Hot mot världens friaste kvinna
Vi är de friaste kvinnorna i världen. Vi har en stark ställning på arbetsmarknaden och vi kan tack vare vårt välfärdssystem kombinera arbete och familj. Nu är denna ställning hotad.
Under de senaste decennierna har en dramatisk ökning skett av andelen kvinnor som förvärvsarbetar. Denna utveckling har nu lett till att de svenska kvinnorna deltar i arbetslivet i nästan lika stor utsträckning som männen.
Men nu står kvinnornas arbetsmarknad inför stora förändringar. En del tecken tyder på att kvinnorna under senare år förlorat en del av de positioner de uppnått på arbetsmarknaden och att arbetslösheten bland kvinnor kan komma att bli permanent hög -- högre än männens. Andra tecken visar på faktorer som pekar i motsatt riktning. Oavsett vilken syn som är korrekt måste kvinnors arbetsmarknad i framtiden analyseras och en särskild strategi för att motverka en försvagning av kvinnornas ställning på arbetsmarknaden utarbetas.
Den gemensamma sektorn har en stor betydelse för kvinnors möjligheter till förvärvsarbete. Dels därför att den gör det möjligt för kvinnor och män att förvärvsarbeta, dels därför att den ger många kvinnor förvärvsarbete. Den gemensamma sektorns omfattning och utformning är därför av grundläggande betydelse för kvinnors arbete. Kvinnornas oro för sina arbeten och vad som händer inom den gemensamma sektorn måste tas på allvar. Att stora förändringar är på gång ifrågasätter ingen.
Enligt regeringens egna beräkningar kommer ytterligare 37 000 jobb att försvinna från den gemensamma sektorn under 1994. Till detta kommer de 68 000 jobb som försvunnit från den gemensamma sektorn under 1992 och 1993. Mer än 100 000 jobb försvinner inom den gemensamma sektorn, det är en dyster facit från den borgerliga regeringsperioden.
De senaste årtiondena har kvinnorna på arbetsmarknaden blivit mer jämställda med männen. Sysselsättningsgraden för kvinnorna är nu den högsta i hela OECD-området. Inte ens ansvaret för småbarnen påverkar kvinnornas förvärvsarbete längre, snarare tvärtom. Den svenska familjepolitikens inriktning på bra och trygg barnomsorg åt alla utgör en grundläggande förutsättning för kvinnors möjlighet att förvärvsarbeta. Genom föräldraförsäkringen kan kvinnorna behålla anknytningen på arbetsmarknaden, även när de har små barn.
Mellan 1970 och 1980 ökade den kvinnliga arbetskraften från 59 % till 75 %. År 1992 arbetade 80 % kvinnor och 84 % män. År 1992 var arbetskraften 2,1 miljoner kvinnor och 2,3 miljoner män. Tyvärr sjunker nu förvärvsfrekvensen till föjd av den mycket höga arbetslösheten.
Kvinnornas vanligaste yrken var enligt Folk- och bostadsräkningen (FoB) 1985: sekreterare, maskinskriverska sjukvårdsbiträde, affärsbiträde städare barnsköterska och vårdbiträde
Männens vanligaste yrken var: maskin- och motorreparatör lantbruk, lastbilschaufför säljare inom partihandeln ingenjör och tekniker inom byggnads- eller anläggningsarbeten ingenjör och tekniker med maskinteknisk inriktning
Av kvinnorna arbetade 40 % i något av kvinnornas sex yrken medan endast 20 % av männen arbetade i något av männens sex yrken. I 83 av 315 yrken var andelen män minst 90 %. Kvinnorna dominerade i 22 yrken. Antalet yrken för kvinnor har varit konstant i över 30 år.
Även om kvinnor och män arbetar inom samma bransch har de ofta olika arbetsuppgifter. Högre tjänster innehas ofta av män. Och detta gäller även inom områden som är kvinnodominerade, såsom t.ex. den gemensamma sektorn.
Detta beror på att den manliga maktstrukturen fortfarande sätter sin prägel på samhällets institutioner och därmed också på arbetsmarknaden. Männens starkare positioner gör det möjligt för dem att forma villkoren och normerna i arbetslivet. Kvinnors arbete och arbetsuppgifter värderas därmed lägre än mäns.
