Jämställdhetslagens dispositivitet
Nuvarande jämställdhetslag som trädde i kraft 1 januari 1992 är liksom den gamla lagen dispositiv. Arbetsmarknadens parter har möjlighet att teckna avtal som inte når upp till lagens nivå. Det är inte tillfredsställande och borde ha förändrats när den nya lagen infördes.
Trots att den nya lagen endast varit i kraft i två år måste den ändå förändras på grund av denna stora brist. Möjligheten att teckna avtal som avviker från lagen skall endast få ske när avtalet sträcker sig längre än lagens krav.
JämO bör få rätt att använda sig även av annan lagstiftning än jämställdhetslagen.
I de fall Jämställdhetsombudsmannen driver ett ärende till domstol är JämO begränsad till att åberopa jämställdhetslagen som grund för talan. I många ärenden kan det emellertid vara aktuellt att åberopa ytterligare grunder för processen. Ett ärende kan alltså innehålla en kombination av brott mot olika lagar och kollektivavtal liksom enskilt anställningsavtal. I flera fall kan det således föreligga brott såväl mot jämställdhetslagen som föräldraledighetslagen och lagen om anställningsskydd.
Fristående ombud åberopar givetvis samtliga aktuella grunder till stöd för talan. Med hänsyn till JämO:s begränsning till att endast kunna åberopa jämställdhetslagen som grund kan anmälaren bli sämre företrädd i de fall JämO driver ärendet.
JämO bör få möjlighet att använda sig av ombud
Att driva ett ärende till domstol innebär ett omfattande och resurskrävande utredningsarbete. Även inför en bedömning av om en process skall inledas måste en omfattande utredning ske. Genom en eventuell process åtar sig också myndigheten att svara för motpartens rättegångskostnader. I vissa fall bör JämO kunna anlita utomstående ombud och då åta sig att svara för kostnaderna.
JämO bör få uttala sig över hela samhällsområdet
Jämställdhetslagen är begränsad till arbetslivet. Med lagens utformning är denna begränsning motiverad. En helt annan sak är egentligen inom vilket område som JämO skall verka. Allmänheten har redan i dag den föreställningen att JämO bevakar jämställdhetssträvanden inom hela samhällslivet. Varje år får JämO in en mängd förfrågningar utanför arbetslivet, exempelvis inom utbildningsväsendet, idrottsrörelsen, familjelivet, skatte- och bidragsregler och försäkringsvillkor. JämO blir även kontaktad i frågor som rör annan lagstiftning med jämställdhetsanknytning, särskilt föräldraledighetslagen.
Förordningen med instruktion för Jämställdhetsombudsmannen är så utformad att JämO endast bör agera i frågor som rör jämställdhet inom arbetslivet. I vissa fall har JämO ansett att en fråga har haft en sådan anknytning till arbetslivet att den ändock bör tas upp till diskussion. Detta har främst rört frågor inom utbildningsväsendet.
Även om lagens utformning inte ändras till att avse områden utanför arbetslivet borde JämO:s uppgifter utvidgas till att avse bevakning av jämställdhetsfrågor inom samhällslivet i dess helhet. Med eventuellt negativa uttalanden som enda sanktion är det svårt att se några närmare betänkligheter mot en sådan ordning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en förändring av jämställdhetslagens dispositivitet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om JämO:s rätt att använda sig av annan lagstiftning än jämställdhetslagen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om JämO:s rätt att använda sig av ombud,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om JämO:s rätt att få uttala sig över hela samhällsområdet.
Stockholm den 24 januari 1994 Rose-Marie Frebran (kds) Stefan Attefall (kds)