Bakgrund
I den socialdemokratiska motionen i anledning av prop. 1993/94:100 om den ekonomiska politiken utgör sysselsättningen en viktig del. Med instämmande i vad som föreslås i partimotionen vill vi anföra följande beträffande sysselsättningen i Jönköpings län.
Arbetslösheten liksom lagda och utlösta varsel är ett stort problem i Jönköpings län, som inte verkar bli mindre. I denna motion vill vi peka på de faktorer som påverkar situationen negativt just för Jönköpings län samt lägga förslag som leder till en mer positiv utveckling.
Den öppna arbetslösheten i Jönköpings län uppgick den 17 januari 1994 till 6,5 %, dvs. 12 144 personer. Detta innebär en kraftig ökning sedan motsvarande period förra året och en än kraftigare ökning sedan regeringsskiftet 1991. De som befinner sig i arbetsmarknadspolitiska åtgärder är ännu fler och sammantaget ligger den totala mängden människor utanför den ordinarie arbetsmarknaden på dryga 15 %. En i historisk jämförelse unikt hög arbetslöshet är därmed verklighet.
Arbetslöshetens negativa effekter känner vi alla. Människor som inte har någon högre önskan än att få försörja sig själva förvägras denna möjlighet. Passivitet samt känsla av onödighet och maktlöshet blir resultatet i det första ledet. I ett längre perspektiv blir resultatet i samhällen med hög arbetslöshet också kända konsekvenser såsom exempelvis missbruk, kriminalitet och utslagning. Utslagningen innebär också i nästa högkonjunktur påtagliga risker för en ökande inflation och s.k. flaskhalsar i produktionen.
Den fulla sysselsättningen är det alltigenom övergripande politiska målet för oss socialdemokrater.
Jönköpings län drabbas av den borgerliga politiken
Orsakerna till den allt djupare krisen i Jönköpings län är bl.a. följande:Jönköping är ett industrilän där varuproduktionen står i centrum. Detta gör också länet konjunkturberoende. Tack vare den ofrivilliga devalveringen 1992 har exportindustrin något återhämtat sig. Samtidigt har den inhemska marknaden tack vare sjunkande efterfrågan fallit ihop. Sammantaget klarar inte uppgången av export att minska den unikt höga arbetslösheten. Därutöver är nivån på nyinvesteringar oroväckande låg.Småhus- och byggindustrin har fått stora och ökande problem de senaste åren. Detta är dels orsakat av avmattning i konjunkturen, dels också av regeringspolitiken. Felaktiga beslut om den framtida bostadsfinansieringen har lett till en osäkerhet och rädsla kring om man skall våga satsa inför framtiden och bygga nytt. De besked som har kommit från regeringen innebär att bostadssubventionerna successivt minskas och på längre sikt avskaffas. Detta leder till en hämmande effekt på bostadsbyggandet. Jönköpings län drabbas här extra hårt eftersom den absolut största delen av den svenska småhusindustrin finns i länet. Inom denna sektor har antalet anställda mer än halverats på ett år. Samtidigt har byggandet av industrilokaler i det närmaste upphört. Detta är oroande och bör motarbetas av konjunkturpolitiska skäl.De kommunala neddragningarna kommer att innebära ökad arbetslöshet. Om regeringens egna prognoser stämmer är problemet avsevärt. Då bör det röra sig om dryga 1 300 personer som kastas ut i arbetslöshet i Jönköpings län. Detta medför en betydande ekonomisk rundgång som måste brytas.
Ett åtgärdsprogram för sysselsättning även i Jönköpings län
En politik för sysselsättning måste grunda sig på det faktum att det är bättre att folk får arbeta eller utbilda sig vidare än att staten betalar ut ett passivt kontantstöd. Vi vill därför satsa på en politik som i Jönköpings län innebär en ökning av investeringarna inom byggandet, industrin, kommunerna, infrastrukturen och kulturen. En politik som ger möjlighet till utbildning för både ung och gammal. En politik som tillför de resurser som behövs för arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Investera i en aktiv näringspolitik
För att klara sysselsättningsfrågan behövs en aktiv näringspolitik som skapar goda grunder för möjlig tillväxtökning. Det handlar om allt från att bereda svensk industri god kunskapsnivå till att stimulera tillgången på riskkapital. I den ekonomisk-politiska motion som socialdemokraterna lagt fram presenteras de förslag vi vill genomföra inom närings- och finanspolitiken för att förbättra tillväxtmöjligheterna. I programmet betonas särskilt behovet av nya industriinvesteringar. För att underlätta detta föreslås möjligheter för direktavskrivningar för 70 % av industriinvesteringarna. I riket i sin helhet skapar detta investeringar inom industrin motsvarande 8 miljarder kronor. Sysselsättningseffekten är svår att värdera men borde för Jönköpings län innebära dryga 600 jobb.
