Jämställdhetslagen som trädde i kraft 1 jan 1992 siktar till att förbättra främst kvinnornas villkor i arbetslivet. Paragraferna 4--14 beskriver att det ska ske ett målinriktat arbete och reglerar olika aktiva åtgärder från arbetsgivarens sida för att uppnå detta.
Arbetsgivare, som har minst 10 anställda, skall varje år upprätta en plan för sitt jämställdhetsarbete som beskriver de åtgärder som är behövliga på arbetsplatsen och hur man avser att åtgärda dessa. Lagen ålägger arbetsgivaren att bl.a. redovisa hur man ska förbättra arbetsförhållanden att lämpa sig både för kvinnor och män och hur man genom lämpliga åtgärder främjar en jämn fördelning mellan kvinnor och män i skilda typer av arbeten, vidare skall arbetsgivaren underlätta för både kvinnliga och manliga arbetstagare att förena förvärvsarbete och föräldraskap.
De nedskärningar som gjorts i den offentliga sektorn har gjort att kvinnor blivit arbetslösa. Många arbetsgivare har förändrat tjänster från heltid till deltid vilket främst drabbat kvinnor. Det finns också ett antal fall där kvinnor som varit borta från arbetet p.g.a. föräldraledighet förlorat jobbet. Det är också vanligt att män, i rädsla för att bli åsidosatta på arbetsplatsen, inte har tagit ut någon föräldraledighet. Mycket tyder på att målen och intentionerna med lagen inte kunnat uppfyllas.
Vi anser därför att det behövs en uppföljning och utvärdering av om, och hur, arbetsgivare har följt lagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en uppföljning och utvärdering av jämställdhetslagen.
Stockholm den 25 januari 1994 Birthe Sörestedt (s) Ines Uusmann (s)