Kvinnorna har fortfarande huvudansvaret för hemmet och barnen. För att klara detta arbetar många kvinnor deltid. Av alla deltidsarbetande är 85 % kvinnor. Andelen män som utnyttjar föräldraförsäkringen ligger fortfarande på en stabilt låg nivå. Enligt de senaste uppgifterna utnyttjar männen 9,1 % av föräldrapenningdagarna.
Fortfarande är arbetslösheten lägre bland kvinnor än bland män, även om deltidsarbetslösheten ökat kraftigt liksom de latent arbetssökande. Det beror på att det är främst industrin och byggnadsindustrin som förlorat många jobb. Men tittar man närmare på siffrorna visar det sig ändå att andelen kvinnor som fått sluta inom industrin är högre än andelen män.
Löneskillnaderna mellan kvinnor och män är i Sverige mindre än i något annat land. Det är oroande att löneskillnaderna på nytt ökar inom vissa områden.
Kvinnorna har fortfarande mer okvalificerade, monotona och ofria arbeten än män. Detta får till följd att kvinnorna är överrepresenterade i arbetsskadestatistiken och förtidspensioneras i högre grad än män. Sambandet mellan arbetsmiljön och hälsan är i det närmaste bedövande.
Vad har kvinnorna för alternativ i framtiden?
Vi vet lite om vad som kommer att ske när den gemensamma sektorn omstruktureras och minskas. Stora kvinnogrupper, som har en utbildning och erfarenhet som är kopplade till vård, omsorg och utbildning, riskerar att bli uppsagda. Andra pågående förändringar som bolagiseringarna/privatiseringarna inom kommuner och landsting riskerar även de att minska kvinnornas möjligheter till arbete och egen försörjning. Vilka alternativ kommer att erbjudas dessa kvinnor? I en uppsats publicerad av Arbetsmarknadsdepartementet visas på tre tänkbara alternativ för kvinnorna.
1. Nya jobb skapas i den privata sektorn inom samma slags verksamheter som nu organiseras av stat och kommuner dvs. i första hand inom undervisning, sjukvård och social omsorg.
2. Nya arbetstillfällen skapas inom den privata sektorn, men inom helt andra områden, exempelvis inom handel och hotell- och restaurangverksamhet.
3. Kvinnorna träder in i mansdominerade yrken.
Ungefär 95 % av de förvärvsarbetande kvinnorna är anställda. Ca 5 % är egna företagare. Kvinnor inom gemensam sektor bildar nu kooperativ och privata alternativ till gemensam sektor. Detta är positivt och ska stödjas. Men det är en illusion att tro att alla kvinnor, som får sluta sin anställning i kommuner och landsting, skall bli egna företagare.
Detta kommer enbart att bli en företeelse av mindre omfattning.
Anledningen till detta är naturligtvis att motivet för att minska den gemensamma sektorn är att spara pengar. Även den privata verksamheten ska ju betalas. Mindre pengar ger sämre kvalité eller färre jobb eller bådadera. De nya jobb som skulle kunna skapas inom andra sektorer är naturligtvis en möjlighet -- men på sikt.
När det gäller att bryta den könsuppdelade arbetsmarknaden och få in kvinnor i mansdominerade yrken är även detta en möjlighet och ett område där metoderna måste utvecklas än mer. De erfarenheter vi haft hittills har inte visat att de insatser som gjorts gett tillräckliga effekter. Inte heller detta är en realistisk lösning i det korta perspektivet.
Mönstret från industrikrisen kommer med all sannolikhet att upprepas. Troligen kommer många av de jobb som skapas i privata sektorn, som en följd av bantningen av den gemensamma sektorn, att besättas av andra än de som förlorat sina jobb. Yngre välutbildade kvinnor tycks klara sig relativt bra. Däremot verkar äldre kvinnor på låg- och mellannivå få svårigheter.
Våra mål
En strategi för ökad jämställdhet mellan könen måste utgå från att kvinnornas andel av landets arbetsinkomster skall öka. Därmed ökar också kvinnornas ekonomiska makt. Den fulla sysselsättningen är viktig. Den ger också förutsättningar att behålla våra offentliga välfärdssystem, som är så viktiga för kvinnans rätt till arbete.
De positiva trenderna som vi sett är att kvinnorna i högre utsträckning än männen vidareutbildar sig efter gymnasial nivå. De kvinnor som under övergångsperioden ska bana vägen, kommer att behöva goda kunskaper, nätverk och viljan att arbeta.
