Byggverksamheten drabbar för närvarande hela landet; det är länge sedan arbetslösheten i någon del av landet var under 6 %.
Den uppgång som nu visar sig inom industrin genom en ökad exportefterfrågan till följd av den faktiska deprecieringen av den svenska kronan kommer inte i någon avgörande utsträckning att leda till förbättringar av det kärva arbetsmarknadsläget. Därtill är efterfrågan alltför svag.
Även om samtliga branscher drabbats av arbetslösheten så har byggbranschen blivit särskilt hårt utsatt. Branschen har på bara ett par år gått från den kraftigaste överhettningen till den djupaste lågkonjunkturen.
För närvarande är över 30 % av byggnadsarbetarna arbetslösa. Till dessa mycket höga siffror skall läggas 8 % som är i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Man räknar med att så många som hälften av byggnadsarbetarna inom kort tid kommer att stå utan ordinarie arbete. Den viktigaste orsaken till den vikande byggmarknaden är det stora fall i bostadsbyggandet som vi upplevt på senare år. På tre år har vi gått från 70 000 igångsatta lägenheter till omkring 10 000. Bostadsinvesteringarna väntas under 1994 halveras jämfört med 1992.
Det finns mycket goda möjligheter att stimulera byggsektorn på ett sätt som skulle vara positivt för såväl producenter som konsumenter, en överlevnad för branschen och samtidigt ett viktigt tillskott i samhällsekonomin.
Det som nu kan komma att ske är att vi i expansiva delar av landet kommer att få uppleva en akut bostadsbrist. Exempelvis så är i Stockholm bara 0,2 % av lägenhetsbeståndet ledigt. Mot bakgrund av detta borde regeringen stimulera påbörjandet av nya lägenheter i stället för att dra ner på det bostadspolitiska stödet.
Boverket har nyligen i en publicerad undersökning visat att det finns 275 000 lägenheter som behöver rustas upp och renoveras i en nära framtid. Bara nästa år räknar man med att 25 000 behöver renoveras.
Våra skolbarn lever många gånger i en mycket dålig arbetsmiljö. Det är fel på ventilationen och de sanitära anläggningarna behöver många gånger rustas upp rejält och i flera fall helt bytas ut. I stället för att satsa på en bättre skolmiljö har regeringen dragit in det stimulansbidrag som den socialdemokratiska regeringen införde när skolan kommunaliserades.
Vatten- och avloppsnäten behöver rustas upp och de kommunala reningsverken borde genomgå en snabbare upprustning än för närvarande. Detta inte minst för att uppfylla de miljökrav som vi har anledning att ställa på reningsanläggningar.
Tillgängligheten för handikappade till offentliga lokaler och bostäder är en demokratisk rättighet. Som exempel kan nämnas att Malmö för närvarande genomför ett omfattande kartläggningsarbete för att inventera vilka behov som finns av ombyggnader för att göra lokaler handikapptillgängliga. Vi menar att en inventering borde göras i hela landet samtidigt som regeringen också borde införa ett stimulansbidrag för ombyggnader.
I många delar av landet, så också i Sörmland, har industrianläggningar lämnats i ett mycket dåligt skick. Det behövs en sanering av många sådana anläggningar som är byggda innan miljöskyddslagen trädde i kraft och där det således saknas ansvarig för saneringen.
Jag vill också peka något på de mycket svåra problem som finns beträffande sysselsättningen inom byggbranschen i Sörmland. För närvarande går 1 442 personer arbetslösa vilket är lika med 34,9 %. I ALU-projekt 161 personer, beredskapsarbete 63 personer, ungdomspraktik 90 personer, AMU 103 personer, vilket sammantaget innebär i åtgärder av skilda slag 417 personer eller 10,1 %. Sammantaget innebär detta att 45 % står utanför den ordinarie arbetsmarknaden.
Den mycket kraftiga neddragning inom byggbranschen som skett de senaste åren har också medfört att många lokala företag och många små och medelstora företag har drabbats av konkurser och betalningsinställelser.
Det är viktigt att klarhet skapas om vilka finansieringsmöjligheter som finns för reparationer och ombyggnad av lägenheter. Vidare måste de resurser som kontanta A-kasseersättningar representerar användas mer aktivt. Samhället måste initiera angelägna ROT-projekt inom den kommunala sektorn på riktade områden som tidigare nämnts i motionen. I Sörmland skulle kommunerna med mycket kort varsel kunna starta flera sysselsättningstillfällen framför allt inom hela byggsektorn om passiva kontantstöd byttes mot aktiva investeringsstöd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade insatser för byggande i Sörmland.
Stockholm den 24 januari 1994 Reynoldh Furustrand (s)