Arbetsdomstolen är en s.k. partssammansatt domstol. Partssammansatta domstolar är fristående från de allmänna underrätterna och utgör s.k. specialdomstolar. Eftersom Arbetsdomstolen är högsta instans inom arbetsrätten, finns ingen rätt att föra någon talan mot dess domar.
Syftet med fristående domstolar är att de skall tillämpa de särskilda regler som gäller inom ett visst rättsligt område. AD skall genom sin sammansättning vara särskilt lämpad att avgöra arbetsrättsliga tvister.
Arbetsdomstolens ursprungliga uppgift var huvudsakligen att tolka kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter. En del av detta var att snabbt avgöra mål om olovliga strejker. I och med den omfattande arbetsrättsliga lagstiftning som tillkom huvudsakligen under 1970-talet förändrades arbetsdomstolens karaktär. Den blev dömande instans också i mål som behandlade enskildas rätt. Det finns skäl att uttrycka starka betänkligheter mot att en partssammansatt domstol avgör mål som rör förhållanden mellan en enskild och någon av eller båda de parter som är representerade i domstolen, i all synnerhet som överprövningsrätt inte föreligger. Det finns därför skäl att utreda formerna för ett överförande av arbetsrättsliga frågor till allmän domstol i syfte att stärka den enskildes rättsliga ställning.
I proposition 1991/92:84 om ändring i lagen (1974:371) om rättegången i arbetstvister m.m. föreslogs en rad åtgärder i syfte att förbättra AD:s arbetssituation. Ett av förslagen innebar att vissa mål skulle prövas i annan ordning än enligt arbetstvistlagen. Dessutom uttalades i propositionen avsikten att återkomma till frågorna om en förstärkning av AD och vilka målkategorier som borde kunna prövas av domstolen som första instans.
Frågan om vilka målkategorier som skall kunna prövas av domstolen står alltjämt öppen, ett förhållande som påtalas i en skrivelse den 25 juni 1992 från AD till regeringen. Enligt AD:s uppfattning är det angeläget att denna fråga får en slutgiltig lösning. Man kan möjligen hävda att det faktum att de i arbetsdomstolen företrädda parternas samstämmiga uppfattning att det inte finns anledning att vidta ytterligare ändringar i rättegångsordningen för arbetstvister skulle utgöra en anledning att inte genomföra någon förändring. En sådan inställning tar dock inte hänsyn till att en handläggning av denna typ av mål inom de allmänna domstolarna garanterar den enskilde större rättssäkerhet. Redan nu handlägger de allmänna domstolarna som första instans mål som rör enskilda anställda i företag som saknar kollektivavtal, liksom mål där den enskilde inte stöds av sin fackliga organisation. I dessa fall utgör AD den enda prövningsinstansen. Ett överförande till allmän domstol av alla mål som rör enskildas förhållanden på arbetsplatserna skulle därför innebära en enhetlig handläggning av sådana mål, vilket vore till gagn för rättssäkerheten.
Det finns således skäl att utreda formerna för ett överförande av arbetsrättsliga frågor till de allmänna domstolarna i syfte att stärka den enskildes rättsliga ställning. Därigenom skulle arbetsdomstolen återges sin ursprungliga roll.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överförande av arbetsrättsliga tvistemål till allmän domstol.
Stockholm den 24 januari 1994 Jan Backman (m) Per Stenmarck (m)