Under många år har en kampanj förts mot lagen om anställningsskydd, och i den kampanjen har inte de faktiska förhållandena spelat någon framträdande roll. Kampanjens syfte har varit partipolitiskt och inte näringspolitiskt. Hörsägen, vandringsmyter och partsinlagor från Svenska Arbetsgivareföreningen (SAF) utgör underlaget för den förändring av lagen om anställningsskydd som riksdagens borgerliga majoritet har drivit igenom, under starkt motstånd från socialdemokratin och fackföreningsrörelsen.
Vi motionärer har en stark övertygelse om att inget gott kommer ut av en situation där ena parten på arbetsmarknaden har ett klart övertag över den andra parten. Vi tror på att löntagarna och deras organisationer är ansvarstagande och att objektiva kriterier måste ligga till grund för så ingripande beslut som uppsägning av människor från deras arbete. De nya reglerna öppnar för godtycklig behandling av de anställda, tydligast kommer detta att bli i de små företagen.
Förlängningen av visstidsanställningar kommer att innebära oönskade inlåsningseffekter av arbetskraften och försvagar arbetstagarens ställning.
Förlängning av provanställningen har samma negativa effekt utan att fylla något som helst vettigt syfte. Den arbetsgivare som inte under nuvarande regel om sex månaders provanställning kan göra en bedömning av den provanställdes förutsättningar för jobbet, har nog små förutsättningar att klara det under ett år. Inte ens SAF begärde så lång provanställning.
Beslutet att undanröja de kollektivavtal som tillåter kortare avtalstider är ett ingrepp i avtalsrätten som inte hör hemma i en rättsstat, men sådana argument är tillämpliga för regeringen bara i de fall de används för att skydda de egna uppdragsgivarnas intressen.
Rätten för arbetsgivaren att undanta två arbetstagare från turordningen får störst effekt i mindre företag, precis som arbetsmarknadsministern anförde i propositionen, där kommer de anställda att bli i ett starkt underläge i en uppsägningssituation. I de större företagen kommer regeln att ge möjligheter att manipulera turordningen utan att undantagen från turordningen faktiskt är nyckelpersoner. Undantagen kan godtyckligt bestämmas av arbetsgivaren i slutet av turordningslistan för att han ensidigt skall få sina önskemål tillgodosedda. Detta kommer inte att befrämja förhandlingslösningar, om han inte förutsätter att facket blir så försvagat att det inte bjuder motstånd mot ensidighet och lagstiftarens partiskhet.
Av arbetsrättskommitténs betänkande framgår att det är svårt att få någon klar uppfattning om kollektivavtalens respektive lagreglernas tillämpning i praktiken. Det är anmärkningsvärt att arbetsmarknadsministern och regeringen valde att ta konflikt med fackföreningsrörelsen på ett så tunt underlag.
Förändringarna av den s.k. månadsregeln vid omständigheter som kan utgöra saklig grund för uppsägning innebar en onödig förlängning och uppluckring av regeln.
Förslaget som bygger på EG-direktivet om att arbetsgivaren är skyldig att skriftligt informera arbetstagaren om villkoren i anställningen är det enda som är godtagbart i den nya lagstiftningen, men det är märkligt att det direktiv som säger att vid företagsöverlåtelse har personalen sin anställning kvar, det har regeringen valt att lämna därhän.
I medbestämmandelagen (MBL) drev den borgerliga majoriteten igenom att den fackliga vetorätten vid entreprenader togs bort. Detta är ett mycket märkligt förslag med tanke på att samhället är långt ifrån att ha de resurser som krävs för att bekämpa den ekonomiska brottsligheten. Vetorätten har enligt vår erfarenhet haft en icke oväsentlig preventiv effekt, som nu avskaffats. Regeringen har tydligen tagit SAF:s uppfattning om att vetorätten är en fördyrande och försenande faktor i byggprocessen som sin egen. Men verkligheten ser annorlunda ut, som också sägs i propositionen. Byggförbundet och Byggnadsarbetareförbundet har avtalsreglerat frågan vilket innebär att den enda tidsspillan som uppstod var 1977 när listorna etablerades och vid tillförande av nya företag. En huvudinvändning emot vetorätten tycks vara att den inte hade önskad effekt i fallet Mond Bygg AB, men enligt riksdagsmajoritetens beslut är nu den fackliga bevakningen avskaffad -- vad återstår då.
Juridiska fakultetsnämnden vid Stockholms universitet ligger nog sanningen mycket nära när man påpekar att kommittén inte framlagt några sakliga skäl för att avskaffa vetorättsreglerna utan att motiveringen närmast är ideologiskt betingad.
Det förbud mot stridsåtgärder mot enmans- eller familjeföretag som nu gäller är lika ideologiskt betingat som i ovanstående fall. Det säger sig själv att ingen facklig organisation gör sig omaket att blockera ett företag som inte har eller brukar ha anställda. Dessutom är det så att endast tre LO-förbund hade möjlighet att blockera den här typen av företag på grund av bestämmelser i huvudavtalet.
Mot denna bakgrund anser vi motionärer att LAS och § 38 MBL skall återställas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag som syftar till att återinföra de bestämmelser i lagen om anställningsskydd och 38 § i medbestämmandelagen som avses i motionen och som kraftigt försämrats.
Stockholm den 24 januari 1994 Bengt-Ola Ryttar (s) Inger Hestvik (s) Leo Persson (s) Iréne Vestlund (s) Per Erik Granström (s)