Den 1 juli 1993 slopades arbetsskadesjukpenningen. Samtidigt trädde en regel i 8 kap. 3 § 2 st. i lagen om arbetsskadeförsäkring i kraft som innebär att frågan om en försäkrad har ådragit sig en arbetsskada endast prövas i den mån det behövs för att bestämma ersättning enligt lagen om arbetsskadeförsäkring. Ändringarna innebär i princip att alla försäkrade under sjukpenningtid fortsättningsvis erhåller ersättning enligt lagen om allmän försäkring. En motsvarande likabehandling av försäkrade bör tillämpas även beträffande semesterlagen.
Försäkringskassorna prövar arbetsskada endast om ersättning kan utges enligt lagen om allmän försäkring. Det kan därför dröja lång tid innan sådan prövning kan ske. Till dess att ev. arbetsskada fastställs av försäkringskassan bör samma läge råda vad gäller semesterlönegrundande frånvaro som för sjukdom.
Denna lagändring borde logiskt och naturligen ha ägt rum redan 1 juli 1993. Nu kan tolkningstvister uppstå i samband med utbetalning av semesterlön huruvida det är frågan om sjukdom eller arbetsskada och risk föreligger att talrika tvister förs upp till arbetsdomstolen för avgörande.
17 § semesterlagen bör således ändras och få följande lydelse:
Frånvaro från arbetet är semesterlönegrundande, när fråga är om ledighet p.g.a. sjukdom eller arbetsskada, i den mån frånvaron under intjänandeåret icke överstiger 180 dagar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring i semesterlagen.
Stockholm den 21 januari 1994 Gustaf von Essen (m) Stig Rindborg (m)