Historik
Vid seklets början var den genomsnittliga veckoarbetstiden 60 timmar per person och antalet årsarbetstimmar omkring 2800. 1919 infördes åtta timmars arbetsdag, 1970 kom beslutet om vår nuvarande 40 timmars arbetsvecka och 1978 fick vi fem veckors semester. Det var inte i går som dagens arbetstidsnormer infördes.
1990 var årsarbetstiden knappt 1 500 timmar. Den genomsnittliga veckoarbetstiden, inklusive deltid, kortare arbetstid för vissa grupper och andra särlösningar var då omkring 38 timmar i veckan.
Den lagstadgade pensionen, femdagarsveckan, semester, föräldra- och studieledighet är beslut som i hög grad minskat arbetstiden, samtidigt som produktiviteten hela tiden ökat.
Trots dessa stora förändringar har normen om åttatimmarsdagen etsat sig fast. Det sociala trycket att arbeta åtta timmar om dagen är stort om inte ''ursäkter'' i form av barn, studier eller arbetsbrist finns.
Ofta hävdas att en arbetstidsförkortning automatiskt skulle leda till minskad produktivitet. Om man studerar effekterna från de fyra största arbetstidsförkortningarna under modern tid -- 1848 (tiotimmarsdagen införs), 1919 (åttatimmars arbetsdag) 1938 (två veckors semester) och 1956--73 (etappvis arbetstidsförkortning från 48- till 40- timmarsvecka) -- så framgår tydligt hur lättvindigt detta argument tas till. Dessa reformer satte tvärtom fart på den ekonomiska aktiviteten. (Källa: Stig Sandström, ''Den nya arbetstidsutredningen'')
Arbetstidsfrågan och arbetslösheten
Frågan om arbetstid är intimt förknippad med arbetslösheten. De senaste regeringsårens arbete för minskad sjukfrånvaro (införandet av karensdagar) tillsammans med hårda bantningar av såväl privat som offentlig sektor har kraftigt sänkt den totala arbetstiden i Sverige. Indragningen av den tidigare planerade förlängningen av semestern med en semestervecka har också påverkat.
Arbetstillfällena har samtidigt koncentrerats på allt färre som fått kompensera behovet av ny arbetskraft med övertid. Det tydligaste exemplet ser vi idag i exportindustrin, men inom i princip alla branscher sätter man idag en stor arbetspress på de anställda. Under 1993 års tre första kvartal motsvarade det samlade övertidsuttaget mellan 60 000 och 70 000 heltidsarbeten. (Källa: SSR-tidningen, 1/94)
Även om arbetslösheten självfallet också har andra orsaker än rent partipolitiska så råder det ingen tvekan om att regeringens linje i arbetstidsfrågan realiserats vid en synnerligen illa vald tidpunkt och därmed bidragit till att förstärka arbetslöshetsuppgången. (Källa: Bertil Holmlunds rapport Arbetslöshetskrisen -- konjunkturfenomen eller systemfel?)
Arbetstider inom EU
I de flesta EG-länder är den avtalade eller lagreglerade arbetstiden kortare än våra 40 timmar. EFS, Europeiska fackliga Samorganisationen, har visserligen inte nått fram till sitt mål om 35 timmars arbetsvecka, men man har kommit en bit på väg.
Alla länder reglerar dock inte sin arbetstid i lag. I England och Danmark t.ex. styr endast avtal. Varierande pensionsålder, semesterns längd och den varierande nivån på föräldraledighet m.m. gör dessutom att det är svårt att göra raka jämförelser mellan länder. Vi kan konstatera att de europeiska avtalen för arbetstid ofta ser bra ut på papperet. Tar vi hänsyn till kvinnornas förvärvsfrekvens, rätt till föräldraledighet m.m. så blir jämförelsen mer till Sveriges fördel.
Kortare arbetstid ger arbete åt alla
I dagens samhälle finns stora outnyttjade resurser av mänsklig arbetskraft -- bland invandrare och flyktingar, handikappade och vissa förtids- och ålderspensionärer. Många hemarbetande, deltidsarbetslösa, studerande och öppet arbetslösa vill också komma ut i arbetslivet.
Valet i arbetstidsfrågan står mellan individuella lösningar -- för de starka -- och generella lösningar -- som värnar om alla. Framtiden ställer också krav på jobben. Muskelkraften och det processinriktade arbetet är på väg ut. Mjukvaran, fantasin och kreativiteten blir viktigare. Här passar sextimmarsdagen in. Den kan bli den utlösande faktor som tvingar företagen att tänka om. Att organisera produktionen på ett annat sätt.
Arbetstidskommittén -- ett havererat projekt
När Arbetstidskommitténs majoritet, med Mona Sahlin i spetsen, presenterade sitt arbete i juni 1989 så sköts varje förkortning av den dagliga arbetstiden på framtiden.
