Skåne har som det sydligaste landskapet i Sverige en viktig roll i ytkommunikationerna med Europa inte enbart i ett svenskt utan även skandinaviskt perspektiv. Skåne är granne med den Europeiska unionen. Kommunismens fall i länderna i Östeuropa medför därtill att dessa är öppna för ökat ekonomiskt och kulturellt utbyte. Skånes möjligheter till utvecklande kontakter med länderna på andra sidan Östersjön är nu åter tillgängliga.
Skåneregionens korta transportsträckor till den europeiska kontinenten måste bättre tas tillvara. Skånes utbud av utbildning, forskning och företagande, en rik livs- och naturmiljö med rekreationsmöjligheter och ett mångfacetterat kulturliv måste stärkas och utvecklas.
Sett ur svenskt perspektiv är Skåne porten till Europa. I Skåne finns förutsättningar för ett starkt näringsliv och en blomstrande arbetsmarknad. Detta är inte enbart till godo för skåningarna utan ger ett positivt bidrag till ett bättre Sverige.
De regionala uppgifterna i Skåne är i dag fördelade på två länsstyrelser, tre landsting, ett antal kommunalförbund och en rad statliga sektorsorgan. Splittringen leder till revirtänkande och till ett kortsiktigt administrativt förhållningssätt. Vad som behövs är samling och visioner.
För att ta tillvara dessa möjligheter krävs både en ny regional organisation, ett tydligare statligt engagemang i regionens utvecklingen och en ny politik för landet.
Vi ser nödvändigheten av ett direktvalt skånskt regionfullmäktige, utrustat med egen beskattningsrätt. Härigenom ändras radikalt förutsättningarna att planera och fatta beslut i regionala frågor. En samlad regional uppgiftshantering kräver att också staten ställer en rimlig andel av sina resurser till regionens förfogande.
Dagsläget, arbetslöshet och näringslivskris
Den borgerliga regeringens politik, med sin övertro på konkurrens och marknadslösningar, har missgynnat Skåne. Utbildning, forskning och utveckling handlar allt mindre om vad som långsiktigt gynnar det omgivande samhället. Gymnasieskolor och universitet måste sälja sig med kortsiktigt populära kurser och lätt mätbara studieresultat. De nödvändiga satsningarna på vägar och järnvägar har varit senfärdiga och otillräckliga. Beslutsvåndan vad gäller fasta förbindelser över Öresund har varit rent parodisk och medfört en stor osäkerhet i den regionala planeringen.
Regeringens och de borgerliga partiernas nonchalans inför arbetslöshet har drabbat också Skåne. I december 1993 hade Malmöhus län en öppen arbetslöshet på 7,2 % av den arbetsföra befolkningen, eller 36 106 personer. Inkluderas alla de som befann sig i arbetsmarknadspolitiska åtgärder så var den totala arbetslösheten i Malmöhus län 9,4 %. Bland ungdomar var bara den öppna arbetslösheten 10,4 %. Av de öppet arbetslösa i Malmöhus län var så många som 36 % långtidsarbetslösa.
I Kristianstads län var i december 1993 6,4 %, eller 11 420 personer, öppet arbetslösa. Räknas alla de som befann sig i arbetsmarknadspolitiska åtgärder så var den totala arbetslösheten 9,7 %. Bland ungdomar var den öppna arbetslösheten 10,1 %. Av de öppet arbetslösa i Kristianstads län var 29 % långtidsarbetslösa.
Den vikande internationella konjunkturen har givetvis drabbat Skåne. Den borgerliga regeringens agerande har därtill dämpat utvecklingen i Skåne. Förändringarna inom bostadspolitiken och majoritetens acceptans av nedgången i investeringar i övrigt är exempel på detta. Ett högt ränteläge har ytterligare fördjupat krisen. Nedgången i byggandet drog med sig byggmaterielproducenter, trähusfabrikanter, transportföretag, konsulter liksom företag specialiserade på köksinredning, sanitet, golv eller ventilation. I Skåne har detta varit en viktig sektor inom näringslivet.
Nu riskerar arbetslösheten att snabbt öka bland de offentliganställda, och därmed inte minst bland kvinnorna. Tidigare har den offentliga sektorn i viss utsträckning kunnat agera motkonjunkturellt och därmed stabiliserat sysselsättningen på en jämn nivå. När det varit lågkonjunktur har man tidigarelagt den nödvändiga utbyggnaden av den offentliga verksamheten. Regeringen Bildt möter emellertid krisen med nedskärningar och restriktioner för kommuner och landsting. Affärsverken skär ner. Bidragen till föreningar och vuxenutbildning minskar. Därmed förvärras krisen. Arbetslösheten ökar. Folk far illa.
Nedskärningar i den kommunala verksamheten drabbar inte enbart de anställda. Värre är att efterfrågad och angelägen service dras in, service- och investeringsklimatet försämras. Finns det ont om daghem och är skolorna nedslitna, så är det svårt att få företagen att etablera sig i en region. Tvingas kulturaktiviteterna att gå på sparlåga eller släcks de ut så väljs andra attraktivare lokaliseringsalternativ.