Arbetet med att utveckla kompetens och kvalité bör intensifieras. I Jönköpings län finns i dagsläget ett tilltagande kvalitetsmedvetande inom näringslivet. I ett länsteknikcentrum pågår exempelvis ett intensivt arbete för att bland länets industrier sprida kvalitetsbegreppet ISO 9 000. Detta är ett projekt och engagemang som är lovvärt och ligger helt i linje med de krav som förs fram i den socialdemokratiska motionen för att sprida kvalitet, kompetens och konkurrenskraft. Målet bör vara att i ett skede av låg aktivitet genomföra en kraftfull höjning av kompetensen i produktionen, så att näringslivet står väl rustat inför de kvalitets- och produktivitetskrav som nästa uppgång ställer oss inför. Programmet bör genomföras i nära samarbete mellan staten och parterna inom varje näringsgren.
I dagsläget är det stora problemet bristen på certifieringsföretag. Detta har inneburit ökande kostnader samt långa väntetider för de företag inom Jönköpings län som vill skaffa sig certifikatet ISO 9 000. Då dessa jobbar på uppdrag av Svedac bör ytterligare ett par certifieringsföretag tillskapas. Ett bör förläggas till Jönköpings län där det finns en gedigen industri- och produktionskultur. Förutom att detta skulle skapa jobb, skulle det skapa en närmare kontakt med och uppmuntran till certifiering för de många industriföretagen i Jönköpings län.
Det har visat sig att kooperativa utvecklingscenter är en utomordentligt framgångsrik metod att skapa nya företag och därmed nya jobb. Enligt en studie som RRV gjort har kooperativa utvecklingscenter skapat nya jobb till en kostnad av drygt 11 000 kronor per jobb, att jämföra med betydligt högre kontantstöd. Jobben har ofta uppstått i glesbygd och inom tjänsteproducerande sektorer. Det bör därför inrättas ett kooperativt utvecklingscenter i Jönköpings län. Staten bör inom ramen för arbetsmarknadspolitiska åtgärder stödja detta.
Investera i infrastrukturen
Runt om i Jönköpings län finns det ett stort behov av upprustning av vägar och järnvägar.
I de planer som Vägverket och Banverket planerat finns ett flertal projekt som snabbt skulle kunna ge både sysselsättning och bättre kommunikationsmöjligheter. Ett flertal av dessa står på kö i väntan på statliga resurser för finansiering. Det är angeläget att flytta fram dessa planer så att de kan komma igång snabbt.
Den socialdemokratiska partimotionen anslår dryga 4,1 miljarder kronor för underhåll i vägar. Jönköpings län har såväl viktiga stora underhållsprojekt (t.ex. Riksväg 40, Riksväg 26 m.fl.) som många mindre projekt inom tätorter och landsbygd. Jönköpings län bör därför erhålla väginvesteringar för att åtgärda dessa behov. En satsning i enlighet med partimotionen ger investeringar motsvarande 160 miljoner kronor och 560 nya jobb. Därutöver föreslår vi att kommunerna erhåller ett 50-procentigt stöd för investeringar i det kommunala gatunätet motsvarande 1 miljard kronor. Detta leder då till nya investeringar motsvarande 2 miljarder kronor och för Jönköpings läns del dryga 150 nya jobb.
Därutöver finns behov av större och långsiktigare satsningar på järnvägen. Här finns anledning att rusta upp järnvägssträckan Nässjö--Jönköping. Till detta kommer upprustningsbehov på sträckan Jönköping--Falköping. Härigenom uppnås en ringeffekt som gör det möjligt att snabbt förbinda Östergötland, Småland och Västergötland med Stockholmsregionen med X2000-tåg. I Nässjö bör också en ny rangerbangård byggas i stället för den gamla. Denna saknar all teknisk utrustning och växlingsarbetet utförs därför manuellt, vilket knappast kan sägas vara ekonomiskt rationellt. I den socialdemokratiska partimotionen anslås medel för underhåll av järnvägar motsvarande 500 miljoner kronor och med en sysselsättningseffekt på 1 000 personer. Ovan nämnda projekt bör här högt prioriteras och sysselsättningseffekten till Jönköpings län bör därmed röra sig om dryga 50-talet personer.
Vidare bör första etappen av Götalandsbanan mellan Jönköping och Borås byggas. Genom detta projekt skapas en snabb förbindelse till Göteborg--Västsverige och Oslo. Detta kan bli en viktig länk för att föra över bl.a. gods till järnväg från vägtrafik.
Investera i byggande
Det föreligger behov av både nybyggnation och renovering av det befintliga fastighetsbeståndet.