Arbetstidskommittén hävdade att en arbetstidsförkortning (med hel eller delvis lönekompensation) leder till ökade kostnader för företag, kommuner och andra arbetsgivare och att detta i sin tur medför sämre konkurrenskraft för företagen och sämre ekonomi för kommunerna. Detta skulle leda till högre arbetslöshet.
Utifrån dagens situation kan vi konstatera att kommitténs antaganden om ekonomin var helt orealistiska.
Kommitténs betänkande byggde på en arbetstidsprognos från SCB, som innebar att den totala förvärvsarbetade arbetstiden (anställda och egna företagare) i Sverige skulle öka stadigt fram till sekelskiftet -- från ca 6,25 miljarder timmar 1985, till 6,53 miljarder timmar 1990. År 2000 skulle siffran vara 6,88 miljarder timmar. Kommittén trodde att efterfrågan på arbetskraft skulle vara så hög att problemet även i början av 90-talet skulle bli brist på arbetskraft! Först när vi nått 1995 års volym (6,74 miljarder timmar) kunde kommittén tänka sig att påbörja en arbetstidsförkortning.
Så här skrev de:
Under de närmaste åren kommer, enligt löfte i regeringsförklaringen, semestern att förlängas till sex veckor och föräldraförsäkringen enligt riksdagsbeslut att förlängas till 18 månader. Våra beräkningar visar att dessa reformer kommer att ta betydande resurser i anspråk men att de ekonomiska konsekvenserna av dem inte är oöverkomliga. (SOU 1989:53, huvudbetänkandet, sid 224)
Man måste kombinera en arbetstidsreform med skattepolitiska och ekonomiska insatser som gör både arbetsgivare och anställda mer angelägna att korta arbetstiden och anställa fler.
Den ekonomiska modell som Arbetstidskommittén byggde på utgick från tanken att arbetskraftsutbudet styrs av ''nyttomaximerande hushåll''. Arbetstidens effekter på fördelningen av arbetstid och inkomster mellan individer i ett hushåll var det omöjligt att studera i den modellen, och könsjämlikhetsaspekten föll därför helt utanför.
Byt ut det underbetalda deltidsarbetet mot sextimmarsdag 1990 yrkesarbetade 86 procent av alla kvinnor i åldern 20 till 64 år, vilket är mer än en 60-procentig ökning sedan 60- talet. Kvinnorna har alltså ökat sin ''produktivitet'' och därmed bidragit till välfärdsökningen under dessa år.
Men denna revolution har inte inneburit någon större förändring i arbetstidens förläggning eller längd. Tvärt om har kvinnans inträde på arbetsmarknaden inneburit att hon har fått dubbla bördor -- både ansvaret för produktionen och för barn och hushåll.
Bakom statistiken om kvinnors höga förvärvsfrekvens döljer sig också ekonomiska och strukturella skillnader mellan könen. Småbarnsmammorna kan redan sägas ha infört sextimmarsdagen på egen hand och betalat den med kraftiga lönesänkningar.
Småbarnspapporna, som jämförelse, tillhör den grupp som har de absolut längsta arbetstiderna (42 timmar eller mer) medan majoriteten kvinnor med små barn arbetar deltid (omkring 30 timmar). Idag har våra barn längre arbetsdagar än vi vuxna. Skall barn få chansen att umgås med sina föräldrar -- och inte minst med sina pappor -- behövs en daglig arbetstidsförkortning.
Oavsett facklig tillhörighet, arbetar kvinnor oftare på obekväma tider än männen och lågavlönade kvinnor arbetar förhållandevis oftare på obekväma tider än kvinnor med högre lön. Deltidsarbetet för kvinnor ökar i omfattning och går mot allt längre deltider.
Den genomsnittligt förvärvsarbetade tiden per år i åldrarna mellan 16 och 64 år i Sverige ligger på nivån 1200 timmar. Män förvärvsarbetar ca två timmar mer per arbetsdag än kvinnor. Kvinnor ägnar i gengäld drygt tre timmar åt hemarbete per dag, att jämföras med männens en timme.
Rent matematiskt är det således möjligt att inom ramen för sex timmars förvärvsarbete om dagen -- och två timmars hemarbete! -- för alla öka den totalt förvärvsarbetade tiden. Sextimmarsdagen är således i grunden en fråga om fördelning av arbetstiden, inte om en förkortning.
En kortare arbetsdag för alla är ett viktigt rättvise- och jämställdhetskrav. En kortare arbetsdag med lönekompensation för de lågavlönade skulle minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män och öka jämställdheten inom familjen.
Vänsterpartiet föreslår att JämO ges i uppgift att -- i arbetet med löneskillnader mellan kvinnor och män -- även utreda en förkortad arbetsdags effekter på löneskillnaderna mellan könen, och på jämställdheten i arbetslivet. I en annan motion anslår Vänsterpartiet resurser till detta.
Kortare arbetsdag kräver begränsad övertid
En förkortning av arbetstiden måste kombineras med en kraftig begränsning av övertiden. Vänsterpartiet anser därför att övertiden bör begränsas i lag.