Arbetslösheten innebär för den enskilde psykiskt lidande, social isolering, större sjukbenägenhet och i värsta fall utslagning. För ungdomar innebär arbetslöshet att de fråntas viktiga år i livet. För regionen är arbetslösheten ett stort slöseri med resurser. De som går arbetslösa i dag behövs för att bygga upp infrastrukturen och utveckla kompetensen i skånskt näringsliv. Exportföretagen har dragit nytta av den flytande kronan och ökat sina marknadsandelar. Detta har dock inte märkbart ökat sysselsättningen. Nu riskerar regionen istället att förlora värdefullt kunnande när detta inte används.
En politik för utveckling av skånskt näringsliv
En regional näringspolitik för Skåne syftar till att skapa förutsättningar för ekonomisk utveckling och full sysselsättning.
Näringspolitik handlar om att skapa en fungerande infrastruktur, med kommunikationer och kunskaper, energi- och kretsloppssystem, forskningsresurser och kulturverksamhet.
Men näringspolitik måste också handla om att få företag och enskilda att utnyttja den infrastruktur som finns. Lunds Universitet förfogar över en stor mängd kunskap, liksom Högskolorna i Malmöhus och Kristianstads län och Lantbruksuniversitetet i Alnarp. Tyvärr stannar dessa kunskaper ofta inom institutionernas väggar.
Exemplen på vad som bättre kunde tas till vara är många. Det finns t.ex. möjligheter att ta tillvara ny teknik för avfallshantering. Effekten skulle bli bättre resursutnyttjande och en bättre miljö. Men hushållen och näringslivet måste få del av denna kunskap och göras intresserade av att investera i den. Vem utvecklar tekniken och vem introducerar den? Ett annat exempel är att vad hjälper det med snabbtågsförbindelse till kontinenten och Stockholm, om de anslutande kommunikationerna i regionen är otillräckliga?
En offensiv politik för utvecklingen av skånskt näringsliv skall sträva efter:Regional balans. Hela landskapet har förutsättningar att utvecklas.Full sysselsättning.Allas delaktighet. De sociala trygghetssystemen skall uppmuntra kvinnors inträde på arbetsmarknaden. Kvinnligt företagande skall stimuleras. Invandrarnas erfarenheter och traditioner skall tas tillvara.Utveckling av den totala livsmiljön. Utveckling och företagande kräver en fungerande offentlig sektor, möjligheter till fritidsaktiviteter, en bra kultur- och naturmiljö.En sektorsövergripande syn på regional uppgiftshantering. Det handlar om att kraftsamla resurser, över administrativa gränser.
Förändringar av infrastrukturen i Skåne
Skåne står inför stora och vittomfattande investeringar. Det handlar om mycket mer än fasta förbindelser över Öresund, även om detta projekt dominerar i samhällsdebatten.
Järnvägsnätet i Skåne skall rustas upp. Västkustbanan skall byggas ut till dubbelspår. En tunnel genom Hallandsåsen är på väg att förverkligas. En riksbangård planeras för att med den i drift kunna möta de krav på effektiviseringar som godstrafiken kräver.
Vägnätet moderniseras och byggs ut. Trafiken till kontinenten växer och kräver utbyggnader för att i första hand trafiken med gods skall kunna utvecklas. Närmast i tur torde stå en utbyggnad av hamnen i Trelleborg och dess tillfartsvägar.
Ett omfattande planeringsproblem
Förändringarna kräver lösningar på många omfattande och skiftande problem, som alla måste lösas eller elimineras genom planering. I planeringen och genomförandet är många inblandade. Enbart det omfattande bro--tunnel- projektet med anslutande lands- och järnvägar ger stora konsekvenser i alla Skånes 33 kommuner. De besvärligaste planeringsproblemen med etableringen av fasta förbindelser över Öresund finns på land. Jämförelsevis är ''vattendelen'' enklare.
De olika organen i Skåne står således inför en omfattande uppgift på samhällsplaneringens område. Uppgiften är komplicerad. Många är på olika sätt involverade. I någon mening kan alla skåningar ha intressen att bevaka. Intressena är splittrade. Den effektiva lösningen innebär bland annat en bra koordinering av de olika delförloppen. Huvuduppgiften som planeringen skall lösa är att skapa ett bra Skåne. Att på nuvarande stadium dra slutsatsen att detta inte är en enkel uppgift torde flertalet kunna göra utan några reservationer.
Samhällsplaneringen med PBL och NRL
Planeringsprocessen för användningen av mark och vatten styrs i huvudsak av plan- och bygglagen (PBL) och lagen om naturresurshushållning (NRL). Karaktären på dessa lagar är att de präglas av demokratiska inslag och att det är kommunerna som är spelförare i planeringsprocessen.
Kretsen av sakägare är i dessa fall mycket stor. Det är många som därtill kan komma att ha synpunkter på de frågor som är aktuella. De statliga intressena företräds i detta sammanhang av länsstyrelserna. De har enligt PBL och NRL att göra en sammanvägning och redovisa de samlade statliga intressena.
