Det personliga ansvaret
För vanligt folk är det uppenbart att man måste ta ett personligt ansvar för sina handlingar och underlåtenheter. Den här självklarheten gäller dock inte för samhällets toppar, t ex inom politik, myndigheter och inom finans- och bankvärlden.
Friheten från ansvar kan vara lagstiftad, vara en följd av mygel eller avtal eller ta sig uttryck i s k fallskärmsavtal eller förmånliga avgångsvederlag och pensioner.
Personlig frihet är inte en frihet från ansvar utan just en frihet under ansvar. Om den personliga friheten inte samtidigt innebär ett personligt ansvar blir den meningslös.
Reglerna och förutsättningarna måste ändras så att det går att utkräva ett personligt ansvar av etablissemangets företrädare, ledande befattningshavare, inom den offentliga sektorn, t ex kommunalråd, landstingsråd, chefstjänstemän, höga ämbetsmän, höga domare. Detsamma bör gälla för ledamöter i bankstyrelser, försäkringsbolag och inom andra verksamheter där samhället ställt upp särskilda aktsamhetskrav för verksamheten. Fallskärmsavtal bör inte tillåtas i sådana verksamheter.
Åtgärder mot fallskärmsavtal
I stat, kommun, organisationer och i näringslivet förekommer s k fallskärmsavtal för chefer, styrelseledamöter och andra ledande befattningshavare. Fallskärmsavtalen är ofta mycket förmånliga med olika former av ersättningar, pensioner, pensionsutfästelser och andra förmåner som kan vara tidsbegränsade eller på livstid. Dessa vederlag är ofta skönsmässigt utformade och avtalade inom ramen för en svågerpolitik, som rimligtvis inte hör hemma i skattesubventionerade verksamheter.
I sammanhanget är det viktigt att klargöra skillnaden mellan avgångsvederlag och fallskärmsavtal.
Avgångsvederlag eller s.k. fallskärmar för höga chefer måste av konkurrensskäl sannolikt finnas även inom offentlig verksamhet. Dessa vederlag måste dock dels vara rimliga (max. två årslöner), dels öppet redovisas.
Avgångsvederlag grundar sig ofta på kollektivavtal som i fallet med kommunalt anställda chefer. De är klart och tydligt formulerade och inte stötande för den allmänna rättskänslan, eftersom de inte är mer förmånliga än de avtal många privat anställda har genom LAS.
Fallskärmsavtal däremot grundas inte på ett speciellt regelsystem, utan avtalas individuellt från fall till fall. Dessa kan till synes få gigantiska konsekvenser i händelse av att de utfaller. Det mest flagranta exemplet, som behandlats i pressen, torde vara Nordbanken.
Skulle några av de gynnade veckla ut sina fallskärmar för att segla i väg med någon eller några miljoner på grund av detta, så är det vad vi får betala för tidigare synders skull. Det viktigaste är att de personer som blir kvar tar sitt moraliska ansvar och kvarstår i organisationerna som goda exempel.
I motionen föreslås olika, i vissa fall alternativa, åtgärder för att komma till rätta med problemet med fallskärmsavtal.
Utgångspunkten är inte de fallskärmsavtal som redan är utbetalda, utan de som kan komma att utbetalas.
Vad kan göras?
I princip finns följande metoder för att komma åt fallskärmsavtalen:
1. Att ogiltigförklara avtalen genom en särskild lag, direkt eller indirekt.
2. Att beskatta ersättning som följer av fallskärmsavtal på ett särskilt sätt. I och för sig skulle man kunna tänka sig ett slags särskild skatt, skattesats, på ersättning som med hänsyn till sin storlek och övriga omständigheter i avtalet ter sig stötande för det allmänna rättsmedvetandet och som utgår till person som medverkat i åtgärder som i inte obetydlig omfattning bidragit till skada för samhället och skattebetalarna.
3. Att regler skapas så att fallskärmsavtalen blir offentliga. Bo Lundgren har låtit utfärda riktlinjer för anställningsvillkor avseende ledningen i statligt ägda kreditinstitut och vissa andra bolag inom Finansdepartementets ansvarsområde. Förutom att principer anges för lön, uppsägningstid, avgångsvederlag och avräkning av vederlaget sägs följande om offentliggörandet: ''Lön och övriga anställningsvillkor för VD och övriga i institutets ledning bör redovisas i årsberättelsen. Anteckning om att statens villkor följts bör finnas.'' Dessa riktlinjer avser främst Gota, Nordbanken, SBAB och Securum.
