Under de senaste tio åren har riksdagen årligen behandlat ett stort antal motioner med krav på förändringar i arbetsrättslagstiftningen. Detta ledde så småningom till att den dåvarande socialdemokratiska regeringen i augusti 1991 tillkallade en kommitté att utreda hithörande frågor (Dir 1991:76).
Efter valet 1991 utfärdade den nya regeringen nya kommittédirektiv (Dir 1991:118). Utredningen Arbetsrättskommittén (ARK) lämnade i april 1993 ett delbetänkande (SOU 1993:32) Ny anställningslydelselag. Detta låg sedan till grund för den proposition 1993/94:67 som antogs av riksdagen i december förra året.
Propositionen innehöll en hel del förbättringar av den otidsenliga arbetsrättslagstiftningen men ytterligare reformer som föreslogs i utredningen men som inte återkom i propositionen är påkallade.
När det gäller saklig grund för uppsägning föreslog ARK att man skulle se strängare på fall där arbetstagare medvetet överskrider arbetsplatsens normer. Som grund för uppsägning skall arbetsgivaren kunna åberopa en lagakraftvunnen dom i brottmål. Detta enligt vår uppfattning ganska självklara motiv återkom dock inte i propositionen. Däremot förlängdes den tid inom vilken en arbetsgivare måste reagera för att kunna säga upp en arbetstagare från en till två månader.
I en motion (m) väckt under den allmänna motionstiden 1992 påtalades att en vårdare vid ett servicehem under en lång period stal mer än 400 föremål från åldringarna på hemmet. Trots att det i förarbetena till 1982 års lagstiftning om anställningsskydd sägs att det finns anledning att tillämpa ett strängt betraktelsesätt när det gäller tillgrepp och andra förmögenhetsbrott, ansågs inte stölderna i fråga som saklig grund för uppsägning. Motionen avslogs den gången med åberopande av den pågående utredningen (ARK).
Detta är självfallet djupt otillfredsställande och riksdagen bör enligt vår uppfattning hos regeringen begära ett skyndsamt förslag till lagändring innebärande att lagakraftvunnen dom i brottmål skall utgöra saklig grund för uppsägning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lagakraftvunnen dom i brottmål skall utgöra saklig grund för uppsägning.
Stockholm den 19 januari 1994 Knut Wachtmeister (m) Karl-Gösta Svenson (m)