Vi tycker Sörmland är ett fint län att verka och bo i. Som en del av det som ibland kallas Östra Mellansverige, ibland Mälardalregionen, bör Sörmland med de rätta nationella satsningarna på regionen och av innevånarna själva ha stora utvecklingsmöjligheter. I denna motion vill vi beskriva såväl problemen som möjligheterna.
Vi upplever i Sörmland, i likhet med många andra län, den värsta arbetslöshetssituationen sedan 1930-talet. När vi i början av 1980-talet talade om katastrofsiffror, låg arbetslösheten i Sörmland mellan fyra och fem procent. 1989 var arbetslösheten i länet en procent.
I dag saknar mer än 14 procent av länets innevånare arbete. Det innebär att drygt 22 400 människor upplever en vardag där de inte längre får delta i den gemenskap som arbetslivet utgör. Våra farhågor i vår länsmotion förra året om att ytterligare nästan 5 000 sörmlänningar riskerade att hamna utanför arbetsmarknaden har tyvärr besannats. Under det år som förflutit har gruppen av sörmlänningar som saknar fotfäste på arbetsmarknaden ökat med drygt 3 600.
Trots en stark satsning på åtgärder riktade mot ungdomsgrupperna har arbetslösheten ökat kraftigt särskilt bland åldersgruppen 20--24 år. Och med den passiva acceptans som regeringen visar kommer dessa siffror att öka ytterligare.
Efterfrågan på arbetskraft har visat en viss uppgång från den katastrofalt låga nivån under 1991 och 1992. I huvudsak är det industrin som stått för den uppgången. Samtidigt har dock varslen från den offentliga sektorn mer än fördubblats vilket innebär att det totala antalet arbetslösa fortsätter att ligga på en mycket hög nivå.
Ett annat problem som inger stor oro är långtidsarbetslösheten. Mer än var tredje arbetslös är långtidsarbetslös. Många av dessa kommer från tillverkningsindustrin där företagen har lagts ner.
Under de senaste åren har Sörmland tappat drygt 17 000 industriarbetstillfällen. Mellan 8 000 och 9 000 av dessa har försvunnit p.g.a. att företaget avvecklats. Strukturomvandlingen inom industrin gör att dessa företag ej återkommer vid en konjunkturuppgång.
Detta förhållande gör att vi i länet får räkna med kvardröjande arbetslöshet efter en konjunkturuppgång. Ett förhållande som talar för att länet bör tilldelas extra resurser för utbildning och kompetenshöjning.
Till detta skall även läggas den omställning av det sörmländska jordbruket som är i full färd att genomföras. Sörmland är det län som procentuellt sett ställer om den största andelen jordbruksmark. Detta kommer också att få sin betydelse för näringslivsstrukturen totalt sett.
Industriell utveckling
Av de knappt 125 000 sysselsatta i Sörmland arbetar nästan 30 000 inom industrin. Det innebär en industrisysselsättning på ca 26 procent, vilket skall jämföras med rikets drygt 20 procent och genomsnittet i Mälardalen som ligger på 17 procent.
Eskilstuna, Katrineholm och Oxelösund är orter som är starkt beroende av industrin. I Eskilstuna är det främst VME med ca 1 800, Avesta/Sheffield -- Avesta Sandvik och Assa med sammanlagt 1 100 anställda. I Katrineholm finns Scania, Ericsson och SKF med tillsammans ca 2 000 anställda. I Oxelösund sysselsätter SSAB ca 2 500 anställda och är därmed länets största industriarbetsplats. Lägger man härtill den betydelse dessa industrier har för underleverantörer och serviceföretag av olika slag, är beroendet mycket tydligt.
Det är ingen överdrift att påstå att dessa storföretag är ryggraden i sörmländskt näringsliv. Många småföretag står och faller med dessa koncerners närvaro. Oron är därför mycket stor på dessa orter när det ryktas om neddragningar och flyttning av verksamhet.
Det är oerhört viktigt för Sörmlands utveckling att förutsättningar skapas för att dessa viktiga företag kan finnas kvar i länet. Med hänsyn till sysselsättningsläget och Sörmlands näringslivsstruktur måste aktiva arbetsmarknadsåtgärder sättas in för att undvika en fortsatt nedgång i antal arbetstillfällen. Hit räknas i första hand kompetenshöjning för den nu anställda personalen.
Arbetslöshet kostar
Arbetsmarknadsinsatserna i länet beräknas under 1993/94 kosta samhället drygt 1 000 miljoner kronor. Till detta skall läggas kostnaderna för det kontanta arbetsmarknadsstödet som under perioden okt. -92 till sept. -93 uppgick till 1 miljard 84 miljoner kronor. Det finns således resurser att omsätta till kraftfulla insatser för det sörmländska näringslivets utveckling.
