Den öppna arbetslösheten är nu omkring åtta procent i Sverige. Bland 16--24-åringar är den drygt 18 procent, för 24--34-åringar nära 11 procent, medan siffran för dem som är äldre än så ligger långt under den genomsnittligt angivna siffran. Dessa siffror uppmärksammas sällan, trots att en hel generation ungdomar nu riskerar att slås ut från arbetsmarknaden. Ålderdomlig lagstiftning och politisk konservatism är förklaringar till detta. De politiska partierna, även de borgerliga, lyssnar hellre på fackföreningarna som hävdar sina redan anställda medlemmars intressen, än ser till verkligheten. Skygglapparna sitter stadigt fast på den generation som i alla lägen försvarar den egna generationens privilegier.
I den mån man noterar att arbetslösheten är mycket större bland unga människor försöker man göra detta till ett mer eller mindre tonårsproblem, som skulle kunna lösas med lite mer utbildning och praktik. Situationen för 30--35- åriga villaägande småbarnsföräldrar med högskoleutbildning och 5--10 år i tjänsten klumpas ihop med 20-åringar som helt saknar yrkeserfarenhet och bor hemma hos mamma. Därigenom söker man reducera problemställningen till något som kan lösas med lite fickpengar och ungdomspraktik.
Skillnaden mellan den totala arbetslösheten och ungdomsarbetslösheten har ökat alarmerande sedan den förra lågkonjunkturen. 1983 var ungdomsarbetslösheten 23 procent högre än snittarbetslösheten. 1992 låg ungdomsarbetslösheten på en nivå som var 30 procent högre än snittet. Siffrorna för 1993 är inte klara än, men det finns all anledning att misstänka att ungdomsarbetslösheten i förhållande till den totala arbetslösheten har ökat ännu mer. Eftersom de yngre människornas 2--3 gånger högre arbetslöshet drar upp snittsiffrorna är situationen egentligen ännu mer alarmerande än vad som framgår ovan.
Om arbetslöshetssiffrorna bryts ned i ålderskategorier får man följande siffror för november 1993 (SCB):
n 16--24 år: 18,6 % 25--34 år: 10,6 % 35--44 år: 6,6 % 45--54 år: 5,0 % 55--59 år: 5,1 % 60--64 år: 7,1 %
Ungdomar är i dag utrotningshotade varelser på den svenska arbetsmarknaden. Nyutexaminerade välutbildade ungdomar får inga jobb och de som under slutet av 80-talet hade lyckats skaffa sig jobb förlorar nu sina jobb i en rasande takt. Det är ingen överdrift att påstå att en generation ungdomar slås ut från arbetsmarknaden om inte något radikalt görs.
En bov i dramat är självfallet lagen om anställningsskydd, LAS. Unga människor har i regel varit anställda en kortare tid än sina äldre arbetskamrater och får därmed gå först när företaget tvingas göra nedskärningar. Detta är ofrånkomligt med dagens lagstiftning.
LAS ger dessutom äldre anställda speciella gräddfiler förbi de unga. Gräddfilerna är av två slag.
För det första får anställda över 45 år räkna fem anställningsår dubbelt när turordningen vid uppsägningar ska räknas ut. Det innebär t.ex. att en 25-åring som varit anställd i två år får sluta före en 45-åring som varit anställd i ett år och en månad. Anställningstiden gäller alltså inte fullt ut som kriterium för turordningsreglerna.
För det andra får en anställd räkna sin totala anställningstid vid uppsägning trots att denne sagt upp sig under en period för att sedan komma tillbaka till samma arbetsplats. Det innebär att en person som frivilligt sagt upp sig för att arbeta på en annan arbetsplats och som sedan återkommer till den första arbetsplatsen får räkna anställningsåren både före och efter uppehållet. Detta gynnar självfallet mest äldre som hunnit prova att arbeta på flera arbetsplatser. Detta problem blir särskilt aktuellt när neddragningar ska göras inom stora offentliga sektorer som skola, barnomsorg eller sjukvård, där det inte alls är ovanligt att man under ett yrkesliv pendlar fram och tillbaka mellan den stora arbetsgivaren kommunen och en del andra verksamheter. Även på lite mindre orter med en stor dominerande privat arbetsgivare blir detta problem påtagligt.
