kraftvärmemetoden vid elproduktion ökar med ökad fjärrvärmeanvändning. Det är därför angeläget att se helheten när det är fråga om att tillgodose behov av uppvärmning och el. I detta sammanhang är miljön inte minst viktig. Till detta kommer att kraftvärmen har en icke obetydlig potential vad beträffar ökad elproduktion i ett perspektiv där en utfasning av kärnkraften eventuellt kan komma att ske.
Boverkets föreskrifter
Boverket har nyligen utfärdat föreskrifter och allmänna råd (BFS 1993:57) kallade Byggregler BBR 94. Det är en sammanställning av regler ägnade att bl.a. begränsa energibehovet genom låga värmeförluster, effektiv värmeanvändning och effektiv elanvändning.
Mot bakgrund av vad som ovan anförts om fjärrvärmens fördelar och möjligheter hade det varit naturligt att byggnader med fjärrvärmeanslutning betraktats som uppfyllande rimliga krav på effektiv uppvärmning. Det tycks dock inte vara Boverkets uppfattning.
Boverket anser att särskilda anordningar som begränsar energiförlusterna skall installeras i hus som får fjärrvärme producerad med olja, kol, gas eller torv. Om det är fråga om kraftvärmeproduktion spelar ingen roll enligt Boverkets regler.
Det rimliga är naturligtvis att undanta all fjärrvärmd bebyggelse från Boverkets krav på anordningar för att begränsa energiförlusterna. Att detta bör gälla vid nät med kraftvärmeproduktion är en självklarhet. Boverkets regler för att spara fjärrvärme innebär att möjligheten att producera el minskar samtidigt som elanvändningen ökar för driften av de energibesparande anordningarna.
Torv
Enligt verkets egen regelbok dras torven över samma kam som olja, kol och gas. Detta trots att riksdagen undantagit torven från koldioxidbeskattning! Det är rimligt att de statliga verken följer riksdagens bedömningar av de skilda bränslenas status. Torv är inte ett ett fossilt bränsle och får därför inte jämställas med olja, kol och gas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av BBR med beaktande av vad som anförts beträffande fjärrvärme, kraftvärme och torv.
Stockholm den 21 januari 1994 Gustaf von Essen (m)