En politik som tar fasta på att öka investeringarna i Sverige, såsom den beskrivs i det socialdemokratiska budgetalternativet, skulle betyda mycket för att åstadkomma en tillväxt och ökad sysselsättning också i Sörmland.
Byggande
Mer än var fjärde byggnadsarbetare är i dag arbetslös. 30 000 är öppet arbetslösa. Ytterligare 20 000 sysselsättes i olika arbetsmarknadsåtgärder. Sammanlagt är mer än 35 procent av byggarbetarkåren utanför den ordinarie arbetsmarknaden. I länet ligger vi för närvarande någon procentenhet över riksgenomsnittet.
Det redan låga byggandet 1993 förutspår regeringen i finansplanen skall minska till hälften under 1994. Ryckigheten i regeringens bygg- och bostadspolitik har varit förödande för byggnadsinvesteringarna.
Byggandet som en motor i samhällsekonomin har varit ett genomgående tema i den socialdemokratiska politiken. I årets partimotion pekar vi socialdemokrater på de stora behov av upprustning av offentliga lokaler som fortfarande finns och som skulle kunna betyda mycket för byggsysselsättningen.
Längre fram i denna motion beskriver vi också angelägna satsningar inom kultursektorn och på infrastrukturen som också skulle ha betydelse för byggsysselsättningen.
Utbildning och forskning
I förra årets motion pekade vi på det faktum att utbudet för högskoleutbildning är dåligt i Sörmland. Intresset för högre utbildning är generellt sett lågt i länet och de ungdomar som vill satsa på högre utbildning stannar inte i länet. Volymen och tillgängligheten på fler platser i länet måste ökas. Målsättningen bör vara att både Västmanland och Sörmland skall kunna få egna slagkraftiga högskolor. En breddning av högskolans verksamhet skulle öka dessa möjligheter.
Vid Mälardalens högskola i Eskilstuna drivs sedan hösten 1992 Centrum för Välfärdsforskning, CFV, som stöds ekonomiskt av länsstyrelserna i Sörmland och Västmanland samt Eskilstuna kommun.
Syftet är att ta del i omprövningen av välfärdsarbetet och vara med och påverka och utveckla former och innehåll för framtiden. Verksamheten går ut på att ta fram kunskap kring välfärdsarbetet i Sörmland och Västmanland. CFV vill skapa en dialog med organisationer, kommuner, företag och enskilda. Man initierar och bedriver forskning i egen regi och tillsammans med andra forskningsinstitutioner. Forskningen sker i nära samarbete med de människor som berörs, lokala intressenter blir ''medforskare''.
CFV:s ambitioner är att forskningen skall koncentreras till frågor som är viktiga för en region och dess framtid. Genom bl.a. nätverkssamlingar, seminarier och utvecklingsarbete växer bilden av välfärdens och välfärdsarbetets styrka och brister fram, parallellt med möjliga handlingsvägar inför morgondagen.
På uppdrag av länsstyrelserna i Sörmland och Västmanland pågår ett projekt att i Norden studera möjligheten att i Mälardalen starta en internationell forskarby rörande välfärdsforskning.
Kommunstyrelsen i Eskilstuna har tagit initiativet till att ta fram ett förslag att inrätta ett internationellt centrum för välfärdsforskning på nordisk bas. Åbo Akademi och Tromsö Universitet är intresserade av att deltaga i ett sådant centrum. Under vintern/våren 1994 ska ett slutligt förslag tas fram. Förhoppningar finns om intresse även från Universitetet i Köpenhamn. I förslaget finns också en tanke på att etablera ett forum för humanism och välfärd i samarbete med Socialstyrelsen i Sverige. Detta forum är tänkt att vara en mötesplats där olika professioner kan mötas och diskutera välfärd och välfärdsarbete.
I Mälardalen pågår således en i internationellt perspektiv intressant och spännande utveckling rörande välfärdsarbetet och välfärdsforskningen. Till detta kommer uppdraget att förverkliga idéerna om ett internationellt forskarcentrum samt tanken om bildandet av ett forum för humanism och välfärd. Denna utveckling är av betydelse både för regionen och landet. Vi menar att detta arbete skall knytas till Mälardalens högskola genom att CFV blir en del av eller en institution inom högskolan. Härigenom ökar också högskolans bredd och konkurrenskraft.
Även inom teknikforskningen finns viktiga områden på olika sätt förankrade i Sörmland. Energi, läkemedel, teknisk information och metallurgi är några exempel. Vi vill här särskilt peka på Studsviks potential som ett framtida energitekniskt centrum i landet.
