Östergötland har en unik tillgång i sina kust- och skärgårdsområden. Skärgården är inte bara en angelägenhet för länet och skärgårdskommunerna utan också en riksangelägenhet. Östgötaskärgården berör tre av Östergötlands kommuner: Norrköping, Söderköping och Valdemarsvik. Den bofasta befolkningen uppgår till ca 2 000 personer varav 300 bor på öar utan fastlandsförbindelse.
De rikspolitiska intressena har slagits fast av riksdag och regering. Syftet är att skapa förutsättningar för en balanserad befolkningsutveckling i landets olika delar och ge människor tillgång till arbete, service och god miljö oavsett var de bor i landet. För att nå detta allmänna mål påtalas särskilt behovet av insatser i glesbygdsområden där skärgården särskilt omnämns.
Det tyngsta skälet för samhällsinsatser i skärgården är att främja möjligheter för permanentboende och näringsutövande, men en levande skärgård är också viktig av säkerhetspolitiska skäl.
Viktiga instrument för att upprätthålla sysselsättningen i skärgårds- och glesbygdskommunerna är glesbygdsstödet och de särskilda stödåtgärder som regeringen beslutar om. I Östergötland bör enligt vår mening förutom Valdemarsvik, som för närvarande är inplacerat som särskilt stödområde t.o.m. 30 juni 1995, också Kinda och Ydre komma ifråga. I budgetpropositionen har anslagits oförändrade belopp för regionalpolitiken i avvaktan på en särskild proposition som aviseras komma våren 1994.
Valdemarsvik är en av skärgårdskommunerna i Östergötlands län som brottas med strukturproblem -- avflyttning, åldersförskjutning och svårigheter att dra till sig företag. Detta trots att man kan erbjuda lokaliseringsbidrag och kommunföreträdarna mycket aktivt arbetar med att få företag att etablera sig i kommunen.
Valdemarsviks kommun var tidigare stödområde men efter ändring av stödområdesindelningen har kommunen endast kommit i åtnjutande av kortfristiga utfästelser som särskilt stödområde. Denna ordning försvårar en långsiktig planering för kommunen. För ett optimalt utnyttjande av stödområdespengarna bör reglerna förenklas. Det är viktigt att kommunen själv kan besluta om anslag upp till en viss nivå.
Nuvarande ordning premierar företag som gör stora investeringar. Dessa avgörs av NUTEK. Behandlingen tar ofta orimligt lång tid i förhållande till den tidsperiod som beslut om stödområde avser.
Vi anser att stödområdespengar även skall komma småföretag till del. Dvs. även ''mindre'' investeringar i storleksordningen 100 000 kronor skall till viss del kunna finansieras den vägen om de ger arbetstillfällen till kommunen.
Vi ställer oss bakom önskemål från såväl kommun som länsstyrelse att regeringens beslut om inplacering i särskilt stödområde bör ta hänsyn till de långa beredningstider som förekommer och behovet av långsiktig planering i kommunen.
Vi anser dessutom att stödområdespengarna skulle komma till effektivare användning om kommunen själv hade möjlighet att besluta om stöd till investeringar under 500 000 kronor.
Beskattning av fastigheter
Allt fler skärgårdshemman övergår i utbors ägo och permanentboende omvandlas till fritidsboende. Den stora efterfrågan på sommarhus innebär att marknadspriserna pressas upp till helt orimliga summor. Fastighetsskatten som baseras på snabbt stigande taxeringsvärden överstiger i många fall avkastningsvärdena på fastigheterna. Det gör att den bofasta befolkningen som lever på fastigheten inte kan bära dess kostnader. Riksdagen bör ge regeringen till känna att det bör undersökas om fastighetsskatten för dem som bor permanent i attraktiva skärgårdsområden i stället kan grundas på något annat mera ''skäligt'' värde. I en rapport om bostadspolitiken antagen av socialdemokratiska partikongressen förs ett liknande resonemang.
I Östergötlands kommuner ägs största delen av fritidsfastigheterna av dem som är skattskyldiga i andra kommuner. Skärgårdskommunerna får härigenom själva bära kostnaderna för att upprätthålla en godtagbar service för de fritidsboende inom socialtjänst, räddningstjänst m.m. Det är ett rimligt krav att fastighetsskatten från utboägarna återförs till kommuner där fastigheterna är belägna.
Även vid beräkning av skatteutjämningen borde hänsyn tas till att skärgårdskommunerna tvingas dimensionera sin servicenivå och beredskap för att tillgodose de fritidsboende och det rörliga friluftslivet, som bara i Östgötaskärgården uppskattas till flera hundratusen personer under högsäsong.
Under 1992 beslutades, genom ändring i jordförvärvslagen, en omfattande avreglering vad gäller förvärv av jordbruksfastighet.