De nu aktuella planeringsuppgifterna och projekten drivs av olika huvudmän med olika utgångspunkter och mål för arbetet. De övriga med intressen att bevaka är till antalet omfattande. De har dessutom inte sällan motstående uppfattningar i sak. Av praktiska eller andra skäl är ibland de i och för sig sammanhållna projekten delade i olika skeden och delprojekt. Dessa delprojekt drivs vanligen som formellt självständiga projekt. Sammantaget leder detta till att det är svårt att hålla en aktuell och samlad överblick.
Planeringssystemet kommer att utsättas för stora påfrestningar. Inte bara genom att antalet och volymen i projekten under en viss tid kommer att vara onormalt hög. Projekten inrymmer många frågor som är speciellt besvärliga och de skall lösas med stöd av ett underlag som ännu inte är komplett. Arbetet med översiktsplanerna enligt PBL är exempelvis i dess första omgång inte slutförd i Skåne. Av givna skäl, eftersom PBL-tiden är relativt färsk, saknas också erfarenheter av att arbeta med sådana komplexa planeringsproblem som det nu är fråga om.
Saknaden av en komplett första omgång av översiktsplanering skall i och för sig inte överdrivas. Mellankommunala planeringsproblem är emellertid alltid svåra att lösa. De är dock svårare att lösa så länge denna brist kvarstår eftersom de kanske inte är kända.
Planeringen enligt PBL/NRL, som i grunden är en utpräglat demokratisk process, ger även stort utrymme för diskussioner och överläggningar. Eftersom konflikterna mellan olika intressen när det gäller markanvändningen är stora, kan det förutsättas att många av besluten kommer att överklagas. Detta leder till betydande förlängningar av ledtiderna.
Ytterst kan det komma att tvinga fram kraftiga, korrigerande ingrepp i senare skeden av planeringsfasen. Den önskade koordineringen kan därmed kanske inte komma till stånd. Förändringarna, som i sig inte behöver vara negativa, leder emellertid vanligen sammantaget till förluster genom det sätt på vilka de genomföres.
Överblick och omvärldskontakt
Mot denna bakgrund är det naturligt att söka en lösning som innebär att problemet ''samlad överblick'' löses. Det är klart olämpligt och hämmande att kunskapen om ''vad som pågår'' och ''vem som gör vad'' etc. inte finns samlad på ett ställe. Skåne i sin helhet är mer eller mindre berört. En för hela Skåne samlad översikt av ''läget'' bör därför tas fram och hållas aktuell.
Det råder mellan de politiska partierna i Skåne en bred enighet om att i Skåne skapa ett regionfullmäktige. En av de viktigare uppgifterna för ett sådant skulle vara att svara för den samlade, övergripande samhällsplaneringen som inte är myndighetsutövning vad gäller användningen av mark och vatten.
Frågan om ett regionfullmäktige avancerar genom att en statlig utredning gällande detta nu är ute på remiss. Att avvakta utfallet av denna beredning innebär att viktig planeringstid förloras. En övergångslösning avseende vissa övergripande planeringsuppgifter måste därför tillgripas.
Länsstyrelserna har bland annat uppgiften att i planeringsprocessen för användningen av mark och vatten svara för de samlade statliga intressena. Omständigheterna i Skåne talar för att de bägge länsstyrelserna bör ha ett nära samarbeta i denna uppgift. En strukturplan måsta arbetas fram för hela Skåne. En strukturplan som anger den huvudsakliga förläggningen och markanvändningen för de större strukturbildande elementen.
I avvaktan på att ett regionfullmäktige i Skåne kan ta sig an en sådan uppgift bör länsstyrelserna ges i uppdrag att inleda arbetet med att ta fram en strukturplan för Skåne. Visserligen är det demokratiska inslaget i länsstyrelsernas arbete begränsat, men mycket skulle vara vunnit om länsstyrelserna kunde ta fram det som är deras uppgift enligt PBL och NRL, nämligen att samordna de statliga intressena när det gäller användningen av mark och vatten.
Det bör särskilt noteras möjligheten att skapa en mellan de bägge länsstyrelserna gemensam planeringsenhet, som i första hand skulle ha uppgiften att svara för dessa tunga, länsövergripande planeringsfrågor som nämnts ovan. En sådan ordning skulle också underlätta omställningen till en verksamhet inom det kommande regionfullmäktige för Skåne.
Riksdagen bör ge regeringen till känna behovet av en strukturplan för Skåne och länsstyrelsernas i Skåne ansvar för detta.
En politik för Skånes kommunikationer
Skåne är Sveriges viktigaste kommunikationsregion. En stor del av det gods och av de människor som skall till eller från kontinenten passerar skånska järnvägar, vägar och hamnar.
Sverige och Danmark har kommit överens om att bygga en bro över Öresund. Socialdemokraterna har på kongressen 1993 ställts sig bakom planerna att bygga en bro över Öresund.
Effektivare transporter genom Skåne innebär också effektivare transporter för svenskt näringsliv till och från kontinenten.
En fast förbindelse över Öresund ställer samtidigt krav på anslutande förbindelser. Ett utvidgat transportnät medför belastningar på omgivning och natur. Kraven på samhällsplanering blir stora.