En koppling mellan den grundläggande metallurgiska forskningen och stålproduktionen hos SSAB i Oxelösund är ytterligare ett exempel på de möjligheter Sörmland kan erbjuda.
Kommunikationer
Sörmland har en stor utvecklingspotential med sin tillhörighet till Mälardalsregionen och med sitt läge vid Östersjön. En nyckelfråga för Sörmlands utveckling är därför kommunikationerna.
Via Oxelösunds hamn, som är Östersjökustens djupaste hamn, når man södra Östersjön med Polen och Tyskland samt våra närmsta grannar Finland och Baltikum. En färjeförbindelse till Gotland skulle kunna vara ett mycket bra alternativ för Gotlandsresenärerna på grund av de bra vägkommunikationerna till Stockholm och om något år även till Norrköping.
Stockholm-Skavsta flygplats har stor betydelse för transport av förädlade industriprodukter och skulle också kunna serva södra Stockholmsregionen med passagerarflyg.
Av stor betydelse är också att telekommunikationerna byggs ut och blir av sådan standard att även datanätet inom Sverige kan utnyttjas.
Vi kan konstatera att riksdagens beslut om infrastruktursatsningar har lett till att vägnätet genom länet är på väg att förbättras genom satsningarna på E 20 och E 4 samt väg 57. I riksdagsbeslutet i juni 1993 pekades ''Räta linjen'' ut som en del av nationella stamvägnätet med goda trafikpolitiska effekter och därvid fastslogs att förbileden vid Katrineholm är angelägen att ordna.
Det är ett nationellt intresse att hela det stråk som ''Räta linjen'' innebär snabbt kan byggas ut enligt det förslag som tagits fram. Därigenom skulle trafiken i ett så tidigt skede som möjligt kunna dra nytta av den vägförkortning som kan erhållas i den del av stråket som går söder om Mälaren. ''Räta linjen'' avlastar också Stockholmsregionen betydande trafikmängder om vägstandarden förbättras. En sådan avlastning är av stor betydelse för både trafiksäkerheten och framför allt för den hårt belastade miljön i Stockholmstrakten.
För att klara den regionala vägtrafiken är det också angeläget att vägarna Rv 53 mellan Nyköping-Eskilstuna samt Rv 52 mellan Nyköping och Katrineholm byggs ut till en acceptabel vägstandard inom en snar framtid.
Den upprustning av järnvägen som nu påbörjats betyder mycket. Svealandsbanan är nu under uppbyggnad men minst lika viktigt är att Nyköpingslänken påbörjas och genomförs snabbare än som anges i stomnätsplanen. Trafikutskottet uttalade i bet. 1992/93:35 att Nyköpingslänken är ett strategiskt viktigt framtidsprojekt. Förutom de stora positiva effekter Nyköpingslänken ger för den interregionala tågtrafiken är Nyköpingslänken av stor betydelse för det regionala resandet. Det är också viktigt att det befintliga spåret kan åtgärdas med hastighetshöjande åtgärder redan nu för att ge kortare restider fram till dess att Nyköpingslänken är utbyggd i sin helhet.
TGOJ-banan mellan Oxelösund och Eskilstuna, med Oxelösunds hamn som en viktig del, är ett diagonalt stråk som kan få stor betydelse om banan rustas. Godstrafiken på denna bana kan utvecklas ytterligare och få en viktig roll när möjligheterna på sträckan Norrköping--Järna blir begränsade. Standarden måste även förbättras så att den framtida persontrafiken på banan kan säkerställas.
Kultur
Medan Sörmlands kommuner och landsting genom åren gjort stora satsningar för att öka kulturutbudet i länet har de statliga satsningarna hittills varit sparsamma. Vi har förhoppning om att utvecklingen av de sörmländska kulturskatterna i framtiden skall dra till sig ett nationellt intresse.
Vi har tidigare i motioner till riksdagen pekat på Barnkulturcentrum i Eskilstuna som en unik institution. Till Barnkulturcentrum är också knutet Svenskt Barnbildarkiv som samlar barns teckningar och målningar för forskning och studier om barn. Med sina över 600 000 objekt från 1860 och framåt är det unikt i Skandinavien och ett av de största i världen. Det måste vara ett nationellt intresse att detta får utvecklas.
Barnkulturcentrum har på senare tid utvidgat sin verksamhet till att täcka ett större geografiskt område. Det finns goda förutsättningar att skapa ett centrum för fortbildning, pedagogisk utveckling och stimulans för förskola/ skola i hela Mälardalen. Samarbete med det tidigare omnämnda Centrum för Välfärdsforskning har också inletts. I den socialdemokratiska kultursatsningen är barnkulturen en viktig ingrediens och därmed bör det finnas utrymme för att slå vakt om Barnkulturcentrum och bildarkivet i Eskilstuna.
