En övertro på politiska lösningar och att välfärd byggs genom storskaliga enhetsmodeller fungerar inte i praktiken, allra minst på landsbygden. Utvecklingen av landsbygden hämmas om politiken betraktas som ett problem, där det gäller att fördela och hushålla med givna resurser. Denna inställning är alltför snäv. I en fri ekonomi är resurserna inte givna. Marknaden upptäcker nya resurser samtidigt som den hushållar med de gamla.
Stödåtgärderna har oftast lett till en negativ landsbygdsdebatt där problemen såsom avfolkning, dålig service, ont om arbete m.m. har staplats på varandra. Problemfokuseringen har slutat i krav på mer stöd istället för en diskussion om hur man kan avlägsna hinder för entreprenörer, nya företag och investeringar.
Vi vill ta tillvara landsbygdens utvecklingsmöjligheter. Det görs bäst genom att de hinder som i dag bromsar denna utveckling -- främst i form av höga skatter, regleringar och bidragsstyrning -- undanröjs. Landsbygden lider ingen brist på resurser. Produkterna från skogen utgör vår viktigaste exportvara. Det svenska jordbruket tillhör det mest effektiva i världen. Kulturlandskapet, som är en följd av de areella näringarnas verksamhet, är vackert och skiftande och den svenska naturen i sin helhet utgör en tillgång, såväl för oss svenskar som för människor från andra länder, förutsatt att vi vårdar och tar tillvara denna tillgång på ett riktigt sätt.
Underlätta boendet på landsbygden
Många människor föredrar att bosätta sig på landet där man har tillgång till naturen och kan känna frihet. Det är angeläget att man underlättar boende på landet och att regler och bestämmelser utformas så att dessa inte utgör ett hinder för boendet. Glesbebyggelserätten bör återinföras. Endast starka skäl skall få hindra bebyggelse. Den lagstadgade huvudregeln skall vara rätten att bygga på landet. Lantbrukares rätt att uppföra ekonomibyggnader utan formell prövning bör bevaras. Strandskyddslagen bör ses över, i syfte att underlätta för människor att bygga vid mindre känsliga strandområden.
Många människor önskar kunna äga en bit mark. Den möjligheten har ökat genom bättre förutsättningar att göra avstyckningar från jordbruksfastigheter genom lantmäteriförrättning och genom förändringar i jordförvärvslagstiftningen. Vi anser att man bör utvärdera effekten av dessa regler för att eventuellt gå ännu längre mot generösare regler för sådana avstyckningar, vilket ytterligare skulle kunna öka attraktionen till bosättning på landet. Detta kan gälla familjemedlemmar som gärna vill äga en bit mark i anslutning till det tidigare föräldrahemmet, eller andra som tänker bedriva viss verksamhet med anknytning till markbehov.
Stora delar av jordförvärvslagen har på senare tid ändrats. Detta underlättar för nya hushåll att etablera sig på landsbygden. Arbetet med att liberalisera reglerna i jordförvärvslagstiftningen bör drivas vidare. Krav på förvärvsprövning bör undvikas, eftersom det utgör hinder för etablering och utveckling.
Gemenskap och valfrihet
Hemmets gemenskap och den lilla världen spelar ofta en stor roll på landsbygden. En ökad bosättning i glesbygd stärker den sociala gemenskapen. Medelåldern är ofta hög. Ett ökat inslag av yngre familjer skapar en kontinuitet och ger ökad trygghet.
Människor som bor på landsbygden är i stor utsträckning beroende av flexibilitet och valfrihet inom trygghetssystemet. På familjepolitikens område skulle ett vårdnadsbidrag ha stor betydelse för familjernas valfrihet och trygghet. Rätten att starta alternativa daghem, som förstärks ytterligare genom riksdagsbeslutet i december månad förra året, gynnar också landsbygden. Skolpengen kan också användas på ett sådant sätt att mindre landsbygdsskolor kan drivas vidare. Vi menar att man måste gå vidare på denna valfrihetens väg. Detta kan t.ex. gälla äldreomsorgen, där en utvidgad rätt till valfrihet skulle skapa möjlighet att etablera små ålderdomshem eller att hemtjänsten ordnas på ett flexibelt sätt.
Ny teknik skapar nya möjligheter
Den nya tekniken, inte minst inom dataområdet har öppnat nya vägar för arbete och sysselsättning. Man är nu mindre beroende av var arbetet lokaliseras. Detta medför också ökade möjligheter för nya sysselsättningar på landsbygden. För att underlätta en sådan utveckling krävs en ny syn i relationen arbetsgivare och arbetstagare. De gamla strukturerna passar ofta inte in i en ny tid. Anställningsförhållandena kan bli mera informella och entreprenörskapet utvecklas på områden där tidigare strikta anställningsregler varit gällande. Här anser vi att man bör se över arbetsmarknadslagstiftningen i syfte att underlätta och öka flexibiliteten för små, nystartade företag.
Kommunikationer och kommersiell service är andra viktiga områden. Avstånden kan kortas genom väl fungerande kommunikationssystem. En förstärkning av telenätet på landsbygden framstår som angeläget för att kunna utnyttja den nya tekniken på dataområdet.
På landet är bilen och vägkommunikationerna helt avgörande för framtiden. Bilen är en oersättlig resurs och kommer att så förbli. Målsättningen måste därför vara att göra bilarna ännu mera miljövänliga, utan att försvåra för människor att använda bilen. En översyn av hastighetsbestämmelserna kan också ha betydelse. I samband med den förbättring av vägnätet som pågår skall, enligt vår uppfattning, arbetet inriktas på att få till stånd ett ökat antal vägar med 110 km/h.