För att ta tillvara möjligheterna och möta problemen med ett intensivt och växande transportsystem, vill vi att ett kraftfullt transporttekniskt centrum utvecklas i Skåne. Lunds Tekniska Högskola ligger mitt i ett kommunikationsområde -- Skåne. Möjligheterna till ett nära samarbete mellan kvalificerad forskning kring kommunikationer och miljöanpassning och annan samhällsplanering måste tas till vara.
Allteftersom närkommunikationer byggs ut kommer Skåne att i allt större omfattning bli en gemensam bostads- och arbetsmarknad. Valfriheten för den enskilde ökar. Tillväxtförutsättningar för regionen förbättras. Men då krävs samordning mellan nationella, regionala och lokala trafiksystem. Flyg-, färje- och tågförbindelser måste ha bra anslutningar till buss- och personbilstrafik, i framtiden kanske till snabbspårvägar och lokala system för elbussar. En heltäckande skånsk trafikplan för snabba, energisnåla och miljövänliga transporter måste utarbetas.
Ett regionalt demokratiskt organ för hela Skåne förbättrar förutsättningarna för planering och samordning. Staten får en tydlig samarbetspartner i Skåne.
Skåne får inte bli en flaskhals för gods- och persontrafiken. Redan i dag finns det trånga sektorer. Att exempelvis på samma järnvägsspår ha såväl person- som godstrafik fungerar intill ett visst kapacitetsutnyttjande. Framtidens spårbundna trafik skall växa och omfatta på persontrafiksidan kollektivtrafik, regional- och fjärrtrafik samt snabbtåg och vidare godstrafik av såväl regional som fjärrtåg samt därutöver en växande internationell godstrafik. Då räcker i vissa avsnitt inte dagens spårsystem och andra järnvägsinvesteringar till i Skåne. Kapacitetstaket är nått och flaskhalsarna hindrar en sund utveckling. Flaskhalsar som drabbar Skåne men i lika hög grad det övriga Skandinaviens näringsliv och innevånare.
Regeringen bör därför ta sådana initiativ att person- och godstrafiken i och genom Skåne kommer att kunna fungera på ett tillfredsställande sätt.
Bättre vägar
För att ta till vara möjligheterna i Skånes närhet till kontinenten och i förbindelserna över Öresund krävs ett vägnät av internationell standard. De insatser som måste göras är i första hand att rusta upp och förbättra det redan befintliga vägnätet till en standard som motsvarar kraven på framkomlighet och säkerhet.
Vägnätet skall ta till vara tillväxtpotentialen i hela regionen:
Vi vill ha satsningar på vägarna E 4 och E 6, väg 23 i en delvis ny sträckning som väg av hög standard söderifrån till Hässleholm med anslutning till E 4:an, samt väg E 22 som motorväg genom hela sin sträckning. Vad gäller tvärförbindelserna är satsningar på vägarna 21 och 11 av största betydelse.
Tågtrafiken
Transportsystemen påverkar natur- och livsmiljö. Ekosystemet i Skåne utsätts redan i dag för stora belastningar. Befolkningstätheten är större och nedfallet av försurande och förorenande ämnen mer omfattande än i någon annan del av vårt land. Skadorna på flora och fauna är så stora att de börjar få ekonomiska konsekvenser för vårt jord- och skogsbruk. Buller är ett stort problem i våra tätorter.
Det viktigaste inslaget i ett miljövänligt trafiksystem är att bygga ut de spårbundna transporterna. Hulterströmöverenskommelsen för Malmöregionens trafiksystem syftar till att göra järnvägstrafiken till stommen i Skånes kollektivtrafiksystem. Snabbtåg kan bli ett attraktivt resealternativ både mot Stockholm och Göteborg. SJ:s och Banverkets påbörjade arbete, såväl snabbtågsanpassningen av Södra stambanan som en utbyggnad till dubbelspår på hela Västkustbanan, måste fullföljas utan dröjsmål.
Vi anser att Västkustbanan skall dras via Landskrona i samband med utbyggnaden. På så sätt knyts hela den skånska västkusten samman i järnvägsnätet. En sådan ny dragning är lönsam beroende på det stora reseunderlaget.
Statsmakterna bör medverka till, driva på och utveckla samarbetet mellan SJ, DSB och Själlands och Skånes regionala trafikorgan om den spårbundna trafiken kring Öresund. Förbindelse över Öresund öppnar stora möjligheter för den spårbundna kollektivtrafiken.
För att klara dagens krav på hastighet och leveranstrygghet måste den spårbundna godstrafiken ges bättre förutsättningar. Vi har ovan pekat på riskerna med flaskhalsar för transportflödena. Etablerandet av en Riksbangård Syd skulle innebära bättre rangeringsmöjligheter för kontinentaltrafiken utöver de effektiviseringar som följer för de regionala godsflödena. En Riksbangård Syd bör ges en, med hänsyn till miljö, ekonomi och trafikeffektivitet optimal placering.
Flyg
Goda flygförbindelser är en viktig del i ett väl fungerande transportsystem. Skåne har i dag tre flygplatser, vilka ger närhet till flygförbindelserna för hela landskapet.
