Göteborgs kommun och Länsarbetsnämnden samarbetar i ett projekt för att motverka arbetslösheten bland utförsäkrade byggnadsarbetare.
En del av projektet är att bygga till och förändra i f.d. Ostindiska kompaniets byggnad i Göteborg för att förverkliga planerna på ett stadsmuseum. Byggnaden uppfördes 1750--1760 som magasinshus med en mindre del som kontorsdel.
Denna del av projektet kräver extra anslagsmedel, som till största del kan utgå i form av stödåtgärder för att motverka arbetslösheten inom den hårt drabbade byggbranschen. Hittills är en tredjedel, 39 miljoner kronor, av finansieringen säkrad genom kommunal finansiering. Vad som ytterligare saknas i dag är ca 75 miljoner av kostnaden, vilken totalt är beräknad till 117 miljoner kronor.
Riksantikvarieämbetet och Statens kulturråd har på ett uppskattande sätt uppmuntrat och uttalat sitt stöd för projektet.
Kulturrådet vill betona att projektet är av stort kulturpolitiskt värde för Göteborgsregionen och att ytterligare samhälleligt stöd krävs för förverkligandet av projektet. Hittills har statens stöd blivit enbart de 5 miljoner kronor som Boverket givit i anslag under 1993.
I årets statsverksproposition understryks barn och ungdomars behov av stimulans till ökad kunskap genom upplevelser och egenaktiviteter. Detta är en viktig del i ett meningsfullt och innehållsrikt kulturutbud. Betydelsen av den svenska historien framhävs i kampen mot historielöshet.
Ur arbetsmarknadssynpunkt utgör detta projekt ett mycket värdefullt tillskott till behovet av sysselsättningsprojekt för den hårt drabbade byggnadssektorn i Västsverige.
Regeringen och riksdagen har hittills gjort stora satsningar på infrastruktur i landet i form av vägar, broar och järnvägar vilket är värdefullt. Det är dock viktigt att även prioritera rena byggnadssatsningar, eftersom dessa på ett effektivt sätt skapar sysselsättning åt bredare grupper inom byggnadsarbetarkåren.
Ombyggnaden av Ostindiska huset kommer att, till skillnad från ett brobygge, sysselsätta även finsnickare, målare, plattsättare, elektriker och plåtslagare. Projektet ligger väl i linje med det stöd som numera kan utgå för underhåll och reparation av vissa kommunala byggnader. Denna ram är, efter riksdagens beslut i december 1993, 1 300 miljoner kronor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att från arbetsmarknadssynpunkt tidigareläggning görs av ombyggnad av vissa kulturhus, t.ex. Ostindiska huset i Göteborg.
Stockholm den 25 januari 1994 Erling Bager (fp) Ingela Mårtensson (fp)