När det gäller den kommersiella servicen måste man underlätta sådana etableringar genom översyn av regelverken. Att ställa så höga krav på livsmedelshantering i lanthandeln eller på kaféägaren eller hårfrisörskan, så att etablering omöjliggörs, är oförnuftig politik. Vi anser att en översyn av dessa regler, som påverkar etablerings- och servicemöjligheterna, skall göras skyndsamt. Detta kan gälla såväl livsmedelslagstiftningen som annan lagstiftning.
De areella näringarna
De areella näringarna, jorden och skogen, utgör grunden för verksamheten på landsbygden. Det är därför helt avgörande för landsbygdens framtid hur utvecklingen blir inom dessa områden. Vi vill värna och utveckla såväl jordbruket som skogsbruken. Detta ligger också i linje med den positiva tron på landsbygdsutvecklingen i stort.
De areella näringarnas framtid hänger också nära samman med de relationer vi får till EU. Ett medlemskap med lika förutsättningar för den svenske bonden som för bönderna i andra europeiska länder är en avgörande fråga. Ett medlemskap i EU öppnar nya förutsättningar för såväl jord- som skogsbruket, samtidigt som konkurrensen hårdnar. Vid ett bra förhandlingsresultat med konkurrensneutralitet har det svenska jordbruket stora möjligheter att utvecklas. Om vi hamnar utanför den europeiska gemenskapen blir problemen större för de areella näringarna och därmed också för den svenska landsbygden.
Skogsprodukterna är vår viktigaste exportvara. Sett i ett EU-perspektiv kan denna tillgång ytterligare utvecklas. De nuvarande EU-länderna är kraftigt underförsörjda när det gäller såväl sågade produkter som papper och kartong. Vid en utvidgning av EG-ländernas antal med de fyra nu aktuella ansökarländerna och där Sverige ingår, skulle EU:s självförsörjningsgrad på t.ex. sågade produkter öka från 40 procent till 80 procent. Detta visar hur viktigt det är för svenska intressen att vara innanför denna stora marknad.
En målsättning för det svenska skogsbruket måste vara att väsentligt öka förädlingsgraden. De arbetstillfällen som genereras genom skogsråvaran kan därigenom öka. För att kunna öka förädlingsgraden krävs ökad forskning och produktutveckling. Staten och skogsnäringen måste här samverka inom ramen för olika forsknings- och utvecklingsprojekt. Den generellt sett ökade satsningen på forskning som skett de senaste åren är positiv. Vi anser att forskningen och produktutvecklingen inom skogs- och träproduktsektorn bör ges ökad prioritet inom ramen för de anslag som ges på forskningsområdet.
Regeringens förslag i forskningspropositionen våren 1993 om ett samlat program för träteknisk forskning och träfiberforskning var positivt. Det är viktigt att detta område fortsättningsvis ägnas stor uppmärksamhet.
Kombinationen jord--skogsbruk har av tradition varit stark i vårt land. Vi menar att denna struktur är viktig även i framtiden. Familjejordbruken utgör här en viktig förutsättning, och målsättningen måste vara att ytterligare stärka familjejordbruken och det enskilda ägandet av jord och skog. Utförsäljningen av vissa Domänverksarealer har varit och är en god markering i arbetet med denna målsättning och en privatisering inriktad mot familjejordbruken skall enligt vår uppfattning fortsätta. Staten bör genom sin ägarandel i det nya Assi-Domän verka för att försäljningen av skogsmark till enskilda fortsätter.
Äganderättsfrågorna och ersättningsreglerna vid intrång är också viktiga i detta sammanhang. Den privata äganderätten måste värnas och skyddas i grundlagen.
Kulturlandskapets fortlevnad hänger på jordbruket. Animalieproduktionen är en viktig del i detta sammanhang. Mulens och klövens positiva inverkan på det öppna landskapet kan inte ifrågasättas. Det gäller att även i fortsättningen försöka bevara den flora som utvecklas i hagar och ängsmarker. Jordbruket måste vara ekonomiskt lönsamt och bärkraftigt. Prissättningen på jordbruksprodukter är avgörande för näringen samtidigt som jordbruket ännu är beroende av politiska beslut. Så måste t.ex. ett slopande av kobidraget kunna medföra justeringar i gränsskyddet. Så länge andra länder skyddar sitt jordbruk på olika sätt måste även vårt land ge realistiska spelregler för den egna näringen. Detta utifrån medvetandet om att det effektiva svenska jordbruket skulle klara sig väl inom ramen för kommande lika konkurrens med kollegorna i andra länder.
Sammanfattningsvis anser vi att det krävs en helhetssyn för tillvaratagande av de resurser och förutsättningar som finns på landsbygden. Särintressen och bristande kunskap kan i annat fall motverka den utvecklingsresurs som finns i det svenska skogsbruket och jordbruket. Det måste också skapas bättre förutsättningar för fler människor att få bosätta sig på landsbygden och få uppleva de positiva natur- och miljövärden som det svenska kulturlandskapet och landsbygden kan erbjuda.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om underlättande av boendet på landsbygden,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avstyckningar från jordbruksfastighet och om jordförvärvslagstiftningen,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om valfrihet i äldreomsorgen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsmarknadslagstiftningen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunikationerna och telenätet på landsbygden,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskning inom skogsoch träproduktsektorn,2
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utförsäljning av skogsmark från Assi-Domän,2
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den privata äganderätten.3
Stockholm den 25 januari 1994 Göte Jonsson (m) Bo Arvidson (m) Olle Lindström (m) Jan-Olof Franzén (m) Lars Björkman (m)
1 Yrkandena 1, 2 hänvisade till BoU 2 Yrkandena 6, 7 hänvisade till NU 3 Yrkande 8 hänvisat till KU