I regeringens proposition 1993/94:140 finns många positiva förslag för Jämtlands län. Regeringens förslag ger belägg för ansvar och god vilja att leva upp till målen för regionalpolitiken, nämligen att ge alla människor -- oavsett var de bor i landet -- tillgång till arbete, service och en god miljö.
Regeringen skriver i den aktuella propositionen att huvuduppgiften för den nuvarande regionalpolitiken är att uppnå regional balans -- såväl mellan som inom län.
Jag har i motioner till riksdagen under tidigare år framhållit att stödområdesindelningen för Östersunds, Krokoms och Åre kommuner måste ses över.
Jag har också tidigare år i motioner till riksdagen föreslagit att hela Jämtlands län bör placeras i stödområde.
Det är tillfredsställande att Kalls församling i Åre kommun och Håsjö och Hällesjö församlingar i Bräcke kommun nu föreslås placerade i stödområde 1.
Som motiv för dessa förslag anger regeringen geografiska lägesnackdelar och andra långsiktiga problem. I verkligheten är det dock så att ''geografiska lägesnackdelar'' finns i hela Jämtlands län. Inom Östersunds kommun, som idag inte ingår i något stödområde alls, finns stora områden som utgörs av glesbygd, fullt jämförbara med stödområde 1, som gränsar intill.
Detta faktum ger för många företag i dessa områden en snedvriden konkurrens som innebär avsevärda nackdelar när kreditvärdet skall bedömas vid investeringar. Ett tydligt exempel på dessa nackdelar är Ålsta sågverk i Näs församling i Östersunds kommun. Sågverket ligger 2 km från Bergs kommun som ingår i stödområde 1. Ålsta sågverk är det enda sågverk i Norrlands inland som ligger utanför stödområde. Antalet anställda är idag 17. För att kunna trygga och utveckla verksamheten har sågverksägarna nu under lågkonjunkturen arbetat med ett intensivt utvecklingsprogram tillsammans med sina timmerleverantörer och kunder. Investeringsprogrammen har av myndigheter och kreditinstitut bedömts som mycket intressanta och representerande ett nytänkande inom sågverksindustrin i inlandet. Trots detta och trots att kreditinstituten ser investeringarna som riktiga och företagsledningen som kompetent föredrar man att för säkerhets skull gå in i projekt inom stödområdet. Ålsta sågverk kan alltså inte konkurrera på samma villkor som sina grannar i stödområdet. Vad det kan innebära för framtiden är ganska lätt att förutse. Det största hindret för Ålsta sågverks utveckling och framtid är stödområdesindelningen!
Jag vill påminna om att sågverksindustrin i Jämtlands län är oerhört viktig eftersom den tillvaratar och förädlar länets råvara. De orimligheter som snedvrider konkurrensen inom t ex denna bransch måste därför bort.
Liknande exempel kan ges från Häggenås församling inom Östersunds kommun liksom när det gäller Handöls by i Åre kommun och Näskotts församling i Krokoms kommun.
I regeringens proposition 1993/94:140 anges möjligheten och rätten för regeringen att placera in vissa regioner i tillfälliga stödområden. Denna rätt skall enligt propositionen kunna användas i regioner som drabbas av regionalpolitiska problem i samband med strukturförändringar, som hindrar näringslivets omvandling och tillväxt.
Enligt min mening borde denna möjlighet prövas omgående av regeringen som en första akut åtgärd för de områden jag beskrivit ovan.
Detta bör ges regeringen till känna.
Det viktigaste är dock att mer långsiktigt ge företag i ovan nämnda församlingar och byar möjlighet att konkurrera på lika villkor som kollegor i stödområden. Därför bör Näs och Häggenås församlingar i Östersunds kommun och Näskotts församling i Krokoms kommun placeras i stödområde 1, liksom Handöls by i Åre kommun.
Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheten och rätten att placera in vissa regioner i tillfälliga stödområden,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om placering av Näs och Häggenås församlingar i Östersunds kommun, Näskotts församling i Krokoms kommun och Handöls by i Åre kommun i stödområde 1.
Stockholm den 6 april 1994 Stina Eliasson (c)