Systemskiftet inom bostadspolitiken har satt sina tydliga spår även i Stockholms län. På kort tid har bostadsbyggandet i det närmaste upphört. Boendekostnaderna i framförallt nyproduktionen har stegrats. Vräkningarna har nått rekordnivå och konkurserna sprider sig.
Under 1992 påbörjades 8 999 lägenheter i Stockholms län. Motsvarande siffra för 1993 var t.o.m november månad 1 530 lägenheter. Prognoserna för 1994 pekar entydigt på en fortsatt nedgång i bostadsbyggandet.
Detta är mycket alarmerande med tanke på befolkningsutvecklingen. Förra året ökade Stockholms län med ungefär 15 000 personer och fram till sekelskiftet beräknas folkmängden öka med omkring 80 000 människor.
Visserligen finns fortfarande tomma lägenheter, men de är förhållandevis få i jämförelse med landet i övrigt och de kommer att gå åt fort den dag konjunkturen vänder uppåt. Det finns nämligen ett stort uppdämt behov av bostäder i Stockholms län.
Om inte bostadsbyggandet ökar kommer Stockholmsområdet enligt alla bedömare att snart drabbas av svår bostadsbrist med allt vad det för med sig av sociala och ekonomiska olägenheter. En tilltagande bostadsbrist äventyrar också länets utvecklingsmöjligheter, vilket i sin tur kommer att hämma den ekonomiska tillväxten i landet.
Det är således av största vikt att bostadspolitiken läggs om så att bostadsbyggandet därmed kan komma i gång. Regeringen är dock tomhänt. I budgetpropositionen finns inga förslag på de åtgärder, som bostadsmarknaden så väl skulle behöva för att komma i balans igen. Riksdagen måste därför ta initiativ till att sådana åtgärder snarast kommer till stånd.
Den extra nedtrappningen av räntebidragen på 3 miljarder kronor åren 1994 -- 1996 ligger nu som en våt filt över bostadsmarknaden. Fler och fler inser att denna besparing kan genomföras först när situationen på fastighetsmarknaden har stabiliserats. Från socialdemokratisk sida framhåller vi också att denna besparing, när den genomförs, måste fördelas på samtliga bostäder och upplåtelseformer. Alla skall vara med och bära sin del av bördan.
Stimulans för ökat byggande
I en debattartikel i Dagens Nyheter har landshövdingen i Stockholms län Ulf Adelsohn riktat uppmärksamheten mot den hotande bostadsbristen och kreditinstitutens bristande ansvar. Enligt Ulf Adelsohn beror det låga bostadsbyggandet på att bra projekt inte får lån till rimliga villkor. ''Kreditinstituten ställer sådana krav på både avkastning, räntemarginaler, kreditvärdighet och amorteringar att många sunda projekt i praktiken stoppas'', skriver han i artikeln.
Vi instämmer helt i denna kritik, och enligt vår mening måste nu regeringen ta sitt ansvar för att kreditgivningen till bostadsbyggandet kommer i gång. Med tanke på de saneringsåtgärder staten tvingats göra inom bankväsendet är det inte mer än rimligt att regeringen ger kreditinstituten en allvarlig påminnelse om deras ansvar för bostadsbyggandet.
Boverket har i sin inventering av bostadsbeståndet ur ett ombyggnadsperspektiv funnit att ombyggnadspotentialen är ovanligt hög i Stockholms län. Här finns många lägenheter, som på grund av konjunkturuppgången på 1980- talet inte hann få del av det dåvarande ROT-programmet. Det är också viktigt att upprustningen av de s.k. miljonprogramsområdena kan fortsätta, så att inte förslumning och segregation breder ut sig.
I en motion av Oskar Lindkvist m.fl. (s), Byggande för boende, föreslås bl.a särskilda investeringsbidrag för ny- och ombyggnad av bostäder. Totalt handlar det om en stimulans motsvarande nästan 12 miljarder kronor. Investeringsvolym varav 4 miljarder kronor faller på nybyggnad, 7 miljarder kronor på ombyggnad samt 0,8 miljarder kronor på äldreboende. Det är en offensiv satsning för att tillgodose angelägna behov och samtidigt pressa ned arbetslösheten. I Stockholms län skulle dessa investeringsbidrag omedelbart få mycket stor effekt.