Men om kvinnorna i framtiden ska kunna konkurrera om arbetstillfällena måste kvinnorna finnas i arbetslivet på lika villkor som männen. Detta ställningstagande ställer krav på en rad omfattande insatser inom olika samhällsområden.
Våra mål för jämställdhetsarbetet i arbetslivet är bl.a. följande.Kvinnor skall finnas i arbetslivet i samma utsträckning som männen.Kvinnornas andel av utbildningsinsatserna skall vara lika stor som männens. Kvinnornas andel av landets arbetsinkomster måste öka. Löneskillnader på grund av kön får inte förekomma.Det goda arbetet ska ge lika möjligheter för män och kvinnor. Kvinnors arbetsmiljö måste förbättras.Hälften av alla chefer ska vara kvinnor. Andelen kvinnliga chefer ska motsvara andelen kvinnor på arbetsplatsen.Fler arbetsuppgifter omvandlas till heltidsarbeten, som man kan försörja sig på. Det måste bli ett slut på det ofrivilliga deltidsarbetet.Lika rätt till utbildning, vidareutbildning och kompetensutveckling i arbetet.Alla former av sexuella trakasserier på arbetsplatserna måste upphöra. Fler kvinnor skall bli företagare.
Riksdagen bör slå fast dessa mål för jämställdhetsarbetet.
Hela lönen!
Tack vare den solidariska lönepolitiken är löneskillnaderna mellan kvinnor och män i Sverige mindre än i andra länder. Under slutet av 1980-talet infördes allt mer av individuell lönesättning och marknadskrafterna styrde allt mer hur löneutrymmet skulle fördelas. Detta ledde till att löneskillnaderna ökade inom flera branscher. Det gäller framför allt för de arbeten där det finns ett stort utrymme för subjektiva värderingar.
Löneskillnaden mellan kvinnor och män beror till stor del på att kvinnor och män arbetar inom olika verksamheter och i olika befattningar. Det anses att drygt hälften av löneskillnaden beror på detta. Resterande skillnad beror på andra förhållanden, där direkt lönediskriminering är ett skäl. Kvinnor och män har fortfarande olika lön för lika eller likvärdigt arbete. Generellt kan man dessutom säga att ju fler män som finns inom ett yrke, desto högre är genomsnittslönen i yrket.
Genomsnittlig lön för heltidsarbetande var år 1991:
LO TCO SACO Kvinna 140 700 168 600 214 500 Man 174 100 220 700 279 100
Löneskillnaden mellan kvinnor och män uppgick till ca 6--7 %. Statistiken visar också, att löneskillnaderna grundläggs i unga år. Följer man individer visar det sig att männen får större löneökningar än kvinnor, främst upp till 30 års ålder. De unga kvinnorna har inte sämre utbildning än männen, men får inte lika ofta som männen jobb, som svarar mot utbildningen. Kvinnorna har oftare fel utbildning för jobbet. De tar sedan huvudansvaret för familjen, medan mannen mer är inriktad på karriär. Därför ökar männens löner snabbare.
Den största risken för att löneskillnaderna mellan kvinnor och män på nytt ska öka är, att den solidariska lönepolitiken försvagas och att lönen blir arbetsgivarens verktyg på det sätt som Svenska Arbetsgivareföreningen vill. Ju mer lönen bestäms av marknadskrafter och subjektiva bedömningar, desto större är riskerna för att kvinnor missgynnas.
Det är viktigt att ansträngningarna att skapa det goda arbetet också kommer kvinnorna till del. Det goda arbetet ökar normalt möjligheterna för den anställde att förbättra sin löneutveckling. Kvinnorna får då inte komma på efterkälken.
Det är också viktigt att angripa diskriminerande löneskillnader med stöd av lagstiftning. De fackliga organisationerna bör noggrant gå igenom befintliga lönesystem på arbetsplatsen, för att se om det finns faktorer som direkt eller indirekt är diskriminerande för kvinnor. I så fall är dessa olagliga. Facket måste vara pådrivande för att undanröja omotiverade löneskillnader mellan män och kvinnor.
