Vi kan i allt väsentligt hålla med om vad regeringen anfört beträffande målen för jämställdhetspolitiken (avsnitt 4.2). Vi menar dock att delmålet ''lika villkor och förutsättningar för kvinnor och män i fråga om företagande, arbete, anställnings- och andra arbetsvillkor samt utvecklingsmöjligheter'' måste ges en högre prioritet särskilt i fråga om kravet på lika lön för lika arbete. Trots den i politiska sammanhang ofta uttalade ambitionen har utjämningen av löneskillnaderna avstannat. Löneskillnaderna tycks faktiskt återigen öka till männens förmån. Det är nödvändigt att sätta upp ett tidsrelaterat mål inom vilket lönediskrimineringen måste vara minimerad. Det bör inte vara orimligt att sätta tiden till tre år.
För Ny Demokrati är den personliga friheten av grundläggande betydelse. Familj och barn måste i första hand vara föräldrarnas ensak och inte statens. Staten skall inte styra föräldrarnas val i fråga om vem som skall vara hemma och ta hand om barn. Det bestämmer föräldrarna gemensamt. Med hänsyn härtill kan vi inte acceptera regeringens förslag beträffande fäders uttag av föräldraledighet, dvs förslaget om ändring i föräldraförsäkringen och förslaget om information och opinionsbildning om föräldraledighet.
Ny Demokrati har tidigare yrkat att ersättningsnivån i föräldraförsäkringen sänks från 90 % till 80 % (mot 1993/94:Sf271). Även regeringen föreslår nu en sådan sänkning, dock med undandtag för 30 dagar för vardera föräldern. Vi vidhåller vårt yrkande.
Vi anser inte att det finns skäl att byråkratisera jämställdhetspolitiken och att öka statens utgifter. Vi avvisar därför förslaget om länsexperter för jämställdhetsfrågor.
Med hänvsisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om högsta prioritet för målet ''lika lön för lika arbete'',
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att målet ''lika lön för lika arbete'' skall uppnås inom viss tid, förslagsvis tre år,
3. att riksdagen avslår regeringens förslag beträffande föräldraförsäkringen,
4. att riksdagen avslår förslaget om information och opinionsbildning om föräldraledighet,
5. att riksdagen beslutar sänka ersättningsnivån i föräldraförsäkringen från 90 % till 80 %,
6. att riksdagen avslår förslaget om länsexperter för jämställdhetsfrågor.
Stockholm den 17 mars 1994 Harriet Colliander (nyd) Laila Strid-Jansson (nyd)