Statsmakterna bör sträva efter att lokalisera verksamhet till olika delar av landet där så är möjligt och lämpligt.
De beslut statsmakterna tar som berör lokalisering av verksamhet har oftast med service gentemot allmänheten att göra. Skall servicbegreppet uppfyllas bör alla delar av landet ha rimlig närhet till statlig verksamhet.
Den statliga verksamheten finansieras med skattemedel. Alla som betalar skatt är med och finansierar den statliga verksamheten. Det motiverar så långt möjligt en decentralisering av statlig verksamhet.
Även regionalpolitiska skäl kan åberopas för en spridning av statlig verksamhet i landet. Lokalisering av statlig verksamhet bör harmonisera med målsättningen att skapa en tillväxt i alla delar av landet.
Eftersom statlig verksamhet innebär resurstillskott eller ökat antal arbetstillfällen där en statlig lokalisering förekommer kan också rättviseskäl åberopas för en jämnare spridning av verksamheten över hela landet.
Riksdagens roll
När förslag i propositioner från regeringen kommer till riksdagen som berör förändringar i statlig verksamhet, som i många fall också innehåller en lokaliseringsfråga, bereds inte riksdagen i övervägande fall att ta ställning till ett lokaliseringsförslag. Oftast utelämnas lokaliseringen eller begärs ett bemyndigande av regeringen att fatta beslut i lokaliseringsfrågan. Lokaliseringsbeslutet tas senare av regeringen i samband med verkställigheten av riksdagens beslut.
Eftersom riksdagen gör sammanvägningar också mot bakgrund av sysselsättnings- och regionalpolitiska mål bör riksdagen ha möjlighet att ta ställning också i lokaliseringsfrågor som berör statlig verksamhet. Regeringen bör därför redan i propositionerna till riksdagen lämna förslag i lokaliseringsfrågor så att beslut kan fattas av riksdagen även i denna del. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Lokalisering till Kalmar län
Det finns mot den inledningsvis anförda bakgrunden stor anledning förorda en förstahandsprioritering av Kalmar län för lokalisering av statlig verksamhet.
Det första skälet är regionalpolitiskt. Kalmar län har av statsmakterna klassats som regionalpolitiskt problemområde. Tre av länets 12 kommuner har genom regeringsbeslut inplacerats i s.k. tillfälligt stödområde. En lokalisering av statlig verksamhet till Kalmar län skulle vara en effektiv och verksam åtgärd för att stärka den regionala utvecklingen och komplettera och förstärka de av regeringen redan fattade besluten om regionalpolitiska stödinsatser i länet.
Även inledningsvis anförda rättvise- och serviceskäl talar starkt för Kalmar län. Kalmar län har minst andel statlig verksamhet av alla län i landet. Det har föranlett riksdagen att vid flera tillfällen uttala prioritet för Kalmar län vid lokalisering av nytillkommande verksamhet.
För Kalmar län talar också länets förutsättningar att kunna erbjuda goda betingelser såväl för den lokaliserade verksamheten som för dem som kommer att arbeta och bo i länet. Länets fina naturmiljö är väl känd. Den ger rika möjligheter till avkoppling och rekreation. Förbindelserna med omvärlden är goda. Bebyggelsestrukturen skapar närhet mellan arbete, service och bostad. Närhet till vård och service finns genom en väl utbyggd vårdorganisation väl spridd över länet både vad gäller akutsjukvård och primärvård.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att riksdagen bereds möjlighet att få ta del av och fatta beslut vid lokalisering av statlig verksamhet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behov av lokalisering av statlig verksamhet till Kalmar län.
Stockholm den 24 januari 1994 Agne Hansson (c) Krister Örnfjäder (s) Christer Lindblom (fp)