Inom olika branscher används arbetsvärdering som ett hjälpmedel för lönesättning. Erfarenheten visar att det kan vara ett värdefullt instrument för att systematiskt jämföra och mäta de krav som enskilda arbetsuppgifter ställer på utövaren. Värderingar som styr lönesättningen synliggörs med arbetsvärdering och kan då lättare granskas. Arbetsvärdering ska ses som ett av flera instrument för att minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män, men kan inte ensamt lösa problemet med lönediskriminering.
Arbetsmarknadens parter har ett avgörande ansvar för att utveckla arbetsvärderingen som en form för analyser i syfte att avskaffa löneskillnader till följd av kön. För att stimulera parterna till detta arbete bör särskilda resurser avsättas för försöksverksamhet på arbetsplatser inom olika branscher. Arbetsmiljöfonden bör ges i uppdrag att tillsammans med parterna och i samråd med Jämo stimulera till att en sådan försöksverksamhet kommer till stånd.
Men på detta område krävs också att Jämställdhetsombudsmannen blir mer pådrivande. Ökade resurser bör därför ges till Jämo så att det finns bättre möjligheter till detta samt ge råd och anvisningar i frågor om arbetsvärdering, lönesystem och liknande.
För att ytterligare driva på arbetet med att utjämna löneskillnader bör jämställdhetslagen kompletteras med en föreskrift om att arbetsgivarna har ett ansvar för att kartlägga förekomsten av och analysera orsakerna till löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete. Se bil! En viktig förutsättning för dessa analyser är att lönestatistiken utvecklas. En första förutsättning är att lönestatistiken är könsuppdelad. Lönestatistiken bör dessutom redovisa andra, för bedömningen värdefulla kriterier som svårighetsgrad eller motsvarande där det är möjligt, ålder, heltid--deltid, antalet kvinnor och män i olika yrkeskategorier och typer av arbeten samt andra lönebestämmande faktorer.
Det kan också ibland vid bedömningen av otillåten könsdiskriminering i samband med lönesättning hos en arbetsgivare vara nödvändigt att jämföra arbetsuppgifternas lönesättning hos annan arbetsgivare inom samma bransch. Regeringen bör till riksdagen återkomma med ett förslag om detta med reservanternas förslag som grund.
Vidare är det viktigt att arbetstagare som anser sig otillåtet könsdiskriminerade ska ha rätt att av arbetsgivaren ha rätt att få skriftlig uppgift om lön eller andra anställningsvillkor och om de faktorer som påverkat lönen. Förslag till komplettering av jämställdhetslagen i detta stycke redovisas i bilaga.
I skilda världar
Arbetsmarknaden är segregerad på två sätt. Dels finns det vissa typiska kvinnoyrken och vissa typiska mansyrken. Dels är högre befattningshavare och chefer män i mycket större utsträckning än kvinnor, även i kvinnodominerade yrken.
Under 1960- och 1970-talen fanns en klar men svag trend att minska könssegregeringen på arbetsmarknaden. Om utvecklingen skulle fortsatt i samma takt som då, skulle det ta 100--150 år innan vi fick en arbetsmarknad utan könssegregation. Under 1980-talet fortsatte minskningen av könsuppdelningen. Situationen idag är att 59 % av kvinnorna skulle behöva byta yrke för att yrkesfördelningen skulle överensstämma med männens.
Av de anställda inom industri-, byggnads- och energisektorerna är ca 75 % män. Inom vård- och omsorgssektorerna är 80 % kvinnor.
Det finns också stora skillnader mellan kvinnors och mäns andel av det obetalda arbetet. Detta påverkar naturligtvis också förvärvsarbetets omfattning.
Inte arbetslös men lönlös
Kvinnor saknar sällan arbetsuppgifter. Däremot saknar de ofta lön för det arbete de utför. SCB:s statistik från 1990/91 säger följande:
Kvinnor Män Förvärvsarbete tim/v 28 tim/v 41 Obetalt arbete tim/v 33 tim/v 20 61 tim/v 61 tim/v
Det som skiljer kvinnor och män åt, är att kvinnorna fortfarande på 1990-talet utför obetalt arbete mer än hälften av veckans timmar medan männen ägnar 1/3 av sin tid till det obetalda arbetet.
Trots att kvinnor ägnar halva sin tid åt obetalt arbete, arbetade 59 % av kvinnorna heltid 1992.
Även när det gäller könens andel av utbildningen i samhället skiljer det sig åt.