Vi har tidigare konstaterat att det finns ett stort uppdämt behov av bostäder i länet, som vida överstiger reserven av tomma lägenheter. Om viljan finns kan således ett omfattande bostadsbyggande snabbt komma i gång i Stockholmsområdet.
Fasta spelregler och en rättvis bostadspolitik
Systemskiftet inom bostadspolitiken har effektivt avslöjat vad som döljer sig bakom de nyliberala teserna. Lågkonjunkturen med dess brutala arbetslöshet har förstärkts genom ingreppen i bostadspolitiken. De sammanlagda effekterna av minskade räntebidrag, fastighetsskatt och höjda räntemarginaler är förödande i det enskilda fallet. Alla de tiotusentals unga familjer som satsade på en egen bostad under 1980-talet hade ingen anledning att tro att spelreglerna skulle ändras så radikalt och så snabbt. Och det var nog få som räknade med att nedskärningarna av stödet till boendet så ensidigt skulle drabba dem som redan har de högsta boendekostnaderna.
Under 1993 genomdrev regeringen stora förändringar av kommunernas ansvar för boendefrågorna. Viktiga hörnstenar i den sociala bostadspolitiken, som varit så framgångsrik under åren lopp, vältes över ända. Kommunerna behöver inte längre upprätta bostadsförsörjningsprogram och kommunal bostadsförmedling är numera en helt frivillig uppgift. Begreppet allmännyttig har avskaffats och de kommunala bostadsföretagen har inte längre någon särställning. De skall fungera som vilket fastighetsbolag som helst.
I Stockholms län har vi trots lågkonjunkturen med dess tomma lägenheter redan fått tydliga bevis på vad denna avreglering kommer att innebära framförallt för de svagare grupperna på bostadsmarknaden. De kommunala bostadsföretagen är inte längre benägna att ta något socialt ansvar, och de bostadssökande får allt svårare att hitta en bostad i det virrvarr som efterträtt den tidigare bostadsförmedlingen i Storstockholm.
Från socialdemokratisk sida yrkade vi avslag på den berörda propositionen och vi vidhåller uppfattningen att målet om allas rätt till en god bostad förutsätter aktiva insatser av kommunerna, vilka i sin tur måste förses med nödvändiga styrinstrument i form av bostadsförsörjningsplaner och bostadsförmedling. Det är genom en väl fungerande bostadsförsörjningsplanering och bostadsförmedling ges också medborgarna såväl inflytande som överblick över det tillgängliga utbudet av bostäder och boendeservice.
SSU i Stockholms län har nyligen i samarbete med Hyresgästföreningen genomfört en undersökning i form av en enkät till ca 10 000 ungdomar i ett 40-tal gymnasieskolor i länet. Resultatet av undersökningen är mycket intressant. Drygt 70 % av ungdomarna anser att bostaden är en social rättighet och att alla skall kunna efterfråga en god bostad. En klar majoritet av ungdomarna vill inte sänka lägenheternas standard och särskilt inte när det gäller kök och badrum. Inte ens om man får lägre hyra vill man sänka standarden. I stället kan de flesta tänka sig att under en kortare tid dela lägenhet med andra.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökat bostadsbyggande och rättvisare förhållanden på bostadsmarknaden i Stockholms län,
2. att riksdagen hos regeringen begär att en parlamentarisk utredning tillsätts med uppgift att utarbeta ett förslag till ett långsiktigt bostadsfinansieringssystem.
Stockholm den 25 januari 1994 Sören Lekberg (s) Thage G Peterson (s) Anita Johansson (s) Hans Göran Franck (s) Björn Ericson (s) Eva Johansson (s) Ingela Thalén (s) Ines Uusmann (s) Pierre Schori (s) Oskar Lindkvist (s) Sylvia Lindgren (s) Mats Hellström (s) Maj Britt Theorin (s) Lars Ulander (s) Bengt Lindqvist (s) Sten Andersson (s) Kristina Persson (s) i Stockholm