Jämställdhet och jämlikhet, solidaritet och rättvisa har varit centrala begrepp i svensk politik under i stort sett hela 1900-talet. När man närmare granskar regionalpolitiken ter det sig därför märkligt hur lite den präglas av kvinnors vardag. Kvinnors problem och behov har i stort sett varit osynliga. Det beror på att den problembild som tecknas är en starkt näringsinriktad bild med människor i första hand som företagare (manliga), entreprenörer och som en könlös arbetskraftsmassa. I den mån arbetskraften haft ett ansikte så har det varit den manliga industriarbetarens. Hela den offentliga sektorn, där kvinnorna, inte minst glesbygdens, finns, har lämnats utanför.
Häri ligger den enögdhet, som Tora Friberg tar upp i Glesbygdsmyndighetens skrift ''Den andra sidan av myntet -- om regionalpolitikens enögdhet''. Regionalpolitiken kan inte vara enbart näringspolitik, den måste också vara en välfärdspolitik, som engagerar sig i människors vardag. Den måste ta hänsyn till att människor inte är lika. Det finns olika sätt att leva, det finns skillnader mellan kvinnor och män, vardagslivets förutsättningar är olika i skilda delar av landet.
En regionalpolitik som gör anspråk på att omfatta också kvinnors liv och situation i samhället måste ta itu med frågor som rör deras försörjning och sätt att leva, deras möjligheter till inflytande och makt att förändra sin situation.
Just möjligheterna till försörjning, att få inflytande i samhället och del av samhällets resurser på samma sätt som männen, det är de stora frågorna för landsbygdens/glesbygdens kvinnor i dag. Det framgår tydligt av den enkät som Glesbygdsmyndigheten gjort bland kvinnliga nätverk och eldsjälar runt om i Sverige i samband med att idéskriften ''Den andra sidan av myntet...'' presenterades.
Kvinnorna har i stor utsträckning varit de som gått i spetsen för utvecklings- och förändringsarbetet på landsbygden. Trots det är det svårt för kvinnorna att få genomslag för sina idéer. Fortfarande är det så att kvinnorna får en mycket liten del av ekonomiska resurser som glesbygdsstöd och länsstyrelsernas projektmedel (även om siffrorna ser något bättre ut i dag än i slutet av 1980-talet).
Alarmerande är också de forskarstudier som Glesbygdsmyndigheten initierat och som visar att de kvinnliga eldsjälarna på landsbygden motarbetas och drabbas av bakslag i sitt arbete när de möter manliga makthavare och en sektorsuppdelad samhällsapparat. Två av varandra oberoende forskare, sociologen Marianne Bull och pedagogen Gun Mari Frånberg, har visat att de kvinnliga eldsjälarna i stället för att mötas av uppskattning för det de gör, snarare ifrågasätts, förlöjligas och behandlas som oseriösa.
De aktiva kvinnorna på landsbygden, de som vill bryta det patriarkala mönstret och bidra till samhällsförändringar som gör landsbygden mer attraktiv för de unga kvinnorna, de drabbas hårt av bakslag -- backlash. Det här är en utveckling som vi, om vi inte uppmärksammar den ordentligt, bara sett början av. I kärva ekonomiska tider, med en krympande kommunal ekonomi och med nedrustningen av offentlig sektor kommer landsbygdens och glesbygdens kvinnor att drabbas hårt. I manliga forskarkretsar uttrycks det som hemmafruns renässans!
En sådan hemmafruns renässans kommer i sin tur att innebära att flickornas utflyttning från landsbygden ökar i fart i stället för att minska.
Vi anser att en sådan utveckling får allvarliga konsekvenser inte bara för lands- och glesbygden utan för landet som helhet. Lands- och glesbygden är en viktig resurs för Sverige och utan kvinnor kan inte den resursen utvecklas på ett tillfredsställande sätt. Ur ett jämställdhetsperspektiv måste lands- och glesbygden också ge kvinnorna samma resurser som männen har.
En regionalpolitik med ett klart kvinnoperspektiv införs inte över en natt. Landsbygdens kvinnor har själva gång på gång, bl.a. i samband med den förra regionalpolitiska propositionen, krävt att regionala resurscentra införs som ett redskap för att få gehör för sina krav. Det kravet har också förts fram i motioner från kvinnor i riksdagen, bl.a. från oss s-kvinnor. Erfarenheterna från de län som i någon form byggt upp regionala resurscentra är goda, även de som ännu bara haft en kort tid på sig. I Jämtlands och i Gävleborgs län t.ex., har det skapats en effektiv samverkan och samordning mellan kvinnor i lokal utveckling och kvinnor vid länsmyndigheterna på ett sätt som bidrar till en positiv utveckling för kvinnorna.
Även i dag är glesbygdens och landsbygdens kvinnor överens om att regionala resurscentra i kombination med ett nationellt resurscentrum är de viktiga instrument eller verktyg, som behövs i kampen för en regionalpolitik som ger kvinnorna samma utgångspunkt och samma möjligheter som männen. Kravet har uttalats i enkätsvaren till Glesbygdsmyndigheten och av Kvinnokraft, Glesbygdsmyndighetens projekt som under många år samlat landsbygdens kvinnor och varit språkrör för dem.
De regionala resurscentren måste utformas utifrån de behov och förutsättningar som finns i respektive län. Ett övergripande mål är att kvinnoperspektivet så småningom skall vara integrerat i all verksamhet. Andra uppgifter kan vara att få till stånd utvecklingsprojekt, stimulera kompetensutveckling av och för kvinnor, befrämja kunskapsutveckling och verka för en samordning mellan olika regionala myndigheter, kommuner och kvinnor i lokal utveckling.
