Gävleborgs län har resurser och goda förutsättningar med sin väl utvecklade industri och sina rika tillgångar på skogsråvara. Naturtillgångarna i framför allt skogen och malmen har präglat industrins inriktning, och den kunskap som ligger här måste tas tillvara och utvecklas vidare. Människors kreativitet och vilja till ansvar, samverkan och ansvar ger möjligheter till detta. Natursköna boendemiljöer som det finns rikligt av inte bara längs dalgångarna utan även i välplanerade tätare områden börjar allt mer att uppfattas som attraktiva dragplåster.
Det är en styrka att ligga nära Stockholm och det är samtidigt bra att vara början av Norrland. Länet utgör en inkörsport både till övre Norrland och till Mellansverige.
Beroendet av basindustrin har präglat hela länet och strukturförändringar och lågkonjunktur har slagit mycket hårt på sysselsättningen. Det låga antalet små och medelstora företag speciellt inom tjänstesektorn har inte alls kunnat kompensera de arbetstillfällen som fallit bort inom basindustrin. Eftersom länet har en högre andel sysselsatta inom offentlig sektor än riksgenomsnittet slår även förändringarna där mycket hårt.
Arbetsmarknadspolitiska åtgärder
Sysselsättningsläget i Gävleborgs län är ytterst allvarligt. Med en arbetslöshet på 8,5 % eller nästan 15.200 personer och ca 12.000 i arbetsmarknadspolitiska åtgärder behövs mycket tydliga ansträngningar. En tredjedel av länets ungdomar är antingen utan arbete eller i arbetsmarknadsåtgärd. I flera kommuner är över 40 % av ungdomarna utan fasta arbeten.
Gävleborgs län har hittills prioriterats vid fördelningar av arbetsmarknadspolitiska resurser. Under innevarande budgetår finns ca 1,3 miljarder för olika åtgärder. De anslag som finns måste ut i verkliga aktiva sysselsättningar. Alla ansträngningar måste vidtas för att nå detta.
Även formerna måste ses över för ifrån statens sida för att ''arbetslinjen'' ska gälla.
En ökad flexibilitet och handlingsberedskap är en förutsättning för att maximala effekter ska kunna fås av insatta medel. Tyvärr är fortfarande nuvarande regelsystem omfattande med olika detaljkrav. Genom att införa en enda bidragsform riktad till arbetsgivare skulle mycket administration kunna förenklas.
Ett anställningsstöd som omfattar rekryteringsstöd, allmänna beredskapsarbeten, starta eget, arbetsutveckling och arbetsprövning bör genomföras. Undantag måste göras för ungdomspraktikstödet eftersom anställningsformen bygger på tillfälliga insatser utan krav på anställning.
Regionalpolitiska insatser
Ett förfaringssätt som medger ett flexiblare sätt att arbeta på måste eftersträvas. Det finns behov av att förändra reglerna för t.ex. lokaliseringsstödet och glesbygdsstödet så att de får effekter som ökar tillväxt och sysselsättning.
Med friare former kommer man även åt de svårigheter som speciellt kvinnorna nu råkar in i med t.ex. ökad andel halvtidsanställningar. Beslut om fördelning bör tas så nära de berörda som möjligt för att få de bästa effekterna. Därför bör Gävleborgs län få bli ett frilän med friare möjligheter att samordna både de regionalpolitiska och arbetsmarknadspolitiska anslagen.
Den tillfälliga inplaceringen av Ovanåkers, Bollnäs, Söderhamns och Nordanstigs kommuner i stödområde upphör att gälla från och med halvårsskiftet 1994. Denna inplacering måste förlängas till att gälla ytterligare tre år. Eftersom Ljusdals kommun finns i stödområde är det motiverat att också Hudiksvall blir tillfälligt inplacerad. Då kommer hela Hälsingland att ges lika förutsättningar vilket i den situation som nu råder är helt motiverat.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av ett övergripande anställningsstöd,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att göra Gävleborgs län till ett frilän vad gäller regionalpolitiska åtgärder,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Ovanåkers, Bollnäs, Söderhamns och Nordanstigs fortsatta inplacering i stödområde,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Hudiksvall placeras i stödområde.
Stockholm den 25 januari 1994 Karin Starrin (c)