Bland personer i åldrarna 30--39 år har kvinnorna nu högre utbildning än männen. Statistik om kvinnors utbildning säger följande:
Kvinnor Män Förgymnasial 70 % 78 % Gymnasieutb. 88 % 91 % Eftergymn. 93 % 93 %
Detta borde på lång sikt innebära att kvinnor i högre utsträckning än i dag, också kan erhålla högre befattningar och lön.
Rättvisare fördelning mellan kvinnor och män
Hur ska vi då nå en mer jämställd arbetsmarknad? Lösningen på problemet är teoretiskt sett enkel. Det måste bli fler män i kvinnodominerade yrken och fler kvinnor i mansdominerade yrken. Fler kvinnor måste bli högre befattningshavare och chefer i alla yrken. Men frågan är hur detta ska gå till i praktiken?
Det krävs en långsiktig, uthållig politik inom ett antal områden för att vi skall komma närmare målet en jämställd arbetsmarknad. Det krävs till att börja med en förändring av attityder redan hos barn och ungdomar. Lärarnas medvetenhet måste öka, liksom ansträngningarna att utbilda pojkar och flickor under likartade förutsättningar. Det är nödvändigt med medvetna satsningar för att ge ett bättre stöd åt ungdomars studieval och påverka detta i nya riktningar.
Arbetsmarknadsmyndigheterna måste intensifiera ansträngningarna att bryta traditionella könsgränser vid yrkesvalet. Arbetsgivarna måste uppmuntras att vid rekrytering bryta en ensidig könsfördelning på arbetsplatsen. Likaså måste arbetsgivarna ta ett större ansvar för att stärka kvinnornas situation på arbetsplatsen. Fler kvinnliga chefer, mer utbildning till kvinnor och bättre befordringsmöjligheter för kvinnor måste vara självklara utgångspunkter för arbetsgivarna.
En annan fråga som måste få sin lösning är det ofrivilliga deltidsarbetet. Alla kvinnor måste på sikt få den arbetstid de själva vill ha. Det kan inte vara rimligt att exempelvis tvingas jobba halvtid i stället för heltid, bara för att arbetsgivaren inte behagar bygga sin organisation på heltidsarbete. Lagen om anställningsskydd måste ge de deltidsarbetande förtursrätt till anställningar med mer tid.
För jämställdheten i arbetslivet skulle tveklöst en jämnare delning av föräldraledigheten vara av mycket stor betydelse. Kvinnornas stora ansvar för hem och barn drabbar kvinnorna när det gäller lönen, rekryteringen, vidareutbildningen i arbetet och karriärmöjligheter. Ett sätt att stimulera till en jämnare delning av föräldraledigheten är opinionsbildning, kampanjer och andra mer riktade aktiviteter. Detta arbete måste intensifieras. Med hänsyn till föräldraledighetens stora betydelse för jämställdheten i arbetslivet bör papporna garanteras rätt till en del av föräldraförsäkringen. Vi föreslår att 30 dagar av föräldraförsäkringen reserveras för papporna.
Vi säger nej till att genom samhällssubventioner skapa lågbetalda, lågproduktiva arbeten i hemmen. Vi avvisar å det bestämdaste alla tankar på att återinföra pigorna i hemmen. Vi vill genom det jämställda föräldraskapet och en jämnare delning av det obetalda arbetet uppnå jämställdhet i arbetslivet.
Ett annat problem som också oftast drabbar kvinnor är förläggningen av föräldraledighet, när man vill minska sin dagliga arbetstid. Som det nu är bestämmer arbetsgivaren ensidigt när under dagen som ledigheten skall tas ut. Vi menar att regeln i 8 § andra stycket föräldraledighetslagen bör ändras så att föräldern själv får bestämma när under dagen ledigheten skall tas ut. Undantag gäller dock om ledigheten skulle medföra allvarliga men för produktionen. Vid tvist gäller 34 § medbestämmandelagen.
Samtidigt som vi har en mycket stor arbetslöshet arbetar vi övertid i en omfattning som aldrig tidigare. Övertiden beräknas motsvara mellan 50 000 till 70 000 heltidsarbeten. Detta är en absurd situation som måste åtgärdas. Kravet på en generell arbetstidsförkortning har alltmer lyfts fram som en väg för att skapa fler jobb. Effekterna av en arbetstidsförkortning är omtvistade och samtidigt framhålls också den flexibla arbetstiden som ett bättre instrument.
