Hur man trivs och hur man upplever bostaden -- dvs. sitt hem -- är av stor vikt för alla. Bostadskostnaden utgör också en allt större post i hushållens ekonomi. I dag talas det mycket om att vi måste sänka vår boendestandard. Detta trots att vi tillbringar mer och mer tid hemma och att familjens barn på grund av ekonomiska skäl tvingas bo kvar längre i föräldrahemmet. Det är t.o.m. vanligt att utflyttade ungdomar flyttar tillbaka hem till sina föräldrar igen.
Ändå är det ett fastlagt begrepp att alla skall ha möjlighet att bo med en tillfredsställande utrymmesstandard i väl fungerande bostäder i en god miljö.
Under de senaste åren har ett bostadspolitiskt systemskifte skett. Avreglering och marknadsanpassning beskrivs som kännetecknande för systemskiftet men effekterna för de boende är allt högre kostnader, på sikt sämre standard och minskade möjligheter för samhället att påverka bostadsmarknaden.
I dag har många av de regler och föreskrifter som gäller bostadens utformning försvunnit. Plan- och Bygglagens krav på att byggnader skall vara lämpliga för sitt ändamål och ge möjlighet till trevnad, god hygien, en god arbetsmiljö och ett tillfredsställande inomhusklimat föreslås i förslaget till ny lagstiftning helt utgå.
Förändringarna har inte inneburit några förenklingar för den som står i begrepp att välja bostad. Det är det många olika faktorer som skall vägas in, som t.ex.: Lägenhetens storlek och antal rum. Rumssamband. Utrustning i kök och hygienutrymmen. Förvaringsmöjligheter. Slitage/renoveringsbehov. Lägenhetens inomhusklimat. Utemiljö. Belägenhet med hänsyn till avstånd till arbete, skolor, kommunikationer m.m. Ekonomi.
Vad får man för sin boendekostnad och vad har man rätt att förvänta sig för de pengar som man betalar?
Många av de varor som hushållen i dag inhandlar är VDN-märkta för att ge konsumenten nödvändig information. Inte alla -- men många -- av bostadens komponenter skulle kunna få en motsvarande märkning för att underlätta för människor som står i begrepp att välja bostad. Bostadens utrustning, förvaringsmöjligheter, inomhusklimat, standard, renoveringsbehov och belägenhet är exempel på sådant som relativt enkelt skule kunna inpassas i ett VDN-märkningssystem.
VDN-märkning av bostäderna är i dag en viktig angelägenhet med tanke på att samhällets möjligheter att ställa krav så drastiskt har förändrats till ett minimum.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om VDN-märkning av bostäder.
Stockholm den 21 januari 1994 Martin Nilsson (s)