Vårt land har hamnat i en ond cirkel med minskad tillväxt, färre människor i arbete och fler utan jobb. Sammantaget leder detta till allt sämre samhällsekonomi. Det gäller därför att vidta snabba åtgärder för att bryta denna negativa utveckling. Produktion, investeringar och sysselsättning måste komma igång.
Med målinriktade insatser på byggarbetsmarknaden skulle hjulen i samhällsmotorn kunna växlas upp från dagens tomgång till en ''framåtväxel''. Enligt regeringens egen bedömning kommer bostadsinvesteringarna i år att sjunka med hälften, från en redan mycket låg nivå.
Detta måste förhindras!
Sverige kan och får inte avrusta och ställa sig utan kompetens på ett så centralt och viktigt samhällsområde som byggandet, särskilt som många tecken tyder på att en förbättring av konjunkturen -- och därmed ett ökat investeringsbehov -- står för dörren.
I Gävleborgs län står varannan (50 %) av byggnadsarbetarna utanför den reguljära byggarbetsmarknaden.
Läget är lika dystert i flera andra län. Samtidigt som tusentals byggnadsarbetare går arbetslösa, formligen ropar samhället på arbetsinsatsr från deras sida. Så är t.ex. stora delar av 1960- och 1970-talens ''miljonprogram'' av bostäder i stort behov av upprustning. Men det går trögt. Banker och andra kreditinstitut är inte ens måttligt intresserade att ställa upp med nödvändigt kapital. Därför är det nödvändigt med ett direkt ekonomiskt stöd från samhällets sida för att på bred front -- över hela landet -- få igång angelägen upprustning och skapa meningsfull sysselsättning för många arbetslösa byggnadsarbetare.
Byggnadsvård är ett annat område där arbetslösa, yrkesskickliga byggnadsarbetare kan göra värdefulla insatser. Många äldre byggnader utgör del av ett omistligt kulturarv, som inte får förfalla. Ett sätt att lösa det problemet vore att öka länsstyrelsernas anslag till byggnadsvårdsbidrag i de län där behov kan redovisas. I bl.a. Gävleborgs län finns många objekt som väntar på medel för att komma igång.
Vi föreslår 1. att hela den offentliga marknaden (inkl. allmännyttans bostadsbestånd) får statliga ombyggnadsbidrag och därmed möjligheter till ROT- insatser,
2. att, i län där behov föreligger, öka länsanslaget till byggnadsvårdsbidrag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lämpliga åtgärder för att pressa ned den höga byggarbetslösheten i landet.
Stockholm den januari 1994 Axel Andersson (s) Sigrid Bolkéus (s) Karl Hagström (s) Sinikka Bohlin (s) Widar Andersson (s) Ulrica Messing (s)