Snabbtågsförbindelserna innebär en hårdare konkurrens. Avregleringen av flyget har lett till en koncentration av flygtrafiken till större flygplatser. Tillkomsten av järnvägsförbindelse mellan Kastrup och Malmö ändrar förutsättningarna för flygtrafiken på Sturup. De skånska flygplatsernas framtid måste därför utredas noga. Vi utgår ifrån att regeringen och berörda organ tar erforderliga initiativ.
Kunskapstillväxt för ökad kompetens
En betydelsefull komponent för en regions utvecklingsmöjligheter är förmågan att stimulera framväxten av ny kunskap och kompetens.
Skåne har här ett gott utgångsläge. Här finns Universitetet i Lund, Lantbruksuniversitetet i Alnarp, högskolorna runt om i landskapet och, i en integrerad Öresundsregion, de danska Universiteten i Köpenhamn och Roskilde. Här finns folkhögskolor och en stark folkbildningstradition.
Men vi vet också att forskningsanknytningen och antalet högskoleutbildade i olika branscher varierar. Här finns ett betydande antal kunskapsintensiva företag t.ex. inom läkemedelsindustrin. Samtidigt saknas nästan helt forskningsanknytning inom andra viktiga näringar, som livsmedels- och träindustri.
En viktig uppgift för staten och de regionala organen är att organisera ett kunskapsutbyte mellan å ena sidan kunskapssamhället och forskningen och å andra sidan företagen, den offentliga sektorn och arbetslivet i vid mening.
Möjligheterna att decentralisera olika utbildningar har radikalt försämrats med det nya resurstilldelningssystem som genomförts av den borgerliga regeringen. Detta system innebär att huvudparten av statsbidragen fördelas efter prestation dvs. efter antalet utexaminerade studenter vilket gynnar snabb genomströmning och koncentration av utbildning till de stora universitets- och högskoleorterna.
För att högskolepolitiken effektivt skall kunna stödja regionalpolitiken krävs ett nytt resursfördelningssystem till högskoleutbildning.
Ett centrum för näringslivsutveckling
Av stor betydelse för skånskt näringsliv och för sysselsättning i Skåne är utvecklingen i små och medelstora företag. Inte minst exportföretagen behöver ofta högkvalificerade underleverantörer. En servicenäring som turismen har stora möjligheter i Skåne men kräver kunniga och initiativrika företag beredda att ta risker. Kunskapsföretag inom data- och konsultbranschen är ofta arbetsintensiva fåmansföretag. Liksom kultur- och informationsföretag som producerar TV-program, video, böcker eller musik handlar det ofta om människor besjälade av en idé men som kan behöva rådgivning hur idén skall omsättas i en produkt som förs ut på marknaden.
I Skåne borde det därför finnas ett utvecklingscentrum dit företag, uppfinnare, blivande företagare, fackliga organisationer och anställda kan vända sig med sina idéer eller problem. Där skall finnas kompetenta handläggare med uppgift att ge rådgivning hur problemen skall lösas och idéerna vidarutvecklas. Ett skånskt centrum för näringslivsutveckling skall kunna förmedla kontakter t.ex. till länsarbetsnämnderna, Exportrådet, Utvecklingsfonden, universitetet eller högskolan -- men också till andra företagare eller nätverk, svenska eller internationella.
Detta kräver ingen stor byråkrati. Den nya informationsteknologin gör det möjligt att samla och förmedla kunskap utan att centralisera och byråkratisera.
En gemensam skånsk utvecklingsfond
I dag är svårigheterna att få krediter och bra finansiell rådgivning ett hinder för skånskt nyföretagande, och för de små och medelstora företagen överhuvudtaget. Utvecklingsfonderna har utgjort ett viktigt komplement till banken, demokratiskt styrda och med god kännedom om regionala förhållanden. I en framtida demokratisk regional organisation för hela Skåne är utvecklingsfondernas uppgifter av central betydelse för en regional näringspolitik.
Beslutet att från 1 juli 1994 ersätta landstingens och statens gemensamma huvudmannaskap för de regionala utvecklingsfonderna med en organisation där staten och centrala näringslivsorganisationer är ägare av ett moderbolag med regionala dotterbolag innebär tvärtemot dagens strävanden en centralisering. Det innebär också en uppenbar risk att utvecklingsfonderna står isolerade från samhällets övriga arsenal av regionala verktyg för näringslivspolitik.
Vi anser att de båda utvecklingsfonderna i Skåne skall slås samman. Det är vidare lämpligt att så snart verksamheten med ett skånskt regionfullmäktige startar föra över den skånska Utvecklingsfonden till detta organ. Staten och regionfullmäktige och näringslivet delar huvudmannaskapet för den skånska Utvecklingsfonden, med regionfullmäktige som den dominerande ägaren.
Ett regionalt utvecklingscentrum för kvinnor
Hela Skånes befolkning måste vara delaktig i den regionala utvecklingen. Speciellt viktigt är att uppmuntra kvinnligt företagande. Den offentliga sektorn är inte längre den trygga självklara arbetsmarknaden för många kvinnor. Undersökningar visar att regionalt stöd i ringa utsträckning kommer de kvinnliga företagarna till del. Att låta utvecklingsfondernas verksamhet omfatta också serviceföretag kommer att gynna kvinnliga företagare. Men det räcker inte. Vad som behövs är riktade insatser för kvinnligt företagande och kvinnlig kompetensutveckling.
