I december 1984 fick samtliga länsstyrelser i Sverige ett regeringsuppdrag att kartlägga kvinnans ställning på arbetsmarknaden och i utbildningssystemet och att därefter redovisa ett samlat program för att stärka kvinnans ställning i arbetslivet och mannens ställning i familjen. Detta var startskottet för jämställdhetsarbetet i Värmland liksom i alla andra län.
I Värmland har jämställdhetsarbetet varit ihållande och framgångsrikt. I länet finns en framsynt länsstyrelse som har ställt sig i spetsen för jämställdhetsarbetet. Det finns en brett förankrad länsarbetsgrupp som mycket noga följer jämställdhetsarbetet och man arbetar efter en handlingsplan. Varje år avsätts en del av de regionalpolitiska projektmedlen till jämställdhetssatsningar. Vidare anordnar länsstyrelsen temadagar samt andra arrangemang om jämställdhetsfrågor. Varje år delas priser ut till dem som kämpar för jämställdhet, bl.a. utses Värmlands mest jämställda arbetsplats. I Värmland finns också Jämställdhetscentrum vid Högskolan i Karlstad och Kvinnosyn, den första nyhetstidningen med kvinnoprofil.
Värmland är bra på att arbeta med jämställdhet men erfarenheterna av arbetet visar också att det återstår mycket att göra, innan vi når ett jämställt samhälle. Arbetet behöver därför fortgå och utvecklas. Det är mycket viktigt att höja statusen på jämställdhetsarbetet. Som en del i det statushöjande arbetet anser vi att länsstyrelserna ska ha en central roll. I nuläget finns det utsedda experter inom länsstyrelserna, t.ex. på kommunikations- och utbildningsområdena. Men inga jämställdhetsexperter. Vi anser att sådana ska utses inom varje länsstyrelse. Vidare anser vi att riktade regeringsuppdrag till länsstyrelserna är ett sätt att ge legitimitet och status i jämställdhetsarbetet.
Krafttag måste göras för att utjämna de stora löneskillnader som finns mellan könen. Dessa löneskillnader beror till mycket stor del på den orättvisa arbetsvärdering som förekommer i samhället. Men även då kvinnor och män har precis samma utbildning och yrke får männen som regel mer betalt. Vi anser att ett lämpligt ämne för ett regeringsuppdrag till länsstyrelserna är just arbetet med att minska löneskillnaderna. Varje länsstyrelse bör få i uppdrag att kartlägga löneskillnaderna i respektive län och utifrån denna kartläggning föreslå åtgärder.
En förutsättning för att utveckla jämställdhetsarbetet är att det finns könsuppdelad statistik som i klartext visar hur förhållandet är mellan könen. Utan fakta är det många som inte tar jämställdhetsfrågorna på allvar och därför bör all statistik i framtiden alltid redovisas könsuppdelad.
Jämställdhet är en viktig fråga. Jämställdhet kommer inte av sig själv utan man måste genom olika åtgärder aktivt flytta fram positionerna. Arbetet måste hela tiden fortgå och utvecklas för att nå ett jämställt samhälle.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utveckling av jämställdhetsarbetet.
Stockholm den 25 januari 1994 Lisbeth Staaf-Igelström (s) Kristina Svensson (s)