Vi föreslår att en viss del av länsanslagen viks för att skapa regionala resurscentra. För att länsstyrelserna skall kunna utnyttja medlen måste de presentera ett program för kvinnobefrämjande åtgärder. De regionala resurscentren blir viktiga redskap för att genomföra programmen. Genom en bred förankring i nätverk, kvinnogrupper och hos myndigheter garanterar programmen att länens kvinnosatsningar drar åt samma håll och därför utnyttjas på ett effektivt sätt.
I flera län i norra Sverige pågår nu, till stor del genom Glesbygdsmyndighetens försorg, projekt och försök med utbildning på kvinnors egna villkor. GBM och länsstyrelserna i några av norrlänen arbetar utifrån modellen från Norge med kvinnouniversitet. I flera län kan det s.k. Kvinnouniversitetet bli den centrala delen i regionala utvecklingscentra. Denna satsning på regionala och lokala utbildningsmodeller samt distansstudier utifrån kvinnors behov, med en ny form av pedagogik, är ytterst viktig att lyfta fram. På sikt har projektet stor betydelse för glesbygdens överlevnad och den långsiktiga finansieringen bör därför lösas centralt, dvs. den här utbildningsformen bör tas upp av utbildningsdepartementet.
För att samla erfarenheterna från det som görs runt om i landet behövs också ett nationellt resurscentrum, ett nav och ett komplement till regionala resurscentra. Inte minst under den tid som regionala resurscentra byggs upp är det nödvändigt att det finns ett organ som samlat bevakar regionalpolitiken ur kvinnoperspektiv. Det arbete som gjorts inom projektet Kvinnokraft och inom Glesbygdsmyndighetens programområde ''Kvinnor'' är den grund som ett sådant nationellt resurscentrum för kvinnor kan bygga vidare på. Kvinnokraft är redan i dag en form av ett nationellt nav, som samlat glesbygdens och landsbygdens kvinnor till riksomfattande konferenser med erfarenhetsutbyte, och som drivit på arbetet ute i länen, så att konferenser hållits kring temat regionala resurscentra i så gott som varje län. I en uppföljning av de regionala konferenserna, som Kvinnokraft gjort i vinter framgår det att konkreta planer på regionala resurscentra nu finns i åtskilliga län.
Kvinnokrafts pådrivande arbete har vid Glesbygdsmyndigheten kompletterats med att forskarstudier tagits fram som ger fakta och underlag om kvinnornas situation på landsbygden och i glesbygd. Glesbygdsmyndigheten har knutit landets främsta forskare med temat kvinnor, glesbygd och regional utveckling till sig och resultaten av deras arbete ligger till grund för pilotprojekt vid myndigheten och för ageranden från politiker och myndigheter. Några exempel är de studier som gjorts av Tora Friberg, Marianne Bull och Gun Mari Frånberg och som bl.a. ligger till grund för den här motionen.
Vi anser därför att Glesbygdsmyndigheten bör få i uppdrag att på motsvarande sätt som länsstyrelserna formulera ett nationellt program för kvinnobefrämjande åtgärder på landsbygd och i glesbygd. Programmet bör formuleras i samarbete med Kvinnokraftsprojektet. En viktig del i programmet bör vara att utveckla ett nationellt resurscentrum och regeringen bör därför anslå medel till GBM för det ändamålet.
Centrets arbete bör bygga vidare på det arbete Glesbygdsmyndigheten och Kvinnokraft utfört beträffande kvinnor och regionalpolitik. Det bör vara knutet till Glebygdsmyndigheten men ha en självständig ställning och en bred kontaktyta mot myndigheter, organisationer och nätverk.
Även våra nordiska grannländer har arenor på statlig respektive överstatlig nivå för att bygga upp kunskap om samhället och den regionala utvecklingen ur ett kvinnoperspektiv. Danska Kvinnors Nationalråd, Mikkels Institute for Rural Research and Training i Finland och Kvinnolobbyn inom EU är några exempel. Samtliga är finansierade av staten/EU.
Det för oss intressantaste exemplet är förslaget till distriktskvinnecenter i Alta. I Norge har man sedan länge arbetat med särskilda program för kvinnorna i ''distriktene''. Inom Finnmarks fylkeskommun har en grupp kvinnor med hjälp av medel från kommunedepartementet utarbetat ett förslag till ett nationellt center för distriktskvinnor. Det skall arbeta med kunskapsutveckling och information, det skall forma en arena för kunskap om kvinnor i distrikten. Delmålen är att dokumentera och synliggöra kvinnors liv, utveckla alternativa framtidsbilder, utveckla kunskap om kvinnors kompetensbehov med sikte på att påverka regionalpolitik och samhällsplanering.
Ett viktigt argument för det norska centret har varit att uppföljningen av och kunskapsuppbyggnaden kring kvinnoprojekt på landsbygden hittills har varit för dålig och sporadisk. En stabil kunskapsarena behövs för att ta till vara distriktskvinnornas erfarenheter i regionalpolitiken. Förslaget finns dokumenterat i rapporten Hjörnesteinskjönnet (april 1993).
Glesbygdsmyndighetens och Kvinnokrafts arbete visar att vi i Sverige också behöver en sådan stabil kunskapsarena för att ta till vara landsbygdskvinnornas erfarenheter och ge uttryck åt dem i regionalpolitiken.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett nationellt resurscentrum för kvinnor,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regionala resurscentra för kvinnor,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medel till kvinnouniversitet.
Stockholm den 24 januari 1994 Britta Sundin (s) Inger Hestvik (s) Iréne Vestlund (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Monica Öhman (s) Lena Boström (s) Carin Lundberg (s) Margareta Winberg (s) Berit Andnor (s) Elvy Söderström (s) Sinikka Bohlin (s) Sigrid Bolkéus (s) Ulrica Messing (s) Kristina Svensson (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s)