Vi anser att regeringen bör ta initiativ till till Skåne riktade insatser för kvinnligt företagande och kvinnlig kompetensutveckling. Länsstyrelserna bör kunna medverka till ett skånskt utvecklingscentrum för kvinnor. När försöksverksamheten med ett skånskt regionfullmäktige inleds anser vi att detta centrum förs in under detta organ.
Centret skall medverka till utvecklingsprojekt för kvinnor med rådgivning och stötta kvinnors idéer kring nya produkter, produktionsteknik och företagande.
Centret skall uppmuntra och bedriva kompetensutveckling för regionens kvinnor. Kurser kan inriktas mot blivande företagare eller deltagare i en projektverksamhet, som behöver kunskaper på ett speciellt område, men också politiker och andra makthavare. Det skall finansiera utredningsarbete och forskning om kvinnors villkor i regionen så att de projekt som bedrivs kan sättas in i ett större sammanhang. Detta måste självklart ske i samarbete med andra regionala centrum.
Program för skånsk livsmedelssektor
Livsmedelssektorn är av stor betydelse för skånskt näringsliv. Jordbruk, livsmedelsproduktion och livsmedelshantering sysselsätter i Skåne 25 000 personer. Trots att Skånes landareal bara utgör 2,6 % av Sveriges totala så finns här ca 17 % av landets åkerareal.
Jordbruk och livsmedelsindustri tillhör dock, jämte byggsektorn, de näringsgrenar där sysselsättningskrisen varit särskilt påtaglig i Skåne.
Skånskt jordbruk och skånsk livsmedelsindustri har goda förutsättningar att konkurrera med livsmedel från EG. Det skånska jordbruket är högavkastande. Värdet av den skånska växtodlingen uppgår ett normalår till ca 25 % av det totala skördevärdet i landet. Skåne har Sveriges i särklass bästa jordar. Brukningsenheterna är stora och effektiva. Livsmedelsindustrin kännetecknas av inarbetade varumärken som borgar för rena produkter av hög kvalitet.
Men om skånsk mat och dryck skall kunna hävda sig i den internationella konkurrensen och långsiktigt bidra till ett bättre sysselsättningsläge, krävs mer kunskap och mer kompetens i alla led, från ax till kaka.
Vid en internationell jämförelse är utbildningsnivån i den svenska livsmedelssektorn låg. Alldeles för små resurser har avdelats till forskning, produktutveckling, ny teknik och organisation.
Ett program för att utveckla den skånska livsmedelssektorn bör ta sikte på att utveckla kvalitet i både produktion och produkt -- rena livsmedel, miljöriktig och uthållig produktion, hög förädlingsgrad och högt kunskapsinnehåll. Skåne skall inte konkurrera med bulkprodukter, låga löner och ökad hastighet vid de löpande banden.
Vi vill att staten och regionala organ -- i samverkan med branschen -- utarbetar ett framtidsprogram för bionäringarna och livsmedelsindustrin. Centrala moment i programmet skall vara att öka forskning och utvecklingsinsatser, föra ut kunskaper och öka kompetensen.
Verksamheten vid Lantbrukshögskolan i Alnarp är en viktig resurs för Skåne men också för hela landet. Den unika verksamhet som förekommer där måste tillförsäkras en stabil grund för sin fortsatta existens. Den sydsvenska jordbruksnäringen m.m. utvecklas givetvis bäst i sin naturliga växtmiljö. Det är vidare angeläget att den verksamhet vid Alnarp som omfattar den urbaniserade gröna miljön ges goda arbetsbetingelser.
För att bredda insatserna till stöd för livsmedelsområdet vill vi att det inrättas en agroteknisk utbildning på högskolenivå i Kristianstad. Utbildningen skall förmedla kunskaper och forskningsresultat och samarbeta med Livsmedelstekniskt centrum i Lund och med Fytokemicentrum på Balsgård. Utbildningen i agroteknik skall givetvis inte konkurrera med den utbildning som bedrivs vid Alnarp utan komplettera denna.
Ett program för den skånska livsmedelssektorn bör omfatta inte bara jordbruk och trädgårdsnäringar utan också fisket. I Skåne finns ca 500 yrkesfiskare. Värdet av den totala fångsten ett normalår är en halv miljard kronor. Fisket i Östersjön, i Öresund och Kattegatt är i dag osäkert. Däremot tillväxer sötvattensfisket. Kräftodling i dammar är av stor omfattning i Skåne. Fritidsfiske och fiskevård är av växande betydelse i de skånska inlandsvattnen.
Gröna resurscentra
Det största skånska miljöproblemet är kväveöverskottet som förorenar luft och vatten. En plan för reducering av kväveutsläppen måste tas fram. I ett kort perspektiv kan arbetsmarknadspolitiska resurser inriktas på beredskapsarbeten för att minska kväveläckaget från jordbruket.
