I den socialdemokratiska motionen i anledning av prop 1993/94:100, utgör sysselsättningsfrågorna en viktig del. Med instämmande i vad som föreslås i partimotionen vill vi anföra följande beträffande sysselsättningen i Uppsala län.
I slutet av november 1993 fanns i Uppsala län 13 954 personer utan arbete vilket näst intill är en fördubbling av antalet arbetslösa i förhållande till året innan. Av de arbetslösa erhöll 65 procent erbetslöshetskassa och 11 procent ersättning från KAS. Utan ersättning var 3 318 personer eller 24 procent med den belastning som därav följer på kommunernas socialbidragskonton. Av drygt 9 000 arbetslösa a-kassemedlemmar i länet i slutet av november, kom 20 procent från arbeten inom industrin och 15 procent från byggnadsverksamheten. Kommunalarbetarna svarade för 15 procent. Andra stora grupper kommer från handeln och från offentliga och privata tjänstemannayrken vilket innebär att det är många kvinnor som är speciellt utsatta.
Närmare hälften av de arbetslösa har varit arbetslösa mer än 1 års tid. Ungefär en tredjedel av de långtidsarbetslösa är ungdomar. Enligt Länsarbetsnämndens bedömning förväntas ökningen av långtidsarbetslösheten att avstanna. Detta påverkar dock först långsiktigt risken för utförsäkring.
Vidare gör Länsarbetsnämnden den bedömningen att även om antalet varsel om uppsägning minskat ligger de fortfarande på en mycket hög nivå. Förändringen av antalet arbetslösa i Uppsala län förväntas minska endast marginellt.
Det är enligt vår uppfattning skrämmande att se hur regeringen har gett upp inför den stora arbetslöshet som finns i landet. Detta kan åskådliggöras på flera sätt bl.a. genom att peka på att en allt större del av samhällets resurser satsas på kontant arbetslöshetsunderstöd i stället för aktiva åtgärder för de arbetslösa.
För att med ett konkret exempel belysa situationen betalar Byggnads avdelning i Uppsala län ut i genomsnitt en miljon kronor om dagen i arbetslöshetskassa utan att ett enda byggarbete blir utfört. Vi ser detta som ett enormt slöseri med samhällets resurser.
Att regeringen övergett arbetslinjen kan också beskrivas genom en belysning av länsarbetsnämndens medel för aktiva åtgärder. Högkonjunkturåret 1989/90 hade länsarbetsnämnden i Uppsala län i genomsnitt 107 000 kronor per arbetslös för aktiva åtgärder. Lågkonjunkturåret 1992/93 var motsvarande medel för aktiva åtgärder 80 000 kronor per arbetslös. Det betyder att länsarbetsnämnden, i en lågkonjunktur och i ett läge när arbetslinjen behöver förstärkas, har 27 000 kronor mindre per arbetslös till aktiva åtgärder. Det är inte mindre, det är mer resurser som behövs till länsarbetsnämnderna om arbetslinjen ska kunna försvaras.
Den utveckling som vi kunnat se under senare år anser vi vara otillfredsställande. Ansträngningarna för att ge människor arbete måste ökas för att därigenom minska risken för ohälsa som följer med arbetslösheten och för att ge människor möjlighet till en egen försörjning. Vi kräver därför ökade ansträngningar från regeringens sida för att komma tillrätta med situationen på arbetsmarknaden. Denna fråga måste prioriteras.
Den politik som under de senaste åren förts i landet, i kombination med den internationella lågkonjunkturen, leder till orimliga konsekvenser för människor. I arbetslöshetens fotspår följer också försämrad social service. Kommuner och kommundelar med ansträngd ekonomi får i praktiken skära i angelägna verksamheter för att klara de ökande utbetalningarna på bidragssidan. I kombination med sämre ekonomiska förhållanden för den enskilde leder detta till större ojämlikhet och segregation av samhället.
En avhandling som presenterats av AMS visar vidare att utvecklingen på arbetsmarknaden går mot färre fasta anställningar och fler visstidsanställningar. Enligt vår mening, förstärks denna tendens genom de försämringar av anställningsskyddet som nu genomförts och som aviserats i arbetsrättskommitténs betänkande. Risken är uppenbar att vi får en ökande segregation på arbetsmarknaden som delas in i ett A-lag som har fasta anställningar och i ett B-lag som kretsar runt i visstidsanställningar. I den senare gruppen hamnar med sannolikhet lågutbildade, ungdomar, invandrare och många kvinnor.
