Under 1970- och 1980-talen grundades många investment- och venturekapitalbolag i Sverige. Även i Gävleborg tillskapades bolag med privat kapital eller med inslag av statliga pengar. Några exempel är Gävleborgs Invest AB, Hudik Invest AB, Söderhamn Invest AB, Woxnan Invest AB och Ljusdals Invest AB. Till dessa kan läggas medel som ställts till Utvecklingsfondens förfogande från Stora AB och Korsnäs AB.
Riskkapitalbolagen behövdes mer än väl i Gävleborgs län med tanke på att länet har en liten och otillräcklig kapitalbas för att kunna satsa i nya verksamheter eller för att engagera sig i företag som har behov av ett ökat eget kapital. Tyvärr har de flesta riskkapitalbolagen försvunnit eller ändrat sin inriktning och det saknas därför aktörer som kan gå in med kapital och kompetens i intressanta företag och projekt.
Norrlandsfonden omfattar i dag de fyra nordligaste länen och motivet för detta är att det inom dessa län finns ett mycket stort behov av industriell förnyelse. Samma behov finns i Gävleborgs län.
När Mineraljakten drevs som Norrlandsfondens projekt, utökades det geografiska området att även omfatta Gävleborgs län, men då endast vad gällde verksamheten kring Mineraljakten.
Vi anser att det skulle gagna företagen i Gävleborgs län att ingå i Norrlandsfondens verksamhetsområde och att denna utvidgning skall övervägas i regeringen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Gävleborgs län bör ingå i Norrlandsfondens verksamhetsområde.
Stockholm den 20 januari 1994 Sigrid Bolkéus (s) Axel Andersson (s) Karl Hagström (s) Sinikka Bohlin (s) Widar Andersson (s) Ulrica Messing (s)