Hyresgästernas inflytande minskar -- segregeringen ökar
Regeringen vill med denna proposition förändra förhandlingssystemet mellan hyresgäster och hyresvärdar/fastighetsägare.
Regeringen konstaterar i propositionen (s. 50) att dagens system ''har många väl dokumenterade fördelar'' men ''från principiella utgångspunkter måste det dock starkt ifrågasättas''.
Tydligare kan det egentligen inte sägas. Regeringens förslag motiveras inte med hyresgästernas eller hyresvärdarnas vilja eller med att systemet fungerar dåligt. Regeringens förslag läggs fram av ideologiska skäl. Man tror -- utifrån sin marknadsliberala övertygelse -- att de föreslagna förändringarna ska utgöra förbättringar.
Det finns inget seriöst utredningsmaterial som analyserar effekterna av förslagen eller en vilja hos de berörda parterna att genomföra dessa förändringar. Regeringens förslag står med andra ord långt bort ifrån verkligheten.
Exempelvis blir en effekt att kravet i hyreslagen på lika hyra för lika lägenhet blir svårare att uppfylla. Detta får i sin tur bl.a. som effekt att segregeringen ökar. Det viktigaste inom bostadssektorn är motsatsen -- att segregeringen minskar.
Vänsterpartiet kan naturligtvis inte stödja ett förslag som endast är till för att tillfredsställa dogmatiska ideologer inom den moderatstyrda regeringen. Vi vill i stället se förslag som stärker hyresgästernas inflytande och minskar skillnaderna i människors boendestandard. Detta är speciellt viktigt i dessa tider när villkoren på bostadsmarknaden har blivit kärvare och kommer att så förbli eftersom regeringen också bäddat för en bostadslöshetskris inom en snar framtid.
Vi avstår nu från att lägga fram förslag som stärker hyresgästerna och det lokala inflytandet. Vi väntar med detta tills en ny, mer verklighetsnära regering tillträtt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår proposition 1993/94:199 Ändringar i hyresförhandlingslagen m.m.
Stockholm den 14 april 1994 Lars Werner (v) Bengt Hurtig (v) Jan Jennehag (v) Rolf L Nilson (v) Karl-Erik Persson (v)