Stadsmiljörådet har en viktig uppgift att fylla för att värna om städernas miljöer. Det är i städer och andra tätorter den allra största delen av vårt lands befolkning bor och till största delen vistas i. Städernas miljö är därför en miljö- och hälsofråga för många människor. Samtidigt har Stadsmiljörådet en kulturell uppgift. Städernas miljöer är också i allra högsta grad en fråga om kultur. Vilka stadsmiljöer är exempelvis värda att bevara? Vilka är omistliga? Vilka har mindre betydelse för vår livsmiljö i staden?
Stadsmiljörådet har härvidlag trots små resurser gjort viktiga insatser. Dess kansli är litet, men har ändå på ett bra sätt gett viktiga bidrag i värnet om stadsmiljön.
Nu är dock Stadsmiljörådets framtida ställning oklar. Inom Miljö- och naturresursdepartementet har en utredning gjorts om rådets framtida ställning och finansiering. Denna utredning förordade en fortsatt anknytning till Boverket.
Även regeringen anser att Stadsmiljörådet bör finnas kvar. Problemet är finansieringen av verksamheten. I propositionen anges att ansträngningarna att åstadkomma en extern finansiering bör fortsätta. Givetvis vore detta värdefullt, men det är tveksamt om detta bör vara den enda finansieringskällan. Det finns ett värde i en fortsatt anknytning till Boverket, varför åtminstone någon del av finansieringen även fortsättningsvis bör ske genom detta verk.
Eftersom Stadsmiljörådet ägnar sig åt frågor som har med kultur att göra, bör detta också finnas med i bedömningen då det gäller rådets framtida roll. Den pågående Kulturutredningen skulle här kunna få i uppdrag att framlägga förslag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Stadsmiljörådet.
Stockholm den 25 januari 1994 Torgny Larsson (s)