EES-avtalet, som trädde i kraft vid årsskiftet, omfattar bl.a. ett arbetsrättsligt direktiv om överlåtelse av företag (77/187). Direktivet bygger på tanken att anställdas avtal vid ett överlåtet företag automatiskt skall övergå till anställningar hos den nye innehavaren av företaget. I EES- propositionen antog regeringen ståndpunkten att svensk rätt uppfyller direktivets krav. Riksdagen accepterade synsättet och några särskilda lagstiftningsåtgärder blev därför inte aktuella.
Ställningstagandet var felaktigt. På flera punkter uppfyller inte svensk rätt direktivets krav. Redan begreppet företagsöverlåtelse har i svensk rätt en snävare innebörd än i direktivet. Vidare får en överlåtelse enligt direktivet inte utgöra grund för uppsägning hos vare sig överlåtaren eller förvärvaren. I anställningsskyddslagen är överlåtelsen däremot skäl för arbetsgivaren att åberopa arbetsbrist och vidta uppsägningar. Dessutom finns inte, som föreskrivs i direktivet, någon skyldighet för förvärvaren att överta de anställda med samma individuellt avtalade anställningsvillkor som de hade hos överlåtaren. Inte heller för kollektivt avtalade anställningsvillkor finns i svensk rätt ett absolut skydd på det sätt som fordras i direktivet.
De 12 EG-staterna har alla funnit det nödvändigt att göra olika förändringar i sitt regelsystem på grund av direktivet. Även Finland och Norge har infört lagändringar med anledning av direktivet. Enligt vår mening måste självklart även Sverige vidta de åtgärder som är nödvändiga för att förverkliga den integration, som EES-avtalet åsyftar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ytterligare lagstiftning med anledning av direktiv 77/187/EEG som omfattas av EES-avtalet.
Stockholm den 24 januari 1994 Britta Sundin (s) Gunnar Thollander (s) Monica Widnemark (s) Jarl Lander (s) Kaj Larsson (s)