Detta är otillbörligt gynnande av äldre på bekostnad av de yngre. Tyvärr har regering och riksdag gjort mycket lite för att rätta till dessa missförhållanden. Riksdagen gjorde en mindre förändring av LAS i höstas och tillät att arbetsgivaren gör två undantag från turordningsreglerna. Gräddfilsreglerna förändrades inte alls, trots att de direkt missgynnar yngre. Riksdagen bör nu undanröja höstens misstag och avskaffa de båda paragrafer i lagen om anställningsskydd som ger dessa förmåner för medelålders och äldre.
Regeringens strategi för att stävja ungdomsarbetslösheten just nu tycks främst vara olika typer av arbetsmarknadspolitiska åtgärder, t.ex. ungdomspraktikplatser. Detta är självfallet bra, men det leder inte till att allvarliga strukturfel på arbetsmarknaden rättas till.
Regering och riksdag måste nu tänka nytt. Det duger inte längre att sätta på sig skygglapparna och med en papegojas envishet upprepa att LAS inte ger ungdomar problem på arbetsmarknaden.
Vi föreslog, inför riksdagens behandling av LAS i höstas, att arbetsgivarna skulle tillåtas göra ett undantag till när turordningsreglerna fastställs. Detta skulle enbart gälla anställda under 30 år.
Tyvärr gjorde sig inte riksdagens arbetsmarknadsutskott någon större möda när man avslog vår motion. I betänkandet hänvisades enbart till den sittande Arbetsrättskommittén som ju i praktiken redan färdigbehandlat dessa avsnitt.
Anställningsskyddet är viktigt. Det är ingen lösning på problemet att föreslå att arbetsgivarna helt skulle kunna frångå turordningsreglerna när personal måste sägas upp. Trygghet är en viktig faktor för att människor ska göra ett gott arbete, våga säga ifrån och tänka nytt likväl som ha möjlighet att jobba trots t.ex. småbarn och egna hälsoproblem.
Turordningsreglerna måste dock göras om så att inte en hel generation ungdomar slås ut från arbetsmarknaden. Ett alternativ till ytterligare undantag från turordningsreglerna för unga skulle vara att dela upp arbetskraften i ålderskategorier för att därefter göra upp turordningsreglerna.
Om arbetsstyrkan delas upp i t.ex. fem ålderskategorier (16--25, 26--35, 36--45, 46--55, 56--65) så skulle uppsägningar fördelas jämnt över dessa kategorier. Förslaget innebär att fasta turordningsregler följs men att dessa inte får så orimliga konsekvenser som i dag.
Ungdomsarbetslösheten är ett hot mot framtiden, både för de enskilda individerna och för samhället. Unga människor med långa utbildningar kommer inte in på arbetsmarknaden vilket leder till stagnation och ytterligare arbetslöshet. För att lösa dessa problem krävs att skygglapparna avlägsnas och de heliga korna slaktas. Det räcker inte med olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Lagen om anställningsskydd måste också förändras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär sådan ändring av 3 § lagen om anställningsskydd att anställda över 45 år inte längre gynnas när turordningsreglerna vid uppsägning görs upp,
2. att riksdagen hos regeringen begär sådan ändring av 3 § lagen om anställningsskydd att det inte längre är möjligt att räkna den totala anställningstiden vid uppsägning om man varit anställd vid en annan verksamhet någon period,
3. att riksdagen hos regeringen begär sådan ändring i lagen om anställningsskydd att personalen delas in i ålderskategorier innan turordningen görs upp.
Stockholm den 24 januari 1994 Lotta Edholm (fp) Karin Pilsäter (fp)