Ett av syftena med lagändringsförslaget var att stärka lagen som ett regionalpolitiskt instrument och därmed främja bosättning och sysselsättning i glesbygd. I begreppet glesbygd innefattas skärgården.
Förvärvsprövning skall ske för fritidsboende, när köparen inte är ortsbo eller om köparen är juridisk person. Om köparen redan bor inom området eller om köparen avser att bosätta sig på fastigheten under en tid av minst fem år skall förvärvet anmälas till länsstyrelsen.
Om köparen inte fullföljer bosättningskravet kan inlösen av fastigheten ske. Att prisprövningen samtidigt slopades gynnar kapitalstarka fritidsboende på bekostnad av permanentboende.
Det är därför tveksamt om lagändringen sammantaget har haft åsyftad effekt. För att säkerställa att jordförvärvslagens syfte uppnås måste därför en uppföljning ske för att utröna om de fastighetsförvärv som sker leder till utökad bosättning och sysselsättning i glesbygd.
Följande exempel belyser hur lagen kan fungera:
En skärgårdsfastighet säljs till högstbjudande. Köparen är inte ortsbo men försäkrar vid köpet att han ämnar bosätta sig på fastigheten. Därmed är en anmälan till länsstyrelsen om köpet tillräckligt. Inom sex månader blir köparen folkbokförd på fastigheten. Efter ett år konstaterar länsstyrelsen, som svarar för regelbunden uppföljning av de åtaganden som gjorts, att fastigheten endast utnyttjas som fritidsbostad. Vad händer?
Alt. 1. Ingenting om ingen ifrågasätter folkbokföringen som enligt lagen är tillfyllest för att köparen skall anses vara bosatt på fastigheten.
Alt. 2. Länsstyrelsen begär inlösen med hjälp av jordfonden. Fastigheten inlöses och bjuds ut till förnyad försäljning. Priset är emellertid så högt att ingen ortsbo eller annan köpare med seriösa etableringsintressen har råd att köpa.
Ett sätt att råda bot på detta skulle vara att jordfonden tillförs medel som gör det möjligt för fonden att aktivt och i fri konkurrens förvärva skärgårdsfastigheter innan frågan om inlösen aktualiseras. Detta skulle öka möjligheterna till boende och näringsverksamhet i skärgården och minska risken för att skärgården i ännu högre grad omvandlas till ett område för fritids- och sommarboende.
Skärgårdskommunerna tillsammans med länsstyrelsen i Östergötland planerar att bilda en stiftelse som vid behov kan köpa, förvalta och utarrendera strategiska fastigheter som behövs för permanentboende samt svara för brukande och vård av marken på öarna.
Skärgårdstransporter
I riksdagens beslut om trafikpolitiken inför 90-talet fastställdes fem trafikpolitiska mål. I ett av dessa sägs:
Infrastrukturen och kommunikationerna har en närmast historisk roll som redskap för regionalpolitiken. Även fortsättningsvis bör transportsystemet utformas så att det bidrar till att åstadkomma en balanserad befolkningsutveckling och tillgång till arbete, service och en god miljö i alla delar av landet.
För en levande skärgård har detta särskilt stor relevans. Väl fungerande transporter har en avgörande betydelse för öbornas möjligheter att bo kvar och finna sin utkomst i skärgården. För den som bor på en ö utan bro- eller färjeförbindelse kan transporterna vara både besvärliga och kostsamma. För att underlätta härvidlag kan kommuner och länsstyrelse med stöd av glesbygdsförordningens § 37 utge transportstöd för vissa transporter. Detta får dock enligt samma förordnings § 40 utbetalas bara i ett ''inledningsskede'' i högst 3 år. Sådant transportstöd infördes 1980 för Östgötaskärgården. Stödet visade sig fylla ett stort behov och var till stor nytta för näringarna på öarna. Behovet kvarstod naturligtvis också efter 3 år och Länsstyrelsen i Östergötland såg sig därför tvungen att använda sig av andra vägar för att ändå tillgodose de stora behov som transportstödet fyller.
Denna 3-årsregel motverkar Länsstyrelsens viktiga arbete för en levande skärgård och missgynnar skärgårdsborna. Därför bör glesbygdsförordningen ändras så att statligt transportstöd kan utgå utan denna begränsning. Det kan också ses utifrån ett rättviseperspektiv. Den öbo som har en fast färjeförbindelse eller en bro till sin ö har ju därigenom fått ett permanent statligt stöd för sina transporter. Också för att utjämna dessa skillnader bör transportstöd kunna utgå utan tidsbegränsning.
Sjösäkerhet och båtturism
När riksdagen 1987 enligt lagen 1987:733 och förordningen 1987:906 beslöt att fritidsbåtar av en viss storlek skulle registreras var det tre saker riksdagsmajoriteten ville uppnå: En rationell övervakning och kontroll av säkerheten till sjöss Utredningar rörande skatter, tullar och indrivning Planering avseende turism, friluftsliv och naturvård
En stor informationskampanj föregick genomförandet.
