Sysselsättningsutsikterna är för många just nu mycket dystra. Trots en mycket aktiv arbetsmarknadspolitik går många i dag utan arbete. I december var 543 000 personer öppet arbetslösa eller sysselsatta i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det är 12,8 % av arbetskraften. Detta är inget unikt för vårt land. Såväl våra nordiska grannländer som stora delar i övriga Europa brottas med samma problem. Olika slag av insatser görs. Lägre räntor, sänkta skatter samt vissa förändringar i arbetslagstiftningen är samtliga åtgärder som positivt medverkar till en högre sysselsättning.
En del av den arbetslöshet vi idag drabbats av kan förväntas försvinna vid en ny högkonjunktur. Men det är inte sannolikt att vi kan räkna med att återvända till tidigare extremt låga arbetslöshetstal. 80-talets höga sysselsättning berodde i hög grad på en omfattande offentlig sektor vars finansiering ligger bakom dagens höga budgetunderskott. I stället är det mycket som talar för att en fortgående produktivitetsutveckling inom såväl varu- som tjänsteproduktion kommer göra det allt svårare att upprätthålla full sysselsättning med konventionella metoder.
På flera håll i Europa börjar man nu på allvar diskutera arbetstiden. I Tyskland har vissa industrier börjat med kortare arbetsdagar eller kortare arbetsveckor. Såväl i Norge som i Danmark diskuteras 6-timmars arbetsdag. Även här i vårt land börjar allt fler och fler förstå att det endast är genom att minska den dagliga arbetstiden som vi kan få arbete för alla men också att det ligger många andra värden i en kortare arbetstid.
Samtidigt som arbetslöshet är ett gissel för vårt samhälle är också tidsbristen det. Människor som har arbete har ofta inte tillräcklig tid för att umgås med sina barn, andra anhöriga, vänner och grannar. Man har svårt att ta ansvar för närstående med behov av vård och stöd. Man kan inte engagera sig i sin närmiljö eller i demokratiskt arbete i tillräcklig grad. Det räcker med att räkna dem som inte fyllt 40 år på ett partimöte eller andra organisationer för att komma till insikt om att det råder brist på tid för vissa verksamheter särskilt under den tid man har småbarn i familjen.
Att försöka upprätthålla full sysselsättning genom en ständigt ökande varukonsumtion leder mot en återvändsgränd med hänsyn till miljö- och naturresurser. En ständigt växande offentlig tjänstesektor kräver en skattebörda som säkert inte kommer att accepteras. Risken är också att det skapar ett förmyndarsamhälle där medborgarna allt mindre rår över sitt liv och tar ansvar för sin egen situation och sin närmiljö.
Regeringens finansplan illustrerar drastiskt svårigheterna att långsiktigt lösa sysselsättningsproblemen enbart genom ekonomisk tillväxt. För att till slutet av 90- talet halvera dagens arbetslöshet krävs en stabil tillväxt på ca 4% om året. Många bedömare ifrågasätter om detta alls är möjligt. Det förutsätter bl.a. en i det närmaste permanent högkonjunktur. Ändå skulle detta ekonomiska under bara pressa ner den totala, öppna eller dolda, arbetslösheten till ca 6% -- fortfarande en oacceptabelt hög siffra.
Om däremot den fortgående produktivitetsutvecklingen skulle kunna användas till att ge alla människor mer tid så skulle det kunna innebära en starkt förbättrad livskvalitet. Den nuvarande situationen där vissa människor drabbas av arbetslöshetens överflöd av tid medan andra tvingas till en allt hårdare stress för att försörja både sig själva och de arbetslösa är uppenbarligen helt ohållbar.
En allmän arbetstidsförkortning skulle kunna lösa en rad problem. Den strukturella arbetslösheten skulle kunna elimineras. Alla skulle kunna få mer tid för sig själva, varandra, sin närmiljö och för ett samhällsengagemang. Staten skulle spara stora utgifter för arbetslöshetsunderstöd och andra arbetsmarknadsåtgärder. Hälsotillståndet skulle förmodligen bli bättre genom minskad stress bland såväl arbetslösa som arbetande. Arbetets kvalitet skulle förmodligen förbättras. Sex timmars arbetsdag som normalarbetstid skulle i många fall kunna underlätta en effektivare arbetsorganisation. Många verksamheter som idag bedrivs i ett 8-timmarsskift per dag skulle kunna gå över till två 6-timmarsskift, vilket skulle innebära att utrustning och lokaler används 50% mer varje arbetsdygn. Detta innebär också att en arbetstidsreform skulle kunna finansieras med insatser såväl av staten, genom skattesänkningar, som av arbetsgivarna och anställda som tar ut produktivitetsvinsten i form av kortare arbetstid i stället för högre lön.
Mot den här bakgrunden anser vi det motiverat att regeringen tillsammans med arbetsmarknadens parter förutsättningslöst utreder förutsättningarna och konsekvenserna av en förkortad arbetstid och återkommer till riksdagen med förslag i denna fråga.
Vi har under tidigare riksdagar också väckt denna fråga men inte fått majoritet för vårt förslag. Nu anser vi att eftersom frågan aktualiserats på så många håll ute i Europa borde det vara en självklarhet för vårt land att på större allvar ta i denna fråga och därför återkommer vi nu med en liknande motion som vi hade föregående år.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär utredning om en förkortad arbetstid.
Stockholm den 21 januari 1994 Rune Thorén (c) Pär Granstedt (c)