Vetlanda kommun har under många år varit centrum för den svenska trähusfabrikationen. Inom en radie av sju mil från Vetlanda har 75% av Sveriges prefabricerade trähus tillverkats. Träindustrin i sin helhet sysselsatte 1990 2 700 personer i Vetlanda kommun, hälften av det totala antalet industrisysselsatta. Idag arbetar uppskattningsvis ca 1 300. Störst nedgång har skett i trähusföretagen. Vid årsskiftet 91/92 arbetade ca 1 230 personer med den tillverkningen. Idag är den siffran ca 340. En mycket kraftig nedgång har alltså skett på kort tid. Detta förhållande avspeglar sig också i arbetslöshetssiffrorna för kommunen. Uppskattningsvis 2 900 är utan arbete eller deltar i arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Träindustrin i allmänhet och trähusbranschen i synnerhet är starkt beroende av byggnadsverksamhetens omfattning i landet. Prognoserna för byggandet pekar på en fortsatt låg nivå och en återhämtning till mer normala nivåer kommer troligen att låta vänta på sig. Här avviker byggbranschen markant i förhållande till andra sektorer. Sett i det perspektivet är Vetlanda kommuns arbetsmarknads- och strukturproblem allvarligare än genomsnittet för landets kommuner.
Vetlanda kommun skiljer sig också i fler avseenden från genomsnittskommunen. En stor andel av befolkningen bor i små samhällen eller på landsbygden. Träindustrin har varit den helt dominerande näringsgrenen i flera av dessa samhällen. Som exempel kan nämnas Landsbro, Myresjö och Korsberga. Samma förhållande gäller för landsbygdsdelarna. Vid sidan av jord- och skogsbruk har olika former av träbearbetning gett arbete åt bygdens folk.
Kommunen har med stöd av Länsstyrelsen i Jönköping ansökt om att få ingå i tillfälligt stödområde. Grannkommunerna österut Hultsfred, Högsby och Vimmerby i Kalmar har fått status som tillfälligt stödområde. Problemen i Vetlanda kommun är minst lika stora och allvarliga som i dessa tre kommuner. Enligt min uppfattning är det därför rimligt att också Vetlanda kommun blir tillfälligt stödområde. Därigenom bildas en sammanhängande stödregion. Det bör ges regeringen tillkänna.
Utöver inplacering som stödområde behövs också enligt min mening riktade specialinsatser till de små samhällena i kommunen som dominerats av trähustillverkning/träindustri. Där finns idag en stor outnyttjad industriell kapacitet bestående av i de flesta fallen bra industrilokaler, modern maskinutrustning och yrkeskunnig arbetskraft.
Det som behövs är resurser för att bredda produktutbudet dvs fler ben att stå på -- teknik- och produktutveckling, exportsatsningar och marknadsföring. Statliga spjutspetspaket med projekt- och lånemedel skräddarsydda för varje ort skulle kunna bryta stagnationen och skapa framtidstro i dessa hårt drabbade småsamhällen. Förutsättningen för sådana insatser ska vara att man lokalt är beredd att satsa vissa egna medel samt bilda en lokal lednings- och samverkansgrupp. Regeringen bör få i uppdrag att närmare utforma riktlinjer för sådana lokala spjutspetssatsningar. Medel till sådana insatser bör kunna skapas genom omprioriteringar inom de anslagna medlen till regional utveckling och arbetsmarknadspolitik.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inplacering av Vetlanda kommun i tillfälligt stödområde,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskilda spjutspetspaket med projekt- och lånemedel riktade till de träindustridominerade småsamhällena i Vetlanda kommun.
Stockholm den 24 januari 1994 Rune Backlund (c)