I människornas liv spelar arbete en mycket betydelsefull roll. Men arbetssituationen varierar mycket från person till person. Många människor har i dag för lite arbete och alltför många, särskilt ungdomar, har inget arbete alls. Andra har för mycket arbete och då ofta i form av övertid. Båda dessa kategorier lider av sin arbetssituation och eftersom saken hänger ihop som olika sidor av samma mynt skulle kanske en och samma åtgärd innebära hjälp till dem båda.
Sverige står nu inför en ny och annorlunda arbetsmarknad. Situationen kännetecknas av flera olika tendenser bl.a. högre kompetenskrav, ändrade arbetsuppgifter, hårdare tempo, färre arbetstillfällen, osäkrare anställningar och flexibla arbetstider.
Inför framtiden krävs många omprövningar. En av frågorna är arbetstidsregleringen och då främst i två avseenden nämligen en generell arbetstidsförkortning och en sänkning av rätten till övertidsuttag. Från vissa håll drivs dessa krav hårt och beträffande arbetstidsförkortningen är man numera beredd till lönesänkningar. Däremot avvisas alla förslag till ändrad arbetstidsreglering kategoriskt från andra håll.
En modernisering av arbetstidsregleringen borde övervägas utan förutfattade meningar efter en bred och ingående analys av experter som belyser såväl frågan om arbetstidsförkortning som övertidsuttag. Samtidigt bör samordning ske med utredningsförslaget om flexibel arbetstid efter viss överarbetning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om modernisering av arbetstidsregleringen.
Stockholm den 18 januari 1994 Bengt Harding Olson (fp)