Östergötland är inte färdigbyggt. 11 500 östgötar bor i bostäder som är byggda före 1951, och som inte har byggts om sedan dess. Redan under 1994 räknar Boverket med att det blir brist på lägenheter på vissa universitetsorter, bl.a. Linköping. Det behövs alltså en nyproduktion av lägenheter. Behovet av nya bostäder för äldre är väl dokumenterat. Många servicehus, ålderdomshem, skolor, daghem och andra offentliga lokaler behöver rustas upp.
I Motala och Söderköping skär genomfartstrafiken rakt igenom tätbebyggda områden. Nya vägsträckningar behövs. Länet disponerar 320 miljoner kronor för investeringar i länsvägar, länsjärnvägar och kollektivtrafik (observera att nationella projekt, t.ex. upprustning av E 4, ej ingår i denna summa). Kommunernas, Vägverkets m.fl. önskelista omfattar projekt för 900 miljoner kronor.
Vid årsskiftet var nära 2 000 östgötska byggnadsarbetare utan jobb. Det motsvarar ca 30 procent av yrkeskåren. Andra yrkesgrupper inom byggbranschen har liknande arbetslöshetstal. I stort sett alla bedömare är överens om att byggverksamheten i dag ligger långt under en långsiktigt rimlig nivå. Anställda och företagare, som vi behöver i framtiden, slås alltså ut. Därmed bäddar vi för kraftiga byggkostnadsökningar när konjunkturen vänder uppåt.
Det finns byggprojekt, som behöver och kan startas omedelbart. Det finns ''lediga'' arkitekter, målare, ingenjörer, murare osv. Dessutom är byggpriserna lägre än vad de har varit på länge.
Vår slutsats är att det behövs en kraftig satsning på investeringar i bättre vägar, järnvägar, bostäder, skolor, servicehus osv.
Armarna i kors
Vi har tidigare lagt förslag i riksdagen om ytterligare medel till investeringar i vägar, järnvägar m.m. I viss utsträckning har våra krav tillgodosetts. Under den kommande tioårsperioden satsas sju miljarder kronor i Östergötland. Det betyder bl.a. att stambanan i länet rustas upp, att vårt krav på en förbättring av E 4 genomförs och att riksväg 50 norr om Motala rustas upp.
Inte ens regeringen själv tror dock att satsningar på bättre vägar och järnvägar räcker för att stoppa raset inom byggsektorn. I budgetpropositionen räknar regeringen med att bruttoinvesteringarna minskar med 6,7 procent under 1994. För bostäderna beräknas nedgången bli hela 49,5 procent. 31 000 jobb inom byggbranschen försvinner enligt regeringens prognos.
Trots det sitter regeringen med armarna i kors. Det finns inte ett enda förslag i budgetpropositionen, som leder till att utslagningen av företag och anställda kan hejdas i Östergötland eller i övriga delar av landet.
Våra förslag
Vår uppfattning är att minskningen av investeringar kan och måste stoppas.
För det första behöver ny- och ombyggandet av bostäder stimuleras. Vi delar de krav som framförs av socialdemokraterna i andra motioner. I det här sammanhanget vill vi särskilt peka på de äldres och de studerandes behov. Möjligheten att med ett riktat bidrag stimulera kommunerna att anpassa tomma lägenheter till de äldres behov bör prövas.
I t.ex. Norrköping finns ca 1 000 tomma lägenheter. Många av dem finns i relativt nybyggda fastigheter. Tomma och dyra lägenheter minskar självfallet viljan att bygga nytt. Därför krävs åtgärder för att pressa kostnaderna i de redan byggda husen. Mot den bakgrunden finns det skäl att pröva möjligheten att anpassa de tomma lägenheterna efter de äldres behov. Då kan flera viktiga mål nås samtidigt. Äldre får en bättre boendestandard. Kommunernas behov av att i framtiden bygga nya äldrebostäder minskar. Boendekostnaderna i de nybyggda husen pressas ner när de tomma lägenheterna fylls.
Den brist på bostäder som inom kort förväntas uppstå i bl.a. Linköping utgör ett framtida hot mot mångas möjligheter att skaffa sig en högre utbildning. Därför finns det anledning att särskilt stimulera byggandet av bostäder för studerande.
För det andra behövs ytterligare satsningar på bättre vägar, järnvägar m.m. Hela riksväg 50 genom länet behöver rustas upp, inklusive byggandet av en förbindelse över eller under Motalaviken. Därmed kan trafiken ledas bort från tätbebyggt område. Av samma skäl behövs ytterligare medel för en ny förbifart i Söderköping. I Östergötland finns mer än 100 mil grusvägar. Dagens anslag räcker inte för att kunna belägga dessa.
Ramen för investeringar i vägar och järnvägar m.m. behöver följaktligen utökas ytterligare. Dagens ramtilldelning gör att större projekt ibland tränger undan mindre, men för de berörda lika viktiga, projekt. Det är olyckligt, inte minst ur regionalpolitisk synvinkel. Därför borde det övervägas att en reservpott avsätts centralt för att finansiera mer omfattande länsinvesteringar.
För det tredje behövs mer ROT-åtgärder inom kommuner och stat. Byggnadsarbetarna i Östergötland har gjort en inventering, som visar att en tidigareläggning av kommunala och statliga ROT-jobb (reparation, om- och tillbyggnad) skulle ge ca 1 700 arbetstillfällen. Det program som riksdagen tagit är långt ifrån tillräckligt.
Länsstyrelsen och länsbostadsnämnden genomför ett ambitiöst arbete för att rädda kulturhistoriskt värdefull bebyggelse och miljö i Östergötland. Förutom att ändamålet är viktigt skapas åtskilliga hantverksjobb, ofta i glesbygd. Dagens anslag för kulturmiljövård är långt ifrån tillräckligt för att tillgodose behovet. Om ytterligare medel beviljas kan ruinerna vid Grensholm och Stegeborg renoveras omgående. Hävla bruk, Sturefors slott och Medevi brunn kan restaureras. Totalt kan projekt för ca nio miljoner kronor tidigareläggas. Många av dem kan starta omedelbart.
31 000 nya jobb
Regeringen räknar som sagt med att 31 000 jobb försvinner inom byggsektorn under 1994. Det torde betyda ca 1 500 färre jobb i Östergötland.
En rimlig ambition med de ovan föreslagna ROT- åtgärderna (bostäder och offentliga byggnader) borde därför vara att skapa minst 31 000 jobb, för att därmed stoppa utslagningen av byggkapacitet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av utökad ram för investeringar i vägar och järnvägar, bl.a. för att skapa utrymme för byggande av förbifarter i Söderköping och Motala samt fortsatt upprustning av riksväg 50 genom Östergötland,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett ROT-program med målsättningen att skapa 1
500 jobb i Östergötland och 31
000 i hela landet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för att anpassa tomma lägenheter till de äldres behov,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av riktat stöd till byggande av bostäder för studerande.
Stockholm den 24 januari 1994 Maj-Inger Klingvall (s) Berit Löfstedt (s) Inge Carlsson (s) Viola Furubjelke (s) Ingvar Björk (s) Sonia Karlsson (s) Lars Stjernkvist (s) 1 Yrkande 1 hänvisat till TU