Miljöbelastningen på våra större städer är ett starkt växande problem. Den aktuella debatten om det sk ''Dennispaketet'' och om Citytunneln i Malmö ger en god illustration av detta. Problemet finns inte bara i de tre största städerna. Utvecklingen är dessvärre densamma även i andra större städer, om än i mindre grad.
Det ständigt ökade trycket på storstadsmiljön är en konsekvens av en samhällsplanering som inte varit tillräckligt visionär och förutseende. Men det är också följden av oförmågan att i tid bryta en trend som man varit medveten om har lett fel.
Det behövs därför helt nya och radikalare grepp i samhällsplaneringen där miljön inte får vara en restpost utan ett mål.
En förändrad syn på samhällsplaneringen ger först på mycket lång sikt resultat i verkligheten. Det krävs därför fram till dess åtgärder som inte bara angriper symtomen utan också löser en del av de grundläggande problemen.
En sådan åtgärd bör vara att försöka åstadkomma ett minskat exploateringstryck genom decentralisering av arbetsplatser och service.
Utöver en förändring av lagstiftningen, kan staten för sin del bidra till detta genom sina egna lokaliseringsbeslut.
Nya statliga verksamheter bör därför i framtiden inte lokaliseras till någon av de största städerna.
En inventering bör även göras för att klarlägga vilka statliga verksamheter som är möjliga att flytta.
Om statlig verksamhet omlokaliseras kommer det troligtvis också att leda till att även en del privata företag följer efter. För t ex företag som levererar varor och tjänster till de statliga myndigheter och förvaltningar som omlokaliseras borde det bli intressant.
Erfarenheten av tidigare statliga omlokaliseringar har för det mesta varit mycket god. Man har också lärt sig hur detta bäst kan göras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en utredning om hur staten genom omlokaliseringar av egna verksamheter kan bidra till att minska miljötrycket på storstäderna.
Stockholm den 24 januari 1994 Roland Larsson (c)