Till följd av dålig ekonomi har landstingen och kommunerna i många fall tvingats till uppsägningar vilket i störst utsträckning drabbat vikarierande och visstidsanställd personal och då företrädesvis kvinnor. Erfarenheter från de försök till besparingar som gjorts i kommunerna genom uppsägning av personal, bl.a. i Uppsala kommun, visar att besparingseffekten är ringa eller helt har uteblivit till följd av att kommunernas utbetalningar för socialbidrag har ökat. Därför väljer man nu att träffa avtal med länsarbetsnämnden om att man med hjälp av arbetsmarknadsmedel i stället behåller personal. Detta är en väg som vi, i rådande arbetsmarknadsläge, anser ska förstärkas och uppmuntras av staten. Dels därför att det ger människor möjligheter att försörja sig själva och därmed betyder ''arbete i stället för bidrag''. Dels därför att det arbete som kommer till utförande ger en rimlig kommunal service som täcker angelägna behov hos kommuninvånarna.
Under första hälften av budgetåret 1992/93 hade länsarbetsnämnden i Uppsala län möjlighet att hålla arbetsmarknadsutbildningen på nivån 3 000 personer. Denna nivå fick sedermera kraftigt minskas då regeringens politik på arbetsmarknadsområdet inte låg i paritet med den växande arbetslösheten och de medel som behövde satsas, inte sköts till. Detta ledde till ett påtvingat besparingsbehov hos länsarbetsnämnden och fick till följd att utbildningsnivån under nämnda budgetår halverades. Innevarande budgetår ligger arbetsmarknadsutbildningen på en nivå av 2 000 personer vilket endast motsvarar förra årets genomsnitt.
Det system med utbildningscheckar för arbetslösa som regeringen förslår i årets budgetproposition angriper inte på något sätt den för låga nivån på arbetsmarknadsutbildningen. Det handlar enbart om hur man organiserar denna utbildning och bidrar inte, enligt vår mening, till någon förbättring på området. Länsarbetsnämnden i Uppsala län har redan visat att man med den befintliga organisationen kan hålla arbetsmarknadsutbildningar på en betydligt högre nivå än i dag. Mot bakgrund av den höga arbetslösheten och vetskapen om värdet av utbildning och kompetenshöjning anser vi att regeringen ska satsa ytterligare medel på arbetsmarknadsutbildningen i Uppsala län så att nivån 3 000 utbildningsplatser återigen kan ernås. Det är en riktig och framåtsyftande åtgärd i ett läge där den dessutom behövs.
Sedan 1989 finns i Uppsala län en länsgrupp under namnet ''kvinnor på landsbygden''. I gruppen ingår kvinnliga representanter från länsstyrelsens landsbygdsenhet och näringslivsfunktion, länsarbetsnämnden, kommuner, LRF:s Emilior, länshemslöjdskonsulenterna och Studieförbundet vuxenskolan och sedan hösten 1992 även Utvecklingsfonden. Ett av målen för gruppen är att starta ett permanent resurscentrum för kvinnor i Uppsala län med särskilda resurser för att lyfta fram kvinnors traditioner och arbete, göra det synligt, att inspirera och stötta kvinnor och samordna verksamheten i hela länet.
I dagens kärva arbetsmarknadsläge där många kvinnor slås ut från arbetsmarknaden och går ut i arbetslöshet, krävs riktade insatser. Inte minst genom de stora indragningar som görs i offentlig sektor behövs extraordinära åtgärder som riktar sig till alla kvinnor. Med stöd av de goda erfarenheter som vunnits av gruppen ''Kvinnor på landsbygden'' anser vi att verksamheten borde permanentas och breddas i sitt innehåll med inriktning att nå även andra grupper av kvinnor. Det kan utvecklas till ett resurscentrum för kvinnor i Uppsala län. För detta ändamål behöver resurser omprioriteras och riktas särskilt.
Regeringen har möjlighet att stimulera och prioritera en uppbyggnad av resurscentra för kvinnor genom att rikta ett särskilt anslag till länsstyrelserna med uppdrag att därmed stimulera och ekonomiskt stödja en uppbyggnad av resurscentra för kvinnor länsvis. Vi föreslår att så sker.
