I denna motion tar vi upp åtgärder för att främja sysselsättningen i Kalmar län.
Kalmar län har som landet i övrigt brottats med problem som har med den djupa och långvariga lågkonjunkturen att göra. De generella åtgärder som regeringen har mött den ökade arbetslösheten med har självfallet varit av stor betydelse också för Kalmar län ur sysselsättningssynpunkt. Aldrig tidigare har någon regering satsat så mycket av arbetsmarknadspolitiska åtgärder för att minska arbetslösheten. Arbetsmarknadspolitiken har därmed fått ett stort stabiliseringspolitiskt ansvar.
Under innevarande period har regeringen beslutat att inplacera Vimmerby, Hultsfred och Högsby kommuner i s.k. tillfälligt stödområde. Regeringen har också nu i två omgångar anvisat pengar för att starta förverkligandet av Stångådalsbanan, Kalmar -- Linköping -- Stockholm.
Ett första steg har tagits mot förverkligandet av ett nätverksuniversitet i sydost där högskolorna Kalmar, Ronneby/Karlskrona och Växjö ingår. Kraftiga förbättringar vad gäller beskattningen av småföretagen har genomförts som stärkt länets stora småföretagarsektor. Förändringar i statsbidragssystemet till kommunerna har gett kommunerna större lokal frihet för att forma sin verksamhet som har betydelse för sysselsättningen.
De satsningar i Kalmar län som regering och riksdag har beslutat under innevarande år är åtgärder som har stor betydelse för länets utveckling och som framför allt på lång sikt blir viktiga för arbetsmarknaden i Kalmar län.
Kampen mot arbetslösheten bör som hittills, vid sidan om den nu i praktiken genomförda allmänna arbetslöshetsförsäkringen, inriktas på att skapa långsiktiga varaktiga jobb. Aktivt arbete skall prioriteras framför passivt arbetslöshetsunderstöd. Vi tar i denna motion upp ytterligare förslag i den riktningen som skulle stärka sysselsättningen i länet.
Kalmar län har vid sidan om de konjunkturella problemen också strukturella problem som gör det angeläget att särskilt uppmärksamma Kalmar län ur arbetsmarknads- och sysselsättningssynpunkt.
Goda förutsättningar
Kalmar län har goda förutsättningar för att kunna utvecklas. Länet har en fin naturmiljö. Småföretagandet är ett utmärkande drag och småföretagarandan är väl förankrad i länet. Turismen är en framträdande näring som drar uppmärksamheten till länet. Bostadssituationen är bra och ett marknära boende kan erbjudas i förträffliga boendemiljöer med fina rekreationsmöjligheter.
Kalmar län är en del av Östersjöområdet som öppnar utomordentliga utvecklingsmöjligheter i ett internationellt perspektiv i takt med att utvecklingen fortskrider i Östeuropa.
Arbetsmarknadsbild
Kalmar län är en miniatyr av Sverige med relativa tillväxtområden och regionala problemområden. Befolkningsutvecklingen är ogynnsam.
Kalmar län har en mycket hög andel av de sysselsatta inom basnäringarna. År 1990 sysselsatte tillverkningsindustrin och jordoch skogsbruket tillsammans 36,5 % av länets yrkesverksamma. Motsvarande tal för riket var 25 %. Basnäringarnas procentuella andel i Kalmar län överträffar flertalet andra län. Tyngdpunkten ligger på renodlad industriproduktion. Jord- och skogsbruket har stor betydelse för länet.
Den privata tjänstesektorn är klart underrepresenterad vilket gör att det grundläggande servicebehovet är svårt att uppfylla. Länet har låg andel statliga arbetstillfällen där förändringar har medfört ytterligare minskningar. Enbart under den nu pågående omstruktureringen av den statliga administrationen har Kalmar län förlorat ca 200 sysselsättningstillfällen. Nyetableringar av företag ligger blad de lägsta i landet.
Sammantaget medför den ensidiga näringslivsstrukturen, att Kalmar län drabbats hårdare av konjunktur- och strukturkrisen än riket i genomsnitt. Den ekonomiska krisen innebär att delar av länets näringsliv slås ut eller bryts ner. Ökad arbetslöshet, särskilt i länets norra delar, ställer krav på kraftfulla samhälleliga insatser.
Inkomstutvecklingen är jämförelsevis låg. Andelen högskoleutbildade ligger klart under riksgenomsnittet inom alla branscher. Detta är särskilt markant i de högteknologiska grupperna. Andelen forsknings- och utvecklingsårsverken av den totala sysselsättningen är bland de absolut lägsta i landet.
Aktuell arbetsmarknadsstatistik
Av den nu aktuella arbetsmarknadsstatistiken av den 17 januari 1994 är 10 466 öppet arbetslösa. Det är samma procentuella snitt, 7,2, som för riket. Det allvarliga är den höga arbetslösheten som finns i ett sammanhängande område i norra länets kommuner som klart leder arbetslöshetsstatistiken. Vimmerby kommun ligger sämst med 10,0 % relativ arbetslöshet, därefter kommer Västerviks kommun med 9,0 % och som nummer tre Hultsfreds kommun med 8,4 %.