Under det första året, 1988, gick övervakningsmyndigheterna (kustbevakning och sjöpolis) enligt egna uppgifter mycket varsamt fram gentemot båtägarna vad avser fritidsbåtregistreringen. Oregistrerade båtar prejades och ägaren informerades om gällande bestämmelser samt tilldelades anmälningsblanketter till registret.
Åren därefter ägnades relativt stora resurser för att genomdriva lagen och oregistrerade eller ofullständigt registrerade båtar prejades regelmässigt och deras ägare rapporterades.
Under sommaren 1992 var det ytterst sällsynt att oregistrerade båtar påträffades.
Registret innebar många fördelar inte minst med avseende på räddningstjänst och sjötrafikkontroll. Vid kontakter med kustbevakningen har bl.a. framkommit att varje sommar förekommer ett antal sjöräddningslarm där anhöriga i land saknar personer till sjöss som inte hört av sig på avtalad tid. Det är mer en regel än ett undantag att den anhörige har vaga begrepp om båttyp/segelnummer/namn etc., vilket naturligtvis avsevärt försvårar en upptäckt.
Ett larm av denna typ resulterar alltid i en beredskapshöjning/allmän efterspaning. Om de saknade inte kan hittas inom rimlig tid kan detta leda till ett reguljärt sjöräddningspådrag. Kostnaderna kan bli avsevärda.
Genom båtregistret kan man med hjälp av t.ex. båtägarens födelsedata få fram all tillgänglig information om den saknade båten och därigenom också göra en riskbedömning (är det en stor sjövärdig båt, har den både segel och motor etc.).
Båtar som driver herrelösa på havet skapar ett annat problem. Man måste omedelbart försöka få veta om det är en båt som har slitit sig från en brygga, varvid man måste underrätta ägaren, eller om någon fallit överbord vilket innebär sjöräddningsuppdrag. Med hjälp av båtregistret kan man få svar. Är båten registrerad kan ägaren eller hans familj kontaktas för att skapa klarhet i frågan utan att behöva binda stora resurser.
Registreringen har också en allmänpreventiv verkan. Det medför vissa risker att busköra, färdas genom naturskyddsområden, köra berusad även om ingen bevakningsenhet finns i närheten. Med ett register kan ju ägaren trots allt identifieras, uppsökas och lagföras.
När det gäller båtstölder är båtregistreringen förvisso ett trubbigt instrument, men trots detta ertappades båttjuvar vid ett antal tillfällen de år båtregistreringen var obligatorisk, just i samband med rutinmässig registreringskontroll.
Efter hand som fördelarna med fritidsbåtsregistret blev uppenbara minskade det motstånd mot registret som initialt hade funnits hos många båtägare. Beslutet om att avskaffa båtregistet framstår därför som mycket oklokt utan de välgrundade motiv som bör föregå ett riksdagsbeslut.
Sett mot bakgrund av den säkerhetshöjande effekt som ett register skapar genom att möjliggöra snabb och säker identifiering i räddningstjänstsammanhang och den allmänpreventiva effekten som verkar dämpande på ''busbeteenden'' anser vi att obligatorisk registrering av fritidsbåtar skall återinföras.
Östgötaskärgården är unik sedd såväl i ett nationellt som internationellt perspektiv. Här har människor under sekler utvecklat ett näringsliv som rättar sig efter de förutsättningar som bjuds.
Skärgårdskommunerna i Östergötland har tillsammans med länsstyrelsen utarbetat ett policydokument där alla de frågor belyses som är viktiga för skärgårdslivet.
I den här motionen har vi enbart tagit med frågor som kräver riksdagsbeslut. Det är enligt vår mening viktigt att lokala, regionala och nationella intressen samverkar för att värna möjligheterna för en levande skärgård nu och i framtiden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om decentralisering av beslut om stödområdesmedel i ''mindre'' investeringsärenden samt tidsperspektivet vid inplacering i särskilt stödområde,
2. att riksdagen hos regeringen begär en undersökning av annan lämplig beräkningsgrund för fastighetsskatten på fastigheter i attraktiva skärgårdsområden än taxeringsvärdet i syfte att skatten bättre skall anpassas till fastighetens bruksvärde,1
3. att riksdagen ändrar glesbygdsförordningen så att statligt bidrag kan utgå till transportstöd i skärgården utan den begränsande 3-årsregeln,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att båtregistret skall återinföras i enlighet med tidigare gällande lag och författning på området.2
Stockholm den 24 januari 1994 Viola Furubjelke (s) Maj-Inger Klingvall (s) Berit Löfstedt (s) Inge Carlsson (s) Ingvar Björk (s) Sonia Karlsson (s) Lars Stjernkvist (s)
1 Yrkande 2 hänvisat till SkU 2 Yrkande 4 hänvisat till TU