Vi anser att det finns behov av en ny arbetstidsutredning där samtliga angivna faktorer ska ses över i ett helhetsperspektiv.
Jämställd på jobbet
Både jämställdhetslagen och de avtal om jämställdhet som finns på arbetsmarknaden måste utnyttjas mer offensivt. I dag händer alldeles för litet. Det beror naturligtvis på ett bristande engagemang och ansvar från arbetsgivarnas sida. Men det beror också på att de fackliga organisationerna ute på arbetsplatserna inte tillräckligt medvetet driver jämställdhetsfrågorna.
Regler i lagar och avtal faller platt till marken, om man inte ute på arbetsplatserna anstränger sig för att förverkliga de tankar som finns i dessa. Om det inte sker avgörande förbättringar när det gäller det aktiva jämställdhetsarbetet, måste det på sikt övervägas en skärpning av lagstiftningen.
Det goda arbetet och jämställdhet går hand i hand. Förändras jobben, kommer detta i stor utsträckning att gynna kvinnorna. De förslag och idéer som vi redovisat i föregående avsnitt är därför speciellt viktiga för kvinnor.
Arbetslivsfonden genomför ett projekt inriktat mot att förändra arbetssituationen för kvinnor, vid kvinnodominerade arbetsplatser. Det är angeläget att erfarenheterna sprids. Genom referensarbetsplatser, nätverk av aktiva kvinnor och spridning av kunskap och information kan de goda exemplen förändra många arbetsplatser.
I de regionala kunskapscentra som skulle kunna vara en fortsättning på arbetslivsfondernas arbete, bör resurser avsättas för att fortsätta detta arbete.
Dessutom bör de fackliga organisationerna engageras, för att ge ett konkret innehåll åt jämställdhetslag och avtal på dessa arbetsplatser.
Det måste understrykas att det är arbetsgivarens ansvar att ett aktivt jämställdhetsarbete kommer till stånd. Arbetsgivaren måste aktivt verka för bl.a. följande.Förbättra kvinnornas arbetssituation. Är t.ex. kvinnornas andel av de mer kvalificerade jobben lika stor som männens? Hur är fördelningen mellan könen av arbetsskador och arbetssjukdomar? Vilka speciella insatser kan göras för att förbättra kvinnornas möjligheter att få mer innehållsrika och kvalificerade jobb? Fler kvinnor måste bli chefer och kvinnornas befordringsmöjligheter stärkas. Sned könsfördelning vid nyrekrytering måste om möjligt brytas. Kvinnor ska inte ha lägre löner än män, som har lika eller likvärdiga arbetsuppgifter. Kvinnornas möjligheter till utbildning måste öka. Hur ser kvinnornas utbildningsbakgrund ut? Vilka speciella insatser kan göras för att förbättra särskilt de lågutbildade kvinnornas kompetens? Arbetstiderna är särskild viktiga för kvinnorna. Hur kan deras inflytande över arbetstiderna öka? Hur kan ofrivilligt deltidsarbete motarbetas? Alla former av sexuella trakasserier måste kraftfullt motarbetas och beivras. Stor lyhördhet krävs från arbetsgivarnas sida. Dessutom bör jämställdhetslagens regler om detta skärpas.
Regeringen måste kraftfullt verka för att arbetsgivarna ökar sitt engagemang och ansvar för att uppnå jämställdhet ute på arbetsplatserna. Riksdagen bör genom ett uttalande markera detta. Det är också en självklarhet att löntagarnas organisationer måste vara pådrivande i detta arbete.
Bättre stöd till företagsamma kvinnor
Kvinnor har ofta erfarenheter som gör dem till goda företagare. Det är angeläget att fler kvinnor startar egna företag eller på annat sätt engagerar sig i företagande. Inte minst i glesbygd finns många goda exempel på kvinnor som i kooperativ eller annan form på ett framgångsrikt sätt bedriver affärsverksamhet.
NUTEK har i en studie pekat på att kvinnor har speciella problem när de ska starta företag. Olika stödåtgärder föreslås därför inom områdena rådgivning, ekonomiskt stöd, utbildning, nätverk och forskning. Med NUTEKs rapport som grund finns det goda möjligheter att undanröja desss hinder. Kvinnor behövs -- också som företagare.