Totalt finns ca 16 000 personer i länet utanför den ordinarie arbetsmarknaden, vilket utgör ett procentuellt snitt av länets totala sysselsättningstal av ca 14 %.
Nedläggningsbeslutet om Volvo-Kalmarverken med 810 anställda förvärrar situationen ytterligare med den bieffekt det får för övriga underleverantörsföretag i länet.
Krisen inom byggbranschen har slagit hårt mot länet med en mycket hög andel av sysselsättningen baserad på träindustri som t.ex. fönster- och småhustillverkning. Från att tidigare ha haft tre ledande småhustillverkare i länet finns nu ingen trähustillverkning igång sedan Hultsfreds- Hus och Gullringshus lagts i malpåse. En av landets ledande fönstertillverkare, Elitfönster i Vimmerby, har också lagts ner. Krisen inom bygg- och bostadssektorn slår särskilt hårt mot norra länsdelens kommuner. Eftersom hustillverkningen lagts i malpåse och industrierna finns kvar intakt kan sysselsättningen snabbt komma igång igen om efterfrågan på byggtjänster ökar.
Åtgärder för arbete och sysselsättning
Den sysselsättningspolitiska problembilden kräver omfattande insatser för att ta vara på de positiva utvecklingsmöjligheterna som finns i länet. Vi vill här peka på en rad åtgärder som underlag för fördelning av de arbetsmarknadsmedel och andra insatser som bör tilldelas länet inom givna ekonomiska totalramar i statsbudgeten.
Vi utgår från den utveckling som arbetsmarknadspolitiken fått genom den nuvarande regeringens politik med mycket nytänkande och ökad flexibilitet och mot större frihet för arbetsförmedlingarna. Det bör tas tillvara. Vi vill här peka på en rad åtgärder som kan genomföras och som stärker sysselsättningen i länet. De är: ett nyföretagarstöd försöksvis för Kalmar läns del under 1994 som administreras av arbetsförmedlingarna. En ersättning motsvarande ersättning för beredskapsarbete bör utgå vid nystartande av ett företag under de 6 första månaderna. Det skall vara verksamt i ny firma eller rekonstruerat företag som Utvecklingsfonden bedömer som seriös satsning. ett ''tidigareanställningsprojekt'' också för 1994 som riktar sig till den offentliga arbetsmarknaden. Slår det väl ut kan principen också överföras på den privata sektorn. Kommuner och landsting bör få tidigarelägga pensioneringar ett år för nyrekrytering av yngre arbetskraft. Staten bör via arbetsmarknadsmedel kunna betala 75 % av de ökade löne- och lönebikostnader som uppstår som annars hade gått till arbetslöshetsersättning. Kommun och landsting bör svara för resterande 25 %. ALU-projekt för underhåll av kraftledningsgator för undvikande av elbrott. start av flera sysselsättningsobjekt vad gäller vägar, järnvägar och flygplatser i Kalmar län. Det gäller kvarvarande delar av E 22 vid Västervik, Kalmar och Söderåkra. Det gäller riksväg 35 förbi Överum, återstående delar av Dackeleden och att ge vägen Oskarshamn -- Järnforsen och mot Jönköping full riksvägsstandard, samt en rad objekt i den regionala länstrafikanläggningsplanen. Kust-till-kust-banan måste också förbättras. biståndsmedel som tillsammans med arbetsmarknadsmedel används till att bygga trähus i Baltikum och Östeuropa. Med en sådan inriktning kan meningsfull sysselsättning bevaras och skapas i länet samtidigt som värdefulla och nödvändiga biståndsinsatser på ett eftersatt och angeläget område i Baltikum och Östeuropa kan genomföras. reparations-, ombyggnads- och tillbyggnadsinsatser, s.k. ROT-insatser, som reparation och upprustning av skolor och andra offentliga lokaler såväl som underhåll och reparationer av bostadsbeståndet i länet. ROT-insatser riktade mot jordbrukssektorn. Byggnadsinsatser krävs bl.a. för att uppnå de nya bestämmelserna i miljöskydds- och arbetsmiljölagarna. Det gäller framför allt djurstallar och gödselvårdsanläggningar. fler statliga arbetstillfällen förlagda i länet. satsningar för uppbyggnad av särskilda mottagnings- och utvecklingsenheter som stöd och service åt kvinnor som är beredda att starta eget eller som redan har startat eget. arbetsinsatser mot försurningen i länet, bl.a. vattenbrunnarna och skogen. ett aktivt deltagande i miljövårdsarbetet i Östersjön med arbetskraft från länet.
De totala arbetsmarknadsmedlen bör fördelas på ett sådant sätt att behovet av angelägna åtgärder i Kalmar län kan tillgodoses.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prioritering av arbetsmarknads- och sysselsättningspolitiska åtgärder inom givna ekonomiska totalramar för statsbudgeten för att öka sysselsättningen och minska arbetslösheten i Kalmar län.
Stockholm den 24 januari 1994 Agne Hansson (c) Marianne Jönsson (c)