Regionerna i länen
Olika länsdelscentra, förr kallade A-regioner, spelar en viktig roll för att klara allmänhetens behov av trygghet och service. Den primärkommunala verksamheten är givetvis grundläggande för att det skall vara möjligt att bo och leva på hyggligt lika villkor i skilda länsdelar. Statliga och landstingskommunala verksamheter i hela länet är också vitala för att kunna erbjuda ett fullvärdigt serviceutbud. Förekomsten av privat service är ofta beroende av att den gemensamma sektorn svarar för grunden. Givetvis är det inte möjligt att med fog påstå att det offentliga är en förutsättning för det privata eller tvärtom, sanningen är att båda behövs. Våra gemensamma verksamheter fyller i detta regionala perspektiv två viktiga funktioner, dels serviceverksamhet i sig, dels den sysselsättning som den skapar i respektive region.
Många gemensamma verksamheter, exempelvis polisen, åklagarna, domstolsväsendet, kronofogde- och skattemyndigheterna, arbetsförmedlingen, försäkringskassan och, inte minst, sjukvården utsätts nu för kraftig kostnadspress. Det motiveras sakligt sett av två skäl, dels statsfinansernas usla skick och dels behovet av fortgående rationaliseringar oberoende av aktuell budgetsituation. Det finns naturligtvis också krafter som av ideologiska skäl vill minska de gemensamma verksamheterna.
Den nämnda kostnadspressen slår även mot statliga, länsbaserade förvaltningar, som antingen slopas eller slås samman i större regioner. Privatisering inom vissa sektorer gör också att servicen blir sämre i länsdelar som inte är så kommersiellt intressanta. Det är just nu alltför lätt att jämställa effektivitet och avkastningskrav på offentlig verksamhet med de krav på avkastning som ställs på privata företag vars syfte är att tjäna pengar åt ägarna, inte att tjäna konsumenterna.
Med hänsyn till att de gemensamma verksamheterna betalas med skattemedel är det givetvis angeläget att de bedrivs effektivt, att de kan erbjuda bra service till låg kostnad. Det finns alltså anledning att understödja strävanden till effektivitet.
Emellertid slår detta mot regionerna inom länen. Exempelvis sparkraven inom polisen kan medföra att verksamheten koncentreras, oftast till den största kommunen, vilket i sin tur kan gå ut över det operativa polisarbetet. Allmänheten upplever ofta detta som att tryggheten hotas. De många sjukvårdsdebatterna runt om i landet visar också vilken betydelse för tryggheten människor tillmäter närhet och tillgänglighet.
Enligt min mening är det nödvändigt att i det fortsatta beslutsfattandet alltid allvarligt överväga vilka konsekvenser beslut om koncentration kan komma att medföra. Ofta är motiveringen ökad rationalitet, men en uppenbar risk finns att beräknade vinster äts upp av ökade insatser för att leda och administrera de större organisationerna.
Välutbildad personal finns på alla nivåer i alla verksamheter. Att ta tillvara deras kunnande är viktigt. Med den moderna datateknik som numera finns eller är under utbyggnad, är det inga som helst problem att mellan olika kontor och arbetsställen snabbt överföra stora mängder information. Datoriseringen skall inte användas för koncentration utan i stället tas tillvara för att stödja decentralisering. Allt arbete inom exempelvis en länsmyndighet eller en försäkringskassa behöver inte vara koncentrerat till en enda plats, det går att arbeta effektivt även i ett decentraliserat system.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hänsyn till sysselsättning och service i olika regioner vid statliga organisationsbeslut.
Stockholm den 25 januari 1994 Göran Magnusson (s)