I departementspromemorian Ändringar i hyresförhandlingslagen m.m. (Ds 1993:30) föreslogs att allmännyttans hyresledande roll inom bruksvärdessystemet skulle avskaffas. Skälet var att allmännyttans särställning slopats i alla andra avseenden, exempelvis vad gäller beskattning och låneregler. För att fullt ut åstadkomma konkurrens på lika villkor borde därför alla hyresvärdar också hanteras lika inom ramen för bruksvärdessystemet.
I propositionen har regeringen frångått utredningens förslag på denna punkt. Allmännyttan skall även fortsättningsvis tillmätas en hyresledande roll. En viktig förutsättning blir då att villkoren i allt väsentligt är likvärdiga för såväl privata fastighetsägare som allmännyttiga företag.
Många allmännyttiga företag är i dag beroende av särskilda insatser från kommunerna för att klara sin ekonomi. Sådana insatser kan bestå av hyresförlustgarantier, direkta driftbidrag, borgensåtaganden utan avgifter, utebliven utdelning på insatt kapital och liknande förmåner som inte kommer andra fastighetsägare till del.
Redan 1984 framhöll dåvarande bostadsministern i samband med förslag till ändringar i hyreslagstiftningen (prop. 1983/84:137) vikten av att tilltron till bruksvärdessystemet bibehålls.
Denna tilltro skulle uppenbarligen rubbas om en avsevärd del av de allmännyttiga bostadsföretagens hyror direkt eller indirekt skulle betalas med kommunala medel. I en sådan situation blir det svårt att slå vakt om ett regelsystem som innebär att hyrorna i de allmännyttiga företagen är prisledande vid varje bruksvärdeprövning.
Om allmännyttans hyresledande roll bibehålls är det alltså utomordentligt viktigt att de grundläggande principerna i bruksvärdessystemet tillämpas på det sätt som ursprungligen var tänkt. Vid prövning av bruksvärdet bör hänsyn därför inte tas till den minskning av det allmännyttiga företagets självkostnader som kan ha åstadkommits med hjälp av öppna eller dolda kommunala subventioner.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hänsyn till kommunala subventioner vid bestämmande av bruksvärdeshyra.
Stockholm den 18 april 1994 Jan Sandberg (m)