Skånes sju naturbruksgymnasier borde vara en resurs i kunskapsöverföringen från den forskning som bedrivs vid Alnarp, på Balsgård, på Ultuna och inom livsmedelsindustrin och ut till jordbruk, skogbruk, trädgårdsodling och hästhållning.
I Skåne pågår sedan 1991 ett samarbete kring utveckling av naturbruksgymnasierna till ''Gröna resurscentra''. Skolorna skall inte bara erbjuda ungdomar grund- och vidareutbildning inom en eller flera av naturbruksprogrammets inriktningar. De skall också svara för kvalificerad fortbildning av yrkesverksamma, och utbildning av företagsledare. Vid de gröna resurscentra skall bedrivas försöks- och utvecklingsarbete kopplat till information och rådgivning.
För att naturbruksgymnasierna effektivt, som gröna resurscentra, skall kunna bidra med kunskapsöverföringen till skånskt lantbruk, krävs en ny organisation. I dag präglas naturbruksutbildningarna i Skåne av små enheter, baserade på ett snävt utbildningsutbud. Naturbruksutbildningarna borde bättre avpassas för en näring i snabb förändring. Det behövs en skånsk länsövergripande organisation för samordnad, långsiktig planering och samverkan med statlig forskning och livsmedelsindustri.
Vi vill att staten som en del i samverkan kring ett program för utveckling av bionäringarna och livsmedelssektorn också aktivt deltar i utvecklingen av en regional skånsk organisation för Gröna resurscentra.
Ett centrum för miljövetenskaplig forskning
Miljöproblemen i Skåne är stora. Trafikssystemen och jordbruket är de enskilt största föroreningskällorna. Kväveutsläppen förstör luft och vatten. De inhemska luftföroreningarna är, tillsammans med det sura nedfallet från kontinenten, ett hot mot framför allt skogsmarkerna. Havsbottnarna dör i Östersjön, Öresund och Kattegatt.
Men miljöproblemen är inte bara ett hot, de är också en möjlighet. Miljöarbete och miljöteknologi är framtidsbranscher. Kunskaperna inom avfallshantering och återvinning växer snabbt.
Vi vill att ett miljövetenskapligt tvärfackligt forskningscentrum skapas vid Lunds Universitet. Viktiga forskningsområden är miljöpedagogik, miljövänliga energisystem och odlingsmetoder, avfallshantering och kretsloppssystem, nya metoder för vattenrening etc. Vi fäster stor vikt vid tvärfackligheten och ser det som nödvändigt att komplettera den traditionella forskningens väl sektoriserade område med de sammansatta problem som miljön i sig tillhandahåller.
Detta tvärfackliga forskningscentrum skulle samarbeta med Högskolan i Kristianstad och Lantbrukshögskolan och också kunna bli ett kompetenscentrum för energi- och miljöteknik.
Det ligger i Sveriges och Östersjölandskapens intresse att utveckla effektivare, miljövänligare energisystem, i t.ex. Polen och Baltikum. Det är också av stort intresse att ytterligare resurser tillförs programmet för att rena Östersjön.
Ett skånskt miljövärn
Miljödelegationen Västra Skåne kritiserade att det saknas ett samlat ansvar för den skånska miljön. Ett skånskt regionfullmäktige kan ta detta samlade miljöansvar. Men då krävs bra instrument för de operativa miljöinsatserna. I dag är de uppgifterna uppdelade på flera bland annat länsstyrelser och kommunen.
Förslaget från Miljödelegationen Västra Skåne om miljövärn bör genomföras. Att ett skånskt regionfullmäktige inrättas är inget hinder för detta. Ett skånskt regionfullmäktige kan komma att bli en viktig aktör inom eller till och med ta över huvudmannaskapet beroende på hur vissa andra huvudmannaskapsfrågor inom miljöområdet löses.
Riksdagen bör därför ge regeringen som sin mening till känna nödvändigheten av att förslaget från Miljödelegationen Västra Skåne om miljövärn bör genomföras omgående.
Gör ett skånskt regemente till ett miljövärnsregemente
En FN-studie inför Rio-konferensen 1992 om miljö och utveckling rekommenderade etablering av en internationell miljöräddningstrupp. Denna skulle, enligt förslaget, stå till förfogande, när ett land begär hjälp vid miljökatastrofer och svårare saneringsarbeten.
I Sverige har FN-förslaget utmynnat i en diskussion om att inrätta ett skånskt miljövärnsregemente. Tanken är att avdela tidigare militära resurser och att låta en del värnpliktiga utföra direkta miljövårdande och miljöräddande insatser, för långsiktig naturvård och för akut miljösanering i samband med olyckor i Skåne, i Sverige och i Östersjöregionen. Kristianstad, där stadens två regementen kommer att läggas ner, är en lämplig lokaliseringsort.
Vi vill att en skånsk miljövärnskår inrättas i Kristianstad.
Det goda arbetet
Den borgerliga regeringen tror att det går att skapa tillväxt i ekonomin genom att vrida tillbaka utvecklingen på arbetsmarknaden. Anställningstryggheten urholkas. Den höga arbetslösheten pressar tillbaka löneutvecklingen och ökar löneskillnaderna. Familjepolitiken vidgar klyftorna mellan män och kvinnor. Minskade möjligheter till vidareutbildning konserverar utbildningsskillnader och bevarar en hierarkisk företagsorganisation.
