Dagens allvarliga arbetsmarknadsläge och ekonomiska kris ställer stora krav på nytänkande, kreativitet och anpassningsförmåga i hela landet. Därför behövs ett nytt grepp på regionalpolitiken i stort och särskilt vad det gäller kvinnoperspektivet.
Tora Friberg skriver i idéskriften ''Den andra sidan av myntet -- om regionalpolitikens enögdhet'' att kvinnornas problem och behov mer eller mindre varit osynliga i regionalpolitiken. Närings- och regionalpolitiska bedömningar har huvudsakligen utgått från ett strikt näringslivsperspektiv där manlig företagsamhet stått i centrum. Att offentlig barnomsorg, bra vård m.m. ligger till grund för kvinnors möjlighet att bidra till regionens utveckling har förbisetts.
I de senaste årens nationella debatt om regionalpolitiken har detta manliga synsätt förstärkts, allt medan viktigt utvecklingsarbete i det tysta genomförts av kvinnor i regionerna. Regionalpolitiken handlar alltmer om tillväxt i näringslivet och infrastruktursatsningar, dvs. vägar, järnvägar, telekommunikationer etc, medan nyskapande och nytänkande på små och mellanstora företag inte uppmuntras i lika hög grad.
Den redan existerande företagskulturen som arbetar utifrån manliga etableringsmodeller utgör ett problem och ett hinder för kvinnor. Det finns t.ex. en stor oförståelse för att en väl fungerande offentlig sektor är en förutsättning för att kvinnor skall ha möjlighet att bedriva näringsverksamhet. Eller att barn- och äldreomsorgen samt sjukvården och den kommunala tjänstesektorn erbjuder viktiga utmaningar vad det gäller kvinnors möjlighet att förnya regionen. Kvinnor bemöts dessutom ofta skeptiskt av kreditgivare och banker eftersom de inte alltid delar en kultur av grabbig företagaranda.
Sedan en tid tillbaka har kvinnor i olika regioner i vårt land gått samman med krav på regionala satsningar. Ett antal resurscentra har startats av länsstyrelserna i bl.a. Gävleborgs och Jämtlands län. Verksamheten har koncentrerats till utvecklingsprojekt för kvinnor i regionen, ökad lokal förankring, utbildningsverksamhet och kontaktförmedling. Mycket återstår att göra, t.ex. att samordna verksamheten med högskolor om utbildning och forskning. Nu är det hög tid att varje region får sitt eget resurscentrum för kvinnor, anpassat efter de olika regionernas förutsättningar och behov. Viss del av länsstyrelsernas anslag bör kunna vikas för detta. Det är också rimligt att riksdagen ger länsstyrelserna i uppdrag att presentera ''regionala program för kvinnobefrämjande åtgärder''.
Parallellt med detta bör ett nationellt resurscentrum byggas upp för att samordna de regionala insatserna för kvinnor. Riksdagen bör ge Glesbygdsmyndigheten i uppdrag att på motsvarande sätt som länsstyrelserna formulera ett nationellt program för kvinnobefrämjande åtgärder på lands- och i glesbygd.
Det finns all anledning att tro att kvinnlig företagsamhet är en framtidsbransch. Utländska exempel visar att kvinnlig företagsamhet varit lyckosam och spelat en stor roll i utvecklingen av en region. Mellan 1983 och 1987 växte andelen amerikanska företag med kvinnliga företagsledare med 57 %. Ca 40 % av de amerikanska småföretagen ägs i dag av kvinnor och 10 % av den totala arbetskraften i USA sysselsätts av kvinnliga företagare (rapport från The National Foundation for Women Business Owners). Undersökningar har dessutom visat att livslängden på kvinnors småföretag är längre än genomsnittet, att verksamheten är stabil och att dessa företag har en mindre benägenhet till dramatisk tillväxt. Effekten av detta har blivit att kvinnor har kunnat expandera i en konjunktur när manliga företagare tvingats avskeda. Förslag på stöd till kvinnliga företagare återfinns i Vänsterpartiets näringspolitiska motion.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett kvinnoperspektiv på regionalpolitiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till kvinnliga företagare,
3. att riksdagen hos regeringen begär att länsstyrelserna får i uppdrag att formulera regionala program för kvinnobefrämjande åtgärder,
4. att riksdagen hos regeringen begär att Glesbygdsmyndigheten får i uppdrag att formulera ett nationellt program för kvinnobefrämjande åtgärder på landsbygd och i glesbygd.
Stockholm den 17 januari 1994 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v) Berith Eriksson (v) Elisabeth Persson (v) Bengt Hurtig (v)