Förra året väckte jag en motion om rätten att inte påtvingas kabel-TV mot sin vilja. Under riksdagsbehandlingen och debatten i kammaren fann jag en ökande förståelse för min argumentation varför jag återkommer i år och koncentrerar mig på förhållandena för bostadsrättshavare.
Följande gäller i dag:
Beslut om anslutning till kabel-TV i en bostadsrättsförening måste fattas på en föreningsstämma. Beslut om installation av kabel-TV kan ske med enkel majoritet om inte stadgarna innehåller särskilda regler.
Någon möjlighet för en enskild bostadsrättshavare att slippa betalningen av kabel-TV -- om de ovan nämnda villkoren uppfyllts -- finns således inte.
I ett uppmärksammat fall i södra Sverige har en äldre dam -- 86-åriga Martha Högberg i Hässleholm -- stridit för att få slippa betala för något hon inte ville ha.
Bostadsrättsföreningen har hävdat sin rätt och menat att betalning måste ske, annars riskerar den gamla vräkning. I snart två år har detta vräkningshot vilat över henne. Trots vädjanden och rekommendationer från bl.a. den centrala och regionala ledningen inom den riksorganisation som bostadsrättsföreningen tillhör har ingenting hänt, vilket visar att lagstiftning måste till.
Jag tycker att nuvarande bestämmelser i bostadsrättslagen inte är tillräckligt långtgående. Det är heller inte tillfredsställande att hänvisa till att det är en föreningsfråga, som inte statsmakten skall läggas sig i. Förvisso är det viktigt att slå vakt om föreningsrätten. Men det måste i sådana här fall vara angelägnare att hävda den enskildes rätt.
Föreningsfriheten är garanterad i lag. Det finns både en positiv och negativ föreningsfrihet; rätten att fritt bilda förening men också rätten att fritt avstå att bli ansluten till en förening mot sin vilja. Men det finns också något som vi kan kalla en intern föreningsfrihet; dvs. medlemmar skall endast kunna bli bundna av sådana föreningsbeslut som ligger inom föreningens stadgar. En princip som enligt min mening är tillämplig i detta sammanhang.
Principiellt anser jag att såväl hyresgäster som bostadsrättshavare skall ha möjlighet att avstå från installation av kabel-TV. Vad gäller hyresgästerna kan man säga att deras ställning kommer att stärkas om vi får en ny hyresförhandlingslag i linje med den departements-PM som presenterats.
Men när det gäller bostadsrättshavare kvarstår problemen. Det kan inte vara rimligt att en bostadsrättsförening kan tvinga på någon enskild individ kabel-TV.
Att jämföra kabel-TV-installation med vanliga investeringar och underhåll av fastigheterna är missvisande. Till och med har tillgång till kabel-TV jämförts med en lägenhets tillgång till värme och vatten, vilket ju saknar all form av rim och reson.
Det måste anses vara den enskildes ensak om hon eller han vill ha kabel-TV. Annat kränker den personliga integriteten -- dessutom kostar det pengar.
Ett starkare minoritetsskydd vad gäller kabel-TV- installation måste därför införas i bostadsrättslagen, 9 kap. 16 §.
Vad gäller bostadsrättsföreningars möjlighet att ålägga föreningsmedlemmar att betala abonnemangsavgift för kabel-TV ter sig detta förfarande än orimligare. Att ålägga människor att vara med och betala installationen är möjligen en sak (också detta är som framgått felaktigt enligt min mening) men att dessutom kräva att man kollektivt skall betala ett abonnemang är enligt min mening helt orimligt.
När bostadsutskottet behandlade denna fråga förra året fanns preliminära skrivningar, där just abonnemangsfrågan togs upp.
Låt mig citera: ''Tillräckliga skäl saknas för att undanta beslut som rör kabel-TV-frågor från den ordning som i övrigt gäller för beslut i en bostadsrättsförening. Enligt utskottets mening bör dock valfrihet finnas när det gäller abonnemang på programutbud. Den enskilda medlemmen bör själv kunna teckna abonnemang med kabelföretaget om programutbud. I den mån kollektiva abonnemang träffats bör det enskilda hushållet kunna avsäga sig programutbudet och inte behöva betala för det.''
Ett visst erkännande av problemen tycktes sålunda på väg. Men, ack nej! Utskottets majoritet (m, c, nyd och s) ställde inte ens upp på dessa tämligen harmlösa skrivningar och allt var vid det gamla; kollektivet har rätt att köra över den enskilda!
Martha Högberg får fortsatt leva under vräkningshot -- trots att hon accepterat det kollektiva beslutet om installationsavgift. Föreningen anser fortsatt att man dessutom har rätt att avkräva henne 38 kr/mån för något hon inte vill ha och något hon inte kan se (hennes kabel-TV- uttag är försett med programfilter).
En metod som m.a.o. riksdagen genom sitt beslut hösten 1993 stillatigande accepterade.
För mig är det upprörande att detta med stöd av lagen får fortgå, och min möjlighet som riksdagsledamot är att försöka övertyga riksdagen om en lagändring. Den interna föreningsfriheten måste garanteras i lag!
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av minoritetsskydd för kabel-TV-installation och -abonnemang i bostadsrättslagen.
Stockholm den 13 januari 1994 Olle Schmidt (fp)