Vi pekade också i förra årets motion på de stora kulturhistoriska kvaliteterna i Julita Gård och Muséer. Julitas agrar- och kulturhistoriska betydelse är oomtvistad och det finns ett självklart nationellt intresse för den fortsatta utvecklingen. Vi noterar att Julita tilldelats 1 miljon i det socialdemokratiska budgetalternativet.
Tanken på ett Grafikens Hus har funnits en tid hos en grupp konstnärer och olika lösningar har diskuterats. Mariefred har så småningom visat sig vara det intressantaste alternativet. Man har fastnat för det centrala läget i Mälarregionen, den kulturhistoriska miljön, de många internationella besökarna vid Gripsholm m.m. Planerna att använda en del av Kungsladugårdens byggnader sammanfaller dessutom med ett nationellt intresse att bevara och hitta en värdig användning för dessa.
Grafiken spelar sedan 100 år en viktig roll i svenskt konstliv och Sverige har internationellt en stark position på detta område. Grafiska Sällskapet bildades redan 1910 och arrangerar utställningar runt om i landet. Praktiska möjligheter till kontinuerliga grafikutställningar av någon större omfattning har emellertid inte funnits. Förutom utrymme för utställningar skall Grafikens Hus också kunna erbjuda verkstäder där konstnärer kan arbeta och där allmänheten kan få se hur grafik skapas. Man hoppas även kunna arrangera kursverksamhet, föreläsningar och filmvisningar.
Finansieringen av projektet bygger på privata satsningar och sponsorer. En viss samhällelig insats förväntas dock, inte minst med tanke på att stat och kommun torde ha ett intresse i de anrika byggnadernas framtida användning. Kungsladugården förvaltas av Statens fastighetsverk. En möjlighet för staten att bidraga skulle enligt vår mening kunna vara att Fastighetsverket hjälper till med projekteringen.
I förra årets motion tog vi upp frågan om restaurering av Mälsåkers slott, ett av landets finaste Tessinslott. Det är glädjande att detta arbete kunde påbörjas våren -93. Till själva restaureringsarbetet har också lagts ett annat syfte, nämligen att vidareutbilda hantverkare inom för byggnadsvården viktiga områden.
Pågående etapp varar till juni 1994 och finansieras f.n. genom att Riksantikvarieämbetet står för baskostnaderna, medan ALU bekostar lönerna. För kommande etapper diskuteras andra lösningar. ALU kan kombineras med studiebidrag, och utbildningsplatser kan erbjudas både enskilda och företag.
Det är utomordentligt angeläget att det som så lyckosamt har påbörjats vid Mälsåker får fortsätta. Projektet har ju också rönt ett stort massmedialt intresse. Kvalificerad byggnadsvård kräver stor hantverksskicklighet och det för hantverkskunnandet vidare.
Både Grafikens Hus och en fortsättning vid Mälsåker sammanfaller väl med idén om arbetsmarknadsinsatser på kulturområdet som presenteras i socialdemokraternas motioner till årets riksdag. Tanken är att tillvarata inte bara de arbetslösa byggnadsarbetarnas kapacitet utan också arkitekters och andra teknikers på byggområdet.
Tre kommuner i Östra Sörmland: Trosa, Nyköping och Oxelösund, samarbetar sedan några år kring idén om ett Östersjöcentrum. Tanken är att ta tillvara och åskådliggöra resultaten av Stockholms universitets forskning vid Studsvik och Askölaboratoriet. Genom att här också samla kunskaper från forskningen på andra håll skulle man kunna få en samlad kunskap kring miljö- och livsbetingelser för Östersjön. Världsnaturfonden har också visat stort intresse. Tanken är att man genom en besöksanläggning skulle kunna förmedla den samlade nationella och internationella kunskapen till allmänhet, skolor, forskare, miljövårdare och andra intresserade. För att kunna förverkliga detta torde det vid sidan om forsknings- och miljöanslag bli nödvändigt med en kultursatsning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sysselsättningen i Sörmland,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning och forskning i Sörmland,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunikationer i Sörmland,2
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kultursatsningar i Sörmland.3
Stockholm den 25 januari 1994 Maj-Lis Lööw (s) Göran Persson (s) Reynoldh Furustrand (s) Anita Persson (s) Alf Egnerfors (s)
1 Yrkande 2 hänvisat till UbU 2 Yrkande 3 hänvisat till TU 3 Yrkande 4 hänvisat till KrU