Det stora underskottet i staten finanser kräver att alla realistiska möjligheter att minska statens kostnader utnyttjas. Samtidigt är det viktigt att beslutade sparåtgärder upplevs som trovärdiga och ändamålsenliga.
På grund av flera samverkande orsaker har kostnaderna för räntebidrag till bostäder de senaste åren nått nivåer som utgör en allvarlig belastning på statsbudgeten. Därför har det framstått som synnerligen angeläget, för att inte säga nödvändigt, att snabbt minska dessa kostnader.
Hög ränta, stor byggvolym och hög produktionskostnad under åren 1988--1992 är en väsentlig orsak till statens höga kostnader för räntebidragen. Räntan har gått ner, byggvolymen minskar dramatiskt och produktionskostnaden har blivit mera rimlig. Om subventionsräntan förblir låg -- ej över 8 % -- och bostadsbyggandet de närmaste åren i genomsnitt blir 15 000--20 000 lgh/år kommer statens kostnader utan extra upptrappningar av den garanterade räntan att minska från 32 miljarder kronor 1993 till ca 8 miljarder kronor 1998. Det är knappast någon annan statlig utgiftspost som minskar så mycket utan särskilda sparåtgärder.
Genom den låga subventionsräntan kommer den del av bostadsbeståndet som har räntebidrag att minska betydligt snabbare än vid en räntenivå på t ex 11 %. Detta gör att om besparingarna ligger kvar på oförändrat belopp så blir belastningen på kvarvarande bostäder väsentligt större. Samtidigt kommer större delen av besparingarna på grund av den extra upptrappningen endast att vara en förskjutning i tiden på något eller ett par år. Alla bostäder byggda 1987 och tidigare kommer 1998 att vara ute ur systemet om subventionsräntan ligger under 8 %.
De extra upptrappningarna kommer i första hand att ha mycket negativa effekter på bostäder byggda 1987--1992 och i betydande omfattning vara orsaken till obestånd som leder till konkurs och till stora förluster för stat och kommuner.
Det finns anledning att utifrån dagens förutsättningar åter analysera nettoeffekten av förslagen om upptrappning av den garanterade räntan 1995 och 1996. Att upptrappningen av den garanterade räntan kommer att medverka till fler konkurser är ställt utom allt tvivel, men det kan också vara så att denna kunskap påverkar marknaden så att obligationsräntan blir något högre, vilket i så fall ökar statens kostnader för räntebidragen utöver de kostnader som fler konkurser medför. Kostnaderna för bostadsbidragen ökar också i någon mån genom den extra upptrappningen av den garanterade räntan. Det är fullt möjligt att en objektiv analys ger för handen att nettospareffekten av upptrappningen av den garanterade räntan blir negativ. I så fall kan en omprövning vara motiverad.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att ytterligare analys -- enligt vad i motionen anförts -- bör göras innan upptrappningen av den garanterade räntan genomförs 1995 och 1996.
Stockholm den 19 oktober 1993 Ivar Franzén (c)