4. Att använda ekonomiska styrmedel där sådana är möjliga. Organisationer, banker och andra får bidrag och stöd från staten. Stödet skulle kunna villkoras av att mottagaren inte tillämpar fallskärmsavtal eller att bidraget minskas med nuvärdet av fallskärmsavtalet. Även kommuner och landsting får statsbidrag.
Vad bör göras?
I fråga om punkt 1 kan man tänka sig en konstruktion som utgår från avtalslagens 36 § om jämkning av avtal och som bygger på i huvudsak detsamma som står i punkt 2 ovan. Alltså att sådana otillständiga avtal får jämkas. Det ger då arbetsgivaren, banken (i Nordbankens fall staten) en möjlighet att begära nedsättning, jämkning, av belopp ända ned till 0 om det befinnes rimligt. Av anständighetsskäl bör det vara så att jämkningen grundas på omständighet som arbetsgivaren inte kände till. Retroaktiviteten torde inte vara något problem från rättslig synpunkt. Jämkningsregeln blir av arbetsrättlig natur, men den här typen av chefer som det rör sig om är ju som regel inte skyddade av arbetsrätten. Anledning till en sådan lagändring är ju naturligtvis att nuvarande lagar inte räcker och att man helt enkelt måste göra något.
Om den nuvarande avtalslagen inte räcker till så måste en särskild lag om jämkning av otillbörliga avtalsvillkor i s k fallskärmsavtal med retroaktiv verkan skapas. I och för sig kan retroaktiviteten te sig tveksam.
Inom stat och kommun bör det finnas goda möjligheter att genom särskild lagstiftning förbjuda s k fallskärmsavtal eller i vart fall att reglera företeelsen närmare.
Beskattningsmetoden har sina uppenbara nackdelar och blir närmast av konfiskatorisk art.
Uppenbarligen bör fallskärmsavtalen offentliggöras. Förutsättningarna för detta måste redas ut.
Utredningen bör även undersöka möjligheterna att koppla ihop de kollektivanställdas skadestånd vid oberättigad uppsägning med villkoren i företagsledningens fallskärmar.
Att villkora bidrag och annat stöd, t ex genom krav på offentlighet av fallskärmsavtal eller minskning, justering, av bidraget med hänsyn till nuvärdet av fallskärmsavtalet har sina uppenbara fördelar. En sådan åtgärd kommer också att uppfattas positivt av allmänheten, skattebetalarna. Den som inte vill lämna ut uppgifter om fallskärmsavtal skall inte erhålla något statsbidrag eller stöd på annat sätt från staten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det måste skapas bättre förutsättningar för att utkräva ett personligt ansvar hos personer med ledande befattningar inom den offentliga sektorn,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det måste skapas bättre förutsättningar för att utkräva ett personligt ansvar hos ledamöter i bankstyrelser, försäkringsbolags styrelser eller ledamöter i styrelser, eller hos annan ledande befattningshavare i sådan verksamhet där samhället ställt upp särskilda aktsamhetskrav för verksamheten,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lag mot s k fallskärmsavtal eller andra generösa former av förmåner för ledande befattningshavare inom den offentliga sektorn, stat eller kommun,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lag mot fallskärmsavtal eller andra generösa former av förmåner för ledande befattningshavare i banker, försäkringsverksamhet eller annan verksamhet där samhället genom lag eller på annat sätt ställt upp särskilda aktsamhetskrav för verksamheten,
5. att riksdagen hos regeringen begär att det tillsätts en särskild utredning med uppgift att utreda frågan om fallskärmsavtal och föreslå åtgärder mot företeelsen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda förutsättningarna att ogiltigförklara fallskärmsavtal genom särskild lagstiftning,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skapa särskilda regler som förbjuder fallskärmsavtal inom offentlig verksamhet,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skapa särskilda regler som förbjuder fallskärmsavtal inom företag som helt eller delvis ägs av stat eller kommun,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skapa särskilda regler som förbjuder fallskärmsavtal inom kommun och landsting,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda förutsättningarna för att offentliggöra alla fallskärmsavtal,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att villkora bidrag och annat stöd till organisationer, banker, kommuner och andra inrättningar i enlighet med vad som anförts i motionen,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att statens bidrag och annat stöd till organisationer, banker, kommuner och andra inrättningar skall minskas med hänsyn till nuvärdet av förekommande fallskärmsavtal hos mottagaren eller förekomsten av fallskärmsavtal,
13. att riksdagen hos regeringen begär att fallskärmsavtal för offentliganställda omedelbart offentliggörs och omförhandlas.
Stockholm den 25 januari 1994 Ian Wachtmeister (nyd) Bert Karlsson (nyd) Laila Strid-Jansson (nyd) Simon Liliedahl (nyd) Arne Jansson (nyd) Claus Zaar (nyd)