Framför allt behövs upprustning av det befintliga bostadsbeståndet. Enligt Folk- och bostadsräkningen finns det ca 2 miljoner lägenheter i Sverige byggda före 1960. Endast ca en fjärdedel av dessa har renoverats. Dessutom finns det stora behov av att förbättra den yttre miljön i de s.k. miljonprogramsområdena. Stora områden utan kontaktytor har ofta lett till främlingskap och sociala problem. Nu finns utrymme och tillfälle att göra något åt dessa problem. Ett nytt och kraftfullt ROT-program bör därför inledas. Vi delar därmed den åsikt som kommer till uttryck i de socialdemokratiska ekonomisk-politiska partimotionen. Denna innebär att ROT-insatser motsvarande 7 miljarder kronor kan komma igång under nästkommande budgetår. Sysselsättningseffekten av detta kan i landet beräknas till 17 000 personer och i Jönköpings län till 680 personer.
Nyproduktionen bör också stimuleras, och vi förespråkar därför ett tillfälligt investeringsbidrag på 10 % under 1994 för ytterligare 5 000 nya lägenheter i riket. Dessa bör kunna byggas då vi samtidigt avfärdar regeringens förslag på indragna räntebidrag. Effekterna för Jönköpings län borde då bli motsvarande 400 nya jobb inom främst byggsektorn.
ROT-åtgärderna bör inte bara begränsas till bostadsbyggande. En stor kraftansträngning bör också göras för att rusta upp offentliga lokaler. Detta ökar inte bara sysselsättningen utan också välfärden för äldre, handikappade och skolungdomar samt förbättrar arbetsmiljön för anställda inom offentlig sektor. Vi anser därför att ett ROT-projekt bör genomföras i riket för kommunala lokaler, skolor, handikappanpassning och äldreboende. Det statliga stödet bör uppgå till ca 1,1 miljarder kronor och kan beräknas framkalla investeringar motsvarande 4,1 miljarder kronor. För Jönköpings län skulle en sådan åtgärd motsvara 400 nya jobb.
Ett åtgärdsprogram bör tas fram för att undvika den katastrof som är nära fullbordan inom trähusbranschen. Under en tvåårsperiod har jobb inom branschen minskat till en tredjedel. Produktionen har sjunkit till en nivå där produktionskapacitet långsiktigt slås ut. Orsaken till detta är bl.a. förändrade bostadssubventioner och svåra kreditmöjligheter. Nu måste staten ta sitt ansvar för att ett åtgärdsprogram utarbetas och genomförs för trähusbranschens överlevnad.
Investera i utbildning
Det är nu en central uppgift att tillse att de som önskar utbilda sig också får chansen. Under regeringens första år har så inte varit fallet. Neddragningar av resurser till Komvux, det tredje året på gymnasieskolan samt inga nya platser till de mindre högskolorna var länge regeringens politik. Senare har man under galgen tvingats ändra sig eller stoppa de värsta neddragningarna men som helhet kan ändå konstateras att den borgerliga utbildningspolitiken varit negativ för Jönköpings län.
Med krisuppgörelsen hösten 1992 korrigerades delar av denna politik. Satsning på utbildning blev åter viktigt. Det handlade bl.a. om fler högskoleplatser (även till de mindre orterna), komvuxplatser och folkhögskoleplatser via arbetsmarknadspolitiska anslag samt en satsning på kompetensutveckling i arbetslivet.
Alla dessa åtgärder är beslut som vi socialdemokrater hett eftersträvat. Efterfrågan av utbildningsplatser är dock fortfarande betydligt större än utbudet. Långsiktigt behöver ytterligare en årskull, dvs. ca 100 000 personer, befinna sig i utbildning jämfört med slutet av 1980-talet.
Vi socialdemokrater presenterar därför i vår utbildningspolitiska motion förslag om såväl utökning av gymnasieskolan som komvux och högskolan.
Komvux bör enligt denna motion utökas med 12 000 platser, gymnasiets tredje år med 4 000 platser, folkbildningen med 2 000 platser och högskolan med 4 500 årsstudieplatser. Detta skulle för Jönköpings län innebära 480 nya platser på komvux, 160 på gymnasiet och 80 inom folkbildningen och 200 nya platser på högskolan. Bland dessa platser bör särskilt utrymme tilldelas den länge emotsedda sjukgymnastlinjen vid Hälsohögskolan i Jönköping. Vidare bör högskolan i Jönköping få examensrätt för grundskollärarutbildningen årskurs 4--9 samt de 90 nya platser som begärts. Detta kan bli verklighet om den socialdemokratiska motionen bifalls. En särskild högskoleutbildning för industridesign bör samtidigt tillskapas.
