Många företag genomgår för närvarande en omstrukturering. En sådan process är ofta smärtsam och innebär svåra ställningstaganden vad gäller uppsägningar.
Om företaget har behov av att anställa ytterligare personal i ett senare skede, då konjunkturen blivit bättre, kan nuvarande lag om anställningsskydd utgöra ett hinder. Det kan framstå tydligt att det inte är rationellt att återta alla tidigare anställda i den turordning de lämnat företaget. Det kan bero på kompetens, ålder och mycket annat som hänför sig till företagets omstrukturering. Det ligger oftare produktivitetsskäl än personliga skäl bakom sådana ställningstaganden.
Det skulle innebära en ökad flexibilitet på arbetsmarknaden om återanställningsreglerna inte gällde för tidsbegränsade anställningar.
Även den socialdemokratiska regeringen i Spanien arbetar allt mer med att öppna för tidsbegränsade anställningar som en åtgärd att mildra arbetslöshetens konsekvenser för enskilda och för den nationella ekonomin. Insikten om att den moderna arbetsmarknaden kommer att innehålla många tidsbegränsade arbeten och projekt grundade på önskemål från den enskilde börjar vinna alltmer terräng.
Man kan också ifrågasätta om inte tolv månaders karens är en onödigt lång tid, sannolikt skulle sex månader kunna räcka utan att några väsentliga trygghetsförluster i praktiken skulle utlösas. Kanske vore det t.o.m. möjligt för arbetsmarknadens parter att kunna finna andra och bättre trygghetslösningar än karenstid för återanställning om lagen gav utrymme för detta. Sannolikt skulle man också från parternas sida kunna finna vissa möjligheter till tidsbegränsade anställningar eller andra lösare former för att kunna både trygga företagens högproduktiva grupper med anställning i företaget, och samtidigt kunna skapa arbeten och möjligheter att kvalificiera sig för framtida anställning för grupper som ännu inte har samma starka ställning på arbetsmarknaden.
Mot bakgrund av dessa resonemang och den arbetsmarknad vi har och sannolikt kommer att ha under relativt lång tid, finns det anledning att överväga om inte återanställningsreglerna i lagen om anställningsskydd skulle göras dispositiva så att möjlighet öppnas för arbetsmarknadsparterna att om situationen så kräver kunna förhandla fram undantag från lagens huvudregel och skapa andra mer tillväxt- och produktionsfrämjande lösningar.
En dispositiv lagstiftning där parterna kan göra upp borde kunna vara en politiskt framkomlig väg. Om de förslag till lösningar om generellt avskaffat återanställningsskydd eller halverad karens skulle visa sig för svåra att genomföra skulle frågan därmed riskera att gå i stå och därmed skulle möjligheten till tillfredsställande lösningar även i enstaka fall blockeras. En dispositiv lagstiftning borde i det läget vara ett för alla mer acceptabelt alternativ.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att göra återanställningsreglerna i lagen om anställningsskydd dispositiva.
Stockholm den 24 januari 1994 Charlotte Cederschiöld (m)