Vi menar att förnyelsen av produktion och näringsliv måste utgå från en helhetssyn på arbetslivet, där människan är en fri, fullt ansvarig medborgare också som anställd.
Att bygga framtidens näringsliv måste handla om att utveckla det goda arbetet. Långsiktig lönsamhet och sysselsättning skapas inte genom låga löner och försämrade anställningsvillkor, utan genom kunskaper, avancerad teknologi och motiverade ''medarbetare'' beredda att ta eget ansvar.
Vi vill att ett skånskt centrum för arbetslivsutveckling skapas.
Här samordnas resurser inom t.ex. universitet och högskola, företag, fackliga organisationer och andra folkrörelser.
Skånes säkerhetspolitiska betydelse
Europas säkerhetspolitiska karta har radikalt förändrats de senaste åren. Warszawapakten är upplöst. Europas kärnvapenmakter nedrustar. Samtidigt pågår oroligheter runt om i Östeuropa, med ett blodigt inbördeskrig i före detta Jugoslavien och etniska konflikter i det forna Sovjetunionen.
Det är under överblickbar framtid otroligt att Sverige skulle dras in i en konflikt mellan USA och Ryssland, eller bli utsatt för en militär invasion.
Däremot utsätts vi fortfarande för gränskränkningar. Detta gäller i synnerhet skånskt vatten och skånskt luftrum.
Skånes läge är mot denna bakgrund utsatt. Vi befinner oss närmast kontinenten, nära möjliga oroscentra i Östeuropa. I Skåne finns flygplatser och viktiga förbindelseleder. Här finns jordbruk och livmedelsindustri, av stor betydelse om försörjningsläget skulle försämras. Dessa faktorer bör prägla statens fördelning av medel till civilförsvar. De borde också vara av betydelse för lokaliseringen av militär utbildning. Militär utbildning bör förläggas där det finns stora befolkningscentra att skydda.
I Malmö finns Kockums Submarine, en viktig försvarsindustri, högteknologisk och av stor betydelse för sysselsättningen. Företaget har drygt 730 anställda varav 452 är tjänstemän av vilka de flesta är kvalificerade tekniker. Kockums Submarine System besitter en för Sverige unik kompetens. Svensk undervattensteknologi befinner sig internationellt sett i den absoluta frontlinjen. Företagets framgångar beror på att dess kunskaper omfattar hela kedjan -- utveckling, konstruktion, produktion, underhåll och modernisering. Denna kapacitet måste behållas. Medel bör därför garanteras för studiefas och projektering av Ubåt 2000 snarast och produktionsstart fastläggas till 1998.
Vi vill därför att Skånes utsatta säkerhetspolitiska läge beaktas vid fördelningen av statsbidrag till civilförsvaret.
Vi vill att den stora befolkningskoncentrationen i Skåne vägs in i förläggningen av militär utbildning.
Vi vill slå vakt om försvarsindustrin på Kockums Submarine.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett transporttekniskt centrum vid Lunds Tekniska högskola,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vägnätet i Skåne,2
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om person- och godstrafiken i och genom Skåne,2
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om flygplatser m.m. i Skåne,2
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samarbete mellan SJ, DSB och de regionala huvudmännen för tågtrafiken kring Öresund,2
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingsfonderna i Malmöhus och Kristianstads län,3
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett skånskt utvecklingscentrum för kvinnor,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna behovet av att regeringen tillsammans med regionala organ och branscher utarbetar ett framtidsprogram för Skånes bionäringar och livsmedelsindustri i enlighet med vad som anförts i motionen,3
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om agroteknisk högskoleutbildning i Kristianstad,1
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett miljövetenskapligt forskningscentrum vid Lunds universitet,1
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett skånskt miljövärn,4
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett skånskt miljövärnsregemente,5
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsmarknadspolitiska insatser mot kväveföroreningar i luft och vatten,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett centrum i Skåne för arbetslivsutveckling,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fördelningen av anslagen till civilförsvaret,5
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förläggning av militär utbildning,5
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Kockum Marine i Malmö,5
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en strukturplan för Skåne.
Stockholm den 25 januari 1994 Johnny Ahlqvist (s) Börje Nilsson (s) Maja Bäckström (s) Kaj Larsson (s) Kurt Ove Johansson (s) Lars-Erik Lövdén (s) Nils T Svensson (s) Bo Nilsson (s) Birthe Sörestedt (s) Jan Andersson (s) Bo Bernhardsson (s) Per Olof Håkansson (s) Bengt Silfverstrand (s) Gunnar Nilsson (s) Karin Wegestål (s) Anita Jönsson (s)
1 Yrkandena 1, 9 och 10 hänvisade till UbU 2 Yrkandena 2--5 hänvisade till TU 3 Yrkandena 6--8 hänvisade till NU 4 Yrkande 11 hänvisat till JoU 5 Yrkandena 12, 15--17 hänvisade till FöU