Folkbildningssatsningen innebär fler folkhögskoleplatser och studier i studieförbund. Detta gör att arbetslösa kan beredas meningsfull sysselsättning. Inom Jönköpings län finns en lång tradition av folkbildning. Studieförbund och folkhögskolor står därmed väl rustade för verksamhetsökningen.
Även arbetsmarknadsutbildningen bör utökas. Möjligheterna till utbildningsvikariat bör bibehållas. Till skillnad från regeringen som vill minska på antalet platser med 6 000 vill vi bibehålla antalet platser. Utbildningsvikariaten är ett bra sätt att stimulera fram vidareutbildning och kompetensutveckling. För Jönköpings län innebär detta 240 nya platser. Även arbetsmarknadsutbildningen bör stärkas. 10 000 ytterligare platser bör inrättas. Detta innebär ytterligare 400 nya utbildningsplatser för Jönköpings län.
Investera i kommunerna
Som vi har angett ovan finns det ett starkt behov av nya kommunala investeringar. Det kan t.ex. handla om investeringar i fastigheter, VA-nät eller cykelbanor. Kommunerna bör få stimulanser till dessa investeringar. I dag saknas kommunala resurser. Lågkonjunkturen tillsammans med regeringens indragningar från kommunerna samt kommunala direkta och indirekta skattestopp har lett till ett allvarligt ekonomiskt läge. Flera av länets kommuner tillhör landets förlorare.
1994 beräknas ytterligare 37 000 (enligt finansplanen) förlora sina jobb inom kommunala sektorn. Jönköpings län riskerar därmed tappa ca 1 300 jobb. Kommunala indragningar leder således till större arbetslöshet och därigenom ökade kostnader för arbetslöshetsbekämpning. Således blir resultatet inte besparing utan rundgång, dessutom en rundgång med stora välfärdsförluster. Det bör därför med omedelbar verkan införas ett kommunalt och landstingskommunalt uppsägningsstopp. Eventuellt måste kommunerna då kompenseras ekonomiskt. Detta bör ske genom att AMS får använda resurser som annars skulle ha använts till kontantstöd som stimulans att klara uppsägningsstoppet.
Vi kräver därutöver nu en parlamentarisk beredning med uppgift att begränsa skadorna av rundgången.
Investera i kulturen som en väg ur krisen
Som ett led att skapa meningsfull, utvecklande och kompetenshöjande arbetsmarknadspolitiska åtgärder bör en stor satsning på restaurering av kulturområden och kulturbyggnader göras. Flera förslag på åtgärder som snarast behöver göras finns sammanställda i Jönköpings länsmuseums anslagsframställan till länsstyrelsen. Detta är i flera fall uppdrag som ställer kvalificerade krav och som stärker yrkeskunnandet med exempelvis träarbeten och stensättning. Genom de förslag som finns i den socialdemokratiska partimotionen investeras i samlings- och kulturlokaler samt trossamfund och kyrkor ytterligare 600 miljoner kronor. Vi stödjer denna tanke. Tillsammans med en satsning på kulturmiljövård motsvarande 140 miljoner kronor skapas genom dessa förslag sammanlagt cirka 70 nya jobb.
Investera i en god livsmiljö
I den socialdemokratiska motionen föreslås insatser som inte bara skapar jobb utan också förbättrar miljön. Hit hör bl.a. insatser för att förbättra VA-nät, reningsverk, industrisanering och åtgärder mot buller. Tillsammans skapas miljöinvesteringar motsvarande 2,6 miljarder kronor. Detta innebär ytterligare cirka 240 nya jobb i Jönköpings län.
Bekämpa arbetslösheten
Det är således inte bristen på uppgifter som gör att människor nu går arbetslösa i Jönköpings län. Det är snarare oförmågan att släppa loss medel för framtidsinvesteringar, utbildning och annan välfärdsverksamhet. Resultatet blir att en stor del av dessa medel i stället används som kontantstöd till arbetslösa.
Vi har med denna motion visat hur dryga 5 000 nya jobb och utbildningsplatser kan tillskapas i Jönköpings län. Vi har visat på behovet av investeringar i industri, skolmiljöer, vägar, järnvägar och fastigheter. Resurser till dylika insatser finns upptagna i den socialdemokratiska ekonomisk-politiska motionen.
Med följdverkningar i form av efterfrågeökningar på grund av bygg- och infrastruktursatsningar finns anledning att tro att sysselsättningseffekten blir än större. Därigenom kan också behovet av kontantstöd och arbetsmarknadspolitiska insatser komma att minska.
Vi anser att det finns ett val att göra och att riksdagen borde välja den fulla sysselsättningen i Jönköpings län och i övriga landet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sysselsättningsförhållandena i Jönköpings län.
Stockholm den 25 januari 1994 Martin Nilsson (s) Åke Gustavsson (s) Catarina Rönnung (s) Nils Nordh (s) Allan Larsson (s)