Lagen om anställningsskydd (LAS) förändrades från den 1 januari 1994 på en rad väsentliga punkter till följd av den översyn som ägt rum. Den tillsatta utredningen gjorde ett på alla vis väl dokumenterat underlag men en del av förslagen till reformer förblev mycket försiktiga.
Det är beklagligt att man i detta sammanhang ej kunnat nå fram till mer långtgående och genomgripande reformer i syfte att skapa regler och lagar som är enkla och rimliga och som verkligen främjar intresset av att anställa och skapa arbetstillfällen.
Det är därför, enligt min mening, nödvändigt att man på följande punkter gör ytterligare förändringar.
Arbetstagarbegreppet
Den som i ett rättsförhållande åberopar ett F-skattebevis skall aldrig kunna betraktas som arbetstagare. Detta skulle leda till en ökad tydlighet avseende arbetstagarbegreppet, eftersom F-skattebeviset är ett mycket klart tecken på att innehavaren är näringsidkare och inte arbetstagare.
Turordning vid uppsägning
Det är ett steg i rätt riktning att två nyckelpersoner skall kunna undantagas från turordningen vid arbetsbrist. Detta är dock inte tillräckligt, frikretsen bör omfatta en tredjedel av de anställda inom varje turordningskrets.
Enligt min uppfattning bör dock turordningsreglerna slopas helt och ansvaret föras över på arbetsgivaren. Det är arbetsgivaren som ansvarar för verksamheten i dess helhet och som har såväl ansvar som kompetens att fatta beslut rörande uppsägning vid arbetsbrist. För att skapa skydd för arbetstagare med lång anställning kan lösningar som lång uppsägningstid eller en form av försäkringssystem vara alternativen till dagens rigida lagstiftning.
Sanktionsregler
Brott mot arbetsrättsliga lagar bör inte bedömas hårdare än andra brott av samma karaktär. Storleken på de normerade skadeståndsbeloppen är för höga och bör sänkas. Det bör dessutom införas ''skäliga'' skadeståndsbelopp för arbetsgivare som gjort sig skyldig till diskriminerande eller lagstridiga åtgärder, där bland annat hänsyn tas såväl till den skadevållandes betalningsförmåga som till eventuellt medvållande från den skadelidande. För en del mindre företag blir dagens belopp orimligt betungande.
Beräkning av anställningstid
I syfte att uppnå enkla och klara regler bör anställda enbart få tillgodoräkna sig den period av arbetad tid som senast påbörjats. Det kan inte vara rimligt att i olika sammanhang kunna tillgodoräkna sig tidigare anställningar hos samma arbetsgivare. Detta gäller självklart endast då anställning en gång formellt har upphört och inte vid lagstadgad ledighet eller vid befordran eller förflyttning inom ett företag eller en koncern.
Dessutom bör det arbetsrättsliga området i framtiden i allt större utsträckning präglas av en större lokal och individuell avtalsfrihet. Bland annat bör möjligheten övervägas att disposivitet skall gälla för alla anställda och arbetstagare och ej kunna begränsas av arbetsmarknadens parter. Detta mot bakgrund av att många anställda i mindre företag ej är anslutna till någon arbetstagarorganisation och hälften av alla småföretag saknar kollektivavtal.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ytterligare förändringar i lagen om anställningsskydd,
2. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av arbetstagarbegreppet i lagen om anställningsskydd i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till förändring av turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag till förändrade sanktionsregler i lagen om anställningsskydd i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag till förändrad beräkning av anställningstid i lagen om anställningsskydd i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av dispositiviteten i lagen om anställningsskydd i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen hos regeringen begär ett förslag till ökad lokal och individuell avtalsfrihet på det arbetsrättsliga området.
Stockholm den 24 januari 1994 Anne Rhenman (-)