Arbetslösheten är vårt största och snabbast växande samhällsproblem. Ingen går idag säker för nedläggningar, konkurser, omstruktureringar och nedskärningar. Alla kan drabbas av varsel om uppsägning. Detta oavsett bostadsort, kön och vilken typ av arbete man har.
Detta är något nytt i vårt lands moderna historia. Under tidigare lågkonjunkturer har främst glesbygd och orter med ett ensidigt näringsliv fått kännas vid en omfattande arbetslöshet. Människor utan arbete i t.ex. Västerbotten, Jämtland och andra utsatta delar av landet tvingades flytta söderut till Stockholm för att få jobb.
Stockholm har med sin differentierade arbetsmarknad tidigare klarat att hålla sysselsättningen på en relativt hög nivå. Idag är dock situationen helt annorlunda. Andelen arbetslösa i Stockholms län närmar sig för första gången någonsin riksgenomsnittet. Antalet män och kvinnor som går utan arbete var i september månad ca 72 000. Prognoserna visar på en fortsatt kraftig ökning. I augusti nästa år förväntas ca 94 000 människor i regionen vara arbetslösa. Enbart i Stockholms stad var 33 745 människor arbetslösa i november 1993. Trots detta fortgår statliga utlokaliseringar av arbetsplatser från Stockholm till andra delar av landet. Dessutom utbetalas ekonomiskt stöd till tjänsteföretag som flyttar sin verksamhet från staden.
De kommunalekonomiska konsekvenserna för landets kommuner har kartlagts av SKTF i rapporten ''Arbetslöshetens kostnader kommun för kommun''. I denna konstateras att Stockholms län ligger på femte plats när det gäller kostnader för kommunerna till följd av arbetslösheten och Stockholms stad tillhör de 30 kommuner som har högst kostnader för arbetslösheten; 562 kronor per invånare. Även i jämförelse med de andra kommunerna i länet är Stockholm särskilt drabbat.
Att i den aktuella situationen på arbetsmarknaden använda statliga medel för att flytta arbetslösheten från en del av landet till en annan är inte försvarbart.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utlokaliseringar från Stockholm till följd av statliga beslut måste avbrytas,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det statliga stödet för utflyttning av tjänsteföretag från Stockholm måste avskaffas.
Stockholm den 20 januari 1994 Oskar Lindkvist (s) Mats Hellström (s) Maj Britt Theorin (s) Sylvia Lindgren (s) Lars Ulander (s) Bengt Lindqvist (s) Kristina Persson (s) Anita Johansson (s) Sten Andersson (s)i Stockholm