Dalslands näringsliv baseras i hög grad på skogsindustrin och bilindustrins underleverantörer, åtgärder för att stödja utvecklingen i dessa branscher föreslås i andra motioner. Näringslivet i övrigt präglas av att andelen tjänsteföretag är mycket liten. Statens stöd har här varit minimalt. Inga tjänsteföretag har utlokaliserats till Dalsland trots att arbetsmarknadsdepartementet, NUTEK m.fl. statliga organ bedrivit en utlokaliseringspolitik. Andra områden har prioriterats och det är helt oacceptabelt, då Dalsland har svåra problem att brottas med bl.a. på grund av svårigheterna inom bilindustrin och dess underleverantörer.
På grund av privatiseringar och besparingskraven i den offentliga sektorn finns det synnerligen starka hot mot de fåtaliga statliga organ som finns kvar i Dalsland. Det gäller t.ex. kronofogde-, åklagar- och polismyndighet samt tingsrätt, posten, vägverket, vattenfall m.fl. Dessa utgör en väsentlig infrastruktur för näringslivet i övrigt.
Det är viktigt att regionalpolitiska hänsyn får väga tungt i omorganisationer och rationaliseringar. Dalslands möjligheter att få ny verksamhet och bibehålla den statliga service vi har borde då väsentligt öka.
Det är också angeläget att öka möjligheterna att samverka över länsgränser, på så sätt kan större befolkningsunderlag garantera fortsatt verksamhet.
I exempelvis Åmål/Säffleregionen finns sedan länge ett utvecklat samarbete på många områden och det är nu angeläget att öppna möjligheterna för en direkt samverkan och gemensam styrning över polisverksamheten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att, vid fråga om utlokalisering, Dalsland prioriteras,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att öppna möjligheterna för en sammanhållen polisorganisation över länsgränserna.1
Stockholm den 25 januari 1994 Britt Bohlin (s) Ingvar Johnsson (s)
1 Yrkande 2 hänvisat till JuU.