Riksdagen beslutade år 1991 att instifta en särskild fond, Norrlandsfonden, med säte i Luleå. Norrlandsfonden kan sägas vara det första inslaget i en aktiv svensk regionalpolitik. Fondens uttalade syfte var att medverka i den industriella förnyelsen och utvecklingen i Norrland.
Norrlandsfonden tillfördes efter sitt bildande 15 miljoner kr årligen under fem år från LKAB:s vinstmedel. Genom ett beslut år 1966 förlängdes denna överföring ytterligare fem år. Under årens lopp har medel förts över från Statsföretag AB och statsbudgeten. Totalt har under årens lopp tillförts drygt 500 miljoner kr. Sedan 1986 har nu fonden bedrivit sin verksamhet utan något statligt tillskott. I huvudsak har fonden behållit sitt kapital mätt i nominella termer. Kreditförlusterna under den senaste finanskrisen är relativt små. Norrlandsfonden finansierar sin administration med hjälp av inkomna räntor.
Under årens lopp har Norrlandsfonden haft en mycket stor betydelse för utveckling och förnyelse av norrländskt näringsliv. Staten har via de regionala utvecklingsfonderna, det regionala företagsstödet främst inom stödområdet, de nya riskkapitalbolagen och Industri- och nyföretagarfonden varit med och skapat en riskkapitalförsörjning utöver den som banker och Norrlandsfonden kan ge. Ofta är situationen den att riskkapital utöver det egna kapitalet måste tillskjutas från flera av aktörerna för att ett projekt skall bli av. Om Norrlandsfonden inte har möjlighet att ställa upp kan det innebära att också de andra aktörerna drar sig ur om riskerna inte kan delas på flera händer. Det bör påpekas att Norrlandsfonden ger lån också utanför stödområdet. Cirka 80 % av den norrländska industrin ligger utanför stödområdet. De nya riskkapitalbolagen kan inte heller på grund av sitt börsberoende ta särskilt stora risker. I de allra flesta fall går Norrlandsfonden in med 20-- 30 % av riskkapitalbehovet. De insatser som fonden kan göra har därmed en hävstångseffekt som innebär att investeringar upp till fem gånger fondens insats kan komma igång.
Om vi utgår ifrån att Norrlandslänen bör uppnå samma sysselsättningsgrad i forsknings- och kunskapsintensiv industri som övriga landet bör antalet i sådan industri öka med 25 000 arbetstillfällen. Den traditionella basindustrin kommer även fortsättningsvis att vara av stor betydelse för såväl landets handelsbalans som norrländskt näringsliv. Men några stora sysselsättningsökningar kan inte förväntas. Några fler pappersmaskiner kommer sannolikt inte att startas, däremot behövs givetvis alltid reinvesteringar.
Med ett kapitaltillskott på 500 miljoner kronor skulle fonden kunna öka sin utlåning med bibehållen kapitalbas och nå upp till en volym på 250 miljoner kronor per år i genomsnitt under resten av 90-talet. Detta skulle kunna ge en investeringsvolym på 1,2--1,3 miljarder kronor per år eller 1 200 arbetstillfällen per år. Under en tioårsperiod skulle 12 000 arbetstillfällen tillföras länen.
Norrlandsfonden behöver inte rikta in sitt engagemang mot vissa branscher eller geografiska områden i sitt verksamhetsområde. Däremot bör stort intresse visas för kunskaps- och forskningsintensiva företag och företag som kan ingå i det kretsloppsbaserade samhället.
En förstärkning av Norrlandsfonden med 500 miljoner kronor innebär en förstärkning av den samhälleliga kapitalbildningen och kommer på sikt att stärka också statsfinanserna. På grund av det nu oerhört stora budgetunderskottet är en överföring från statsbudgeten inte lätt men kan inte uteslutas.
Det överskott som uppstått i löntagarfonderna bör enligt Vänsterpartiets mening föras över till AP-fonderna. Men skulle en sådan lösning inte finna gehör är en överföring av 500 miljoner kronor till Norrlandsfonden ett alternativ.
Flera statliga utredningar och otal riksdagsmotioner har visat på möjligheten att återföra en del av vattenkraftsvinsterna till de vattenkraftsproducerande länen. 1 öre per kWh från vattenkraft producerad i de fyra nordligaste länen ger drygt 500 miljoner kronor per år. Det är nu hög tid för regeringen att lägga ett förslag om återförande av vattenkraftsvinster till investeringar. Det första årets överföring kan ske till Norrlandsfonden.
Ett annat sätt att finansiera Norrlandsfonden är att belasta elkraften i hela landet med 0,4 öre per KWh. Med en sådan ordning får kärnkraftselen inte ett relativt sett bättre konkurrensläge.
Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om medeltillskott till Norrlandsfonden och hur detta ska finansieras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur 500 miljoner kronor skall kunna tillföras Norrlandsfonden,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om återförande av vattenkraftens vinster till de vattenkraftsproducerande länen,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Norrlandsfondens inriktning.
Stockholm den 24 januari 1994 Bengt Hurtig (v) Jan Jennehag (v)
1 Yrkande 2 hänvisat till NU