Uppsala län är ur befolkningsstatistisk synvinkel ett tillväxtlän. Med detta följer ett särskilt ansvar för att bostadsbyggandet hålls på en hög nivå. Så är dock inte fallet. I själva verket ligger produktionen av bostäder på en katastrofalt låg nivå. Det nya system för statens subventioner till byggandet som infördes i januari 1993 har begränsat nyproduktionen av bostäder i mycket stor utsträckning. En omedelbar följd av systemomläggningen blev att ett stort antal byggnadsprojekt formellt påbörjades 1992 vilket i många fall skedde utan att man hade för avsikt att omedelbart fortsätta byggnationen. På så sätt uppstod de så kallade ''Danellgroparna'' vilka är påbörjade men vilande projekt.
Senhösten 1993 genomförde länsbostadsnämnden i Uppsala län en kartläggning för att få ett grepp om vad som egentligen byggs i länet. Antalet lägenheter som enligt statistiken formellt påbörjades 1992 var nästan fyratusen. Det var näst intill en fördubbling i förhållande till 1991.
De tre första kvartalen 1993 var det dock endast 120 lägenheter som rapporterats till SCB som påbörjade. Det finns idag 35 vilande byggprojekt i Uppsala län som skulle innebära ett tillskott på nästa 1 500 lägenheter om de byggdes, men enligt byggherrarna är det troligt att endast en knapp fjärdedel byggs under 1994. Hälften av lägenheterna byggs i bästa fall 1995 och för resterande lägenheter är det osäkert om och när en byggnation kan komma igång.
Andelen outhyrda lägenheter hos allmännyttan ligger dessutom betydligt lägre i Uppsala län än i riket i övrigt. Nästan ingen produktion av nya lägenheter i kombination med en liten andel tomma lägenheter kan i en högkonjunktur skapa en stor bostadsbrist och få ödesdigra inflationistiska konsekvenser.
Den ovan beskrivna situationen har lett till att byggmarknaden har rasat ihop till ett minimum där näst intill halva byggarbetarkåren i Uppsala län är utan arbete. För sysselsättningen är det av stösta vikt att byggmarknaden fungerar. För att minska arbetslösheten bland byggnadsarbetare och för att behålla kompetens och kunnande inom branschen tills bostadsproduktionen åter kommer igång vill vi föreslå att ytterligare satsningar görs på ROT-projekt (Reparation-, om- och tillbyggnad) inom byggsektorn. Det finns en mycket stor potential av objekt i de bostadsområden som följde av miljonprogrammets uppbyggnad. En satsning på dessa områden i enlighet med den socialdemokratiska partimotionen skapar också förutsättningar att minska segregationen i boendet. Därför föreslår vi att ytterligare resurser tillförs Uppsala län för ROT-projekt.
En inventering som länsstyrelsen låtit göra av kulturmiljövårdsområdet i Uppsala län visar att det finns akut behov av upprustning och åtgärder för kulturhistoriskt värdefulla byggnader och bebyggelsemiljöer motsvarande 40 miljoner kronor. De föreslagna åtgärderna är arbetskraftsintensiva och skulle, om de kom till utförande ge 10 000 dagsverken. Den del av beloppet som används för inköp av nödvändigt material skapar också indirekt viktiga arbetstillfällen inom bl a byggmaterielindustrin. Bland åtgärderna kan nämnas bruk i Norduppland så som Karlholms, Lövsta, Harnäs, Österbybruk m. fl. Mot denna bakgrund bör riksdagen besluta om att ytterligare medel för kulturmiljövård och upprustning av kulturhistoriskt värdefulla byggnader och bebyggelsemiljöer tillförs Uppsala län.
Socialdemokraterna i Uppsala län vill med denna motion visa att det finns angelägna behov att tillfredsställa och som med rätt användning av samhällets resurser kan bidra till en betydlig förbättring av arbetsmarknadsläget i länet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kraftfulla och skyndsamma åtgärder för sysselsättning, utbildning och investeringsarbeten i Uppsala län.
Stockholm den 25 januari 1994 Birgitta Dahl (s) Ingrid Andersson (s) Björn Kaaling (s) Gunnar Thollander (s)