Vid varje länsstyrelse bör därför inom gällande ramar inrättas ett utvecklingscentrum för att stödja kvinnors möjligheter att starta företag och deras utveckling. De regionala utvecklingscentrumen måste utformas utifrån de behov och förutsättningar som finns i respektive län. En del av länsanslagen bör öronmärkas för dessa centra. Dessutom bör Glesbygdsmyndigheten samordna och stödja denna verksamhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om målen för jämställdhetsarbetet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att regeringen verkar för att arbetsgivarna tar sitt ansvar för ett aktivt jämställdhetsarbete,
3. att riksdagen antar motionens förslag till lag om ändring i lagen (1978:410) om rätt till ledighet för vård av barn m.m. i enlighet med bilaga 1,
4. att riksdagen antar motionens förslag till lag om ändring i jämställdhetslagen (1991:433) i enlighet med bilaga 2,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ändring i jämställdhetslagen (1991:433) för att kunna göra lönejämförelser mellan branscher,
6. att riksdagen antar motionens förslag till lag om ändring i jämställdhetslagen (1991:433) i enlighet med bilaga 3,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Arbetsmiljöfonden bör bedriva försöksverksamhet med arbetsvärderingsprojekt,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inrätta ett utvecklingscentrum för kvinnligt företagande vid varje länsstyrelse,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge Glesbygdsmyndigheten ett samordningsansvar för utvecklingscentrum för kvinnligt företagande.
Stockholm dem 25 januari 1994 Margareta Winberg (s) Ingegerd Sahlström (s) Maj Britt Theorin (s) Maj-Inger Klingvall (s) Ines Uusmann (s) Lahja Exner (s) Ulla Pettersson (s) Kristina Svensson (s) Birthe Sörestedt (s)
Förslag till Lag om ändring i lagen (1978:410) om rätt till ledighet för vård av barn, m.m. Härigenom föreskrivs i fråga om lagen (1978:410) om rätt till ledighet för vård av barn, m.m., att 8 § skall ha följande lydelse. pz2A814 Bilaga 1 z3p 8 § Ledighet skall förläggas till dag som arbetstagaren begär. Vid förkortning av arbetstiden till hälften eller till tre fjärdedelar av normal arbetstid skall dock förkortningen spridas över arbetsveckans samtliga dagar, om ej särskilda skäl föranleder annat. Arbetsgivaren skall samråda med arbetstagaren beträffande ledighetens förläggning under dagen och andra med ledigheten sammanhängande frågor, om förhandling med arbetstagarens organisation ej har ägt rum. Uppnås ej överenskommelse, bestämmer arbetstagaren hur ledigheten skall förläggas. Ledigheten får inte heller förläggas så att det skulle skapa allvarliga men för produktionens behöriga gång.
Denna lag träder i kraft den 1 juli 1994.
Förslag till Lag om ändring i jämställdhetslagen (1991:433) Härigenom föreskrivs i fråga om jämställdhetslagen (1991:433) att en ny paragraf, 3 a, skall införas med följande lydelse. pz2A814 Bilaga 2 z3p 3 a § Arbetsgivaren skall årligen kartlägga förekomsten av och analysera orsakerna till löneskillnader mellan kvinnor och män som utför arbete som är lika eller som är att betrakta som likvärdigt.
Denna lag träder i kraft den 1 juli 1994.
Förslag till Lag om ändring i jämställdhetslagen (1991:433) Härigenom föreskrivs i fråga om jämställdhetslagen (1991:433) att en ny paragraf, 21 a, skall införas med följande lydelse. pz2A814 Bilaga 3 z3p 21 a § En arbetstagare, som kan ange skäl för att anse sig otillåtet könsdiskriminerad enligt 18 § första stycket har rätt att på begäran få en skriftlig uppgift av arbetsgivaren om lön eller andra anställningsvillkor och om de faktorer som påverkat lönen, såsom arten och omfattningen av arbetsuppgifter samt utbildning, yrkeserfarenhet och andra jämförbara meriter i fråga om den av motsatt kön, med vilken arbetstagaren jämför sig. När uppgifter lämnas om en anställds lön enligt första stycket, skall den som avses med uppgiften samtidigt få ett meddelande av arbetsgivaren om de uppgifter som lämnats och om vem som begärt dem.
Denna lag träder i kraft den 1 juli 1994.