Ett första steg -- sjutimmarsdag 1997
Vänsterpartiet har länge arbetat för en övergång till sextimmarsdag. Vi har gjort det av jämställdhetspolitiska skäl -- för att få en jämnare balans mellan mäns och kvinnors yrkesarbete och familjeansvar -- och vi har gjort det av generella välfärdsskäl -- för att göra livet drägligare. Syftet har dessutom till en del varit arbetsmarknadspolitiskt: genom att omfördela arbetstiden ska fler kunna sysselsättas utan att priser och produktion för den skull ändras.
I dagens konjunkturläge, med skyhög arbetslöshet, är det viktigt att se över arbetstidsfrågan, oavsett var man står i frågan. Förslag på åtgärder bör sättas in i ett långsiktigt perspektiv där en sextimmarsdag ses i kombination med fr.a. skattepolitiken, familje- och utbildningspolitiken. Det är vårt ansvar som politiker att använda alla medel som står till buds för att anpassa svensk arbetsmarknadspolitik till en framtida arbetsmarknad. Arbetstidsvapnet är ett sådant medel.
Visst -- man kan inte ersätta kampen för nya jobb med kampen för sex timmars arbetsdag, men arbetet bör bedrivas parallellt. I en tid av hög arbetslöshet är det viktigt att alla tar ett gemensamt ansvar för sysselsättningen.
Mycket talar för att det finns en växande vilja hos befolkning och fackföreningsrörelse att kvitta rena ekonomiska förbättringar mot kortare arbetstid. Insikten att all välfärd inte kan mätas i pengar börjar växa sig starkare. Undersökningar (bl.a. av TCO) visar att viljan att förkorta arbetsdagen, även med lägre lön, var stor om det skulle leda till fler jobb. Mest positiva var kvinnorna.
I ett första steg kan Vänsterpartiet tänka sig en arbetstidsförkortning till sjutimmarsdag senast 1997. På sikt, på andra sidan sekelskiftet, införs så en generell sextimmarsdag.
Vissa yrken i samhället kräver tjänster där den samlade dagsarbetstiden överstiger sex timmar. Självklart ska dessa grupper inte tvingas in i en oflexibel sextimmarsdag. Inom många jobb och för vissa människor är det mer praktiskt med en annan förläggning av arbetstiden. Väsentligt är dock att normalarbetstiden skall vara sextimmars arbetsdag eller 30 timmars arbetsvecka. Arbetstagaren skall ha rätt till en arbetstidsförkortning genom minskad daglig arbetstid.
Inled försöksverksamhet
I Danmark t.ex. som levt länge med hög arbetslöshet, vill renhållningsarbetarna införa den s.k. skraldemandsmodellen (enligt parollen ''jobb till fler -- tid till mer'') och låta fyra man dela på tre mans jobb. Med en pott på en arbetslöshetsförsäkring och tre löner får var och en en viss sänkning av lönen, men jobben räcker å andra sidan till fler.
Vänsterpartiet föreslår att en stödfond inrättas för arbetsgivare som minskar arbetstiden, och/eller skapar nya arbetstillfällen med sextimmarsdag. Bidragen till arbetsgivare som inför arbetstidsförkortning skall ges enbart till dem som verkligen anställer nya som kompensation för bortfallen arbetstid för dem som redan förvärvsarbetar.
Stödet skall ges i den form som Gösta Rehn kallade ''marginella sysselsättningssubventioner''. Staten bör, via AMS och egen budget, täcka merkostnaderna för företag och kommuner som ökar sin sysselsättning eller som ersätter avsked, varsel och permitteringar genom att ge den personal man redan har en daglig arbetstidsförkortning.
Regeringen bör ge direktiv till AMS och förhandla med kommunerna om ett åtgärdspaket i denna riktning.
Vänsterpartiet föreslår att denna försöksverksamhet med kortare arbetsdag inleds redan under nästa budgetår. För detta anslår Vänsterpartiet 1 miljard kronor. I första hand bör de grupper som har tunga jobb prioriteras. Under försöksperioden bör även försök med delning av jobb mellan arbetslösa och arbetstagare kunna tillåtas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att JämO får i uppdrag att utreda en förkortad arbetsdags effekter på löneskillnaderna mellan könen enligt vad i motionen anförts,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om begränsning av övertiden vid införande av kortare arbetsdag,
3. att riksdagen hos regeringen begär en plan för minskning av normalarbetsdagen till sju timmar år 1997 och sex timmar på längre sikt,
4. att riksdagen hos regeringen begär att en stödfond inrättas för arbetsgivare som inför arbetstidsförkortning enligt vad i motionen anförts,
5. att riksdagen hos regeringen begär direktiv till AMS i enlighet med vad i motionen anförts,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försöksverksamhet med kortare arbetsdag och arbetsdelning,
7. att riksdagen till försöksverksamhet med kortare arbetsdag för budgetåret 1994/95 anslår 1 000 000 000 kr över Arbetsmarknadsdepartementets budget enligt vad i motionen anförts.
Stockholm den 24 januari 1994 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v) Berith Eriksson (v)