Utbildningsväsendet har en betydelsefull roll och ett stort ansvar i strävandena mot ett mer jämställt samhälle. Hösten 1992 antog riksdagen en ny högskolelag som bland annat säger att jämställdheten alltid skall iakttagas i högskolans verksamhet.
Regeringen föreslog i propositionen Forskning för kunskap och framsteg (prop 1992/93:170) ett tiopunktsprogram för att främja jämställdheten inom universitet och högskolor. Exempel på åtgärder som föreslogs var instiftandet av ett jämställdhetspris, en fördubbling av FRN:s projektmedel för kvinno- och jämställdhetsforskning och stimulansbidrag till universitet och högskolor.
Dessa åtgärder har betydelse för att ändra attityder, öka kunskapen och stimulera till aktiva åtgärder för förändring. Vi anser därutöver att universitets- och högskoleledningar i lag bör ges ett tydligare ansvar för att främja jämställdheten inom utbildningen och för studenten och dennes situation.
Den nya jämställdhetslagen trädde i kraft den 1 januari 1992. Lagen föreskriver att arbetsgivaren genom aktiva åtgärder skall bedriva ett målinriktat arbete för att främja jämställdheten. Detta gäller bland annat arbetsförhållanden, rekrytering och jämställdhetsplaner. Arbetsgivaren skall verka för att inte någon arbetstagare utsätts för sexuella trakasserier eller för trakasserier på grund av anmälan om könsdiskriminering. Lagen innehåller dessutom bland annat förbud mot könsdiskriminering. Jämställdhetslagen är en arbetsrättslig lag och utbildning och studenter omfattas därför inte av den. Stora delar skulle dock kunna tillämpas även inom utbildningsområdet.
I några få universitets och högskolors jämställdhetsplaner ingår även utbildning och studenter som en självklar del, men från allt för många håll rapporterar studenterna att de förgäves försökt få omfattas av planerna. Det är inte tillfredsställande att ett aktivt arbete med jämställdheten för studenter skall vara beroende av universitets- och högskoleledningarnas goda vilja.
Sexuella trakasserier är ett allvarligt hot mot anställdas och studenters arbetsglädje, trygghet, ekonomi och möjligheter till framgång i arbete respektive studier. Att sexuella trakasserier på arbetsplatsen existerar vet vi. I Jämställdhetsombudsmannens, JämO:s, FridA- undersökning 1987 uppgav var sjunde kvinna (ungefär 14 procent) av dem som svarade att hon hade trakasserats. Denna situation har sedan dess bekräftats i andra studier. 1991 genomfördes den första svenska undersökningen om sexuella trakasserier av studenter. Den genomfördes bland kvinnliga studenter på Lantbruksuniversitetet, där så många som 21 procent uppgav att de blivit trakasserade. Av de nära 250 studentskor vid Stockholms universitet som 1992 svarade på en enkät angav 10 procent att de blivit utsatta för sexuella trakasserier. Vid en undersökning förra året vid Umeå universitet fann man att 15 procent blivit sexuellt trakasserade och en samtidig undersökning i Uppsala visade på 7 procent. Samtliga undersökningar har använt sig av JämO:s definition av sexuella trakasserier.
Ovanstående pekar på att studenter har samma behov som anställda av skydd i lagen mot trakasserier. Vid universiteten och högskolorna står studenterna i samma beroendeställning till lärare och handledare som de anställda gör till chefer och arbetsledare. Maktobalansen lägger ett moraliskt och etiskt ansvar hos den som har makten. Det räcker inte, att som vissa gör, hänvisa till civilrättslig och straffrättslig lagstiftning.
Jämställdhetsombudsmannen, JämO, skall se till att jämställdhetslagen efterlevs. JämO har instruktioner att verka för jämställdhet inom högskolan och andra utbildningsformer. Men där handlar det om rådgivning och information, vilket inte är tillräckligt. Det vore därför naturligt att JämO även får till uppgift att bevaka att universitet och högskolor även vad gäller utbildning och studenter efterlever tillämpliga delar av jämställdhetslagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag på jämställdhetslagstiftning på utbildningsområdet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utökade arbetsuppgifter för JämO.
Stockholm den 24 januari 1994 Rose-Marie